Ezeket a fertőzéseket kaphatod el a szökőkútban: gyerekkel és állattal se fürödj benne

GettyImages-1333363647

Nyáron vonzó pancsolási lehetőséget nyújthatnak a közparkokban, játszóterek mellett található szökőkutak, de nem érdemes medenceként tekinteni ezekre: bőrbetegség, hasmenés, hányás is lehet a vége annak, hogy a gyerekek ezekben fürdenek.

Évről évre téma, hogy a szökőkutak vizében fürdőzni amellett, hogy szinte mindenhol tilos, nem is túlzottan egészséges, ennek dacára azonban nincs olyan közpark, amelyben ne látnánk legalább néhány gyereket, akik a vízben játszanak. Nem érdemes ugyanakkor elcsábulni, hisz lehet, hogy a víz hűsítő hatása rövid időre kellemesebbé teheti a kánikulai napokat, ám azok a kellemetlenségek, amelyek a szökőkútban történő fürdőzéssel járnak, jóval nagyobbak, mint amit egy kis izzadás jelent.

A szökőkutak vize nem erre való

Szökőkútban hűsölni legfőképp a vízminőség ellenőrizetlen volta miatt nem érdemes.

„A szökőkutakban található víz kémiai és mikrobiológiai ellenőrzése nem biztosított, a szökőkutak vizét csupán szúrópróba jelleggel ellenőrzik. A szökőkutak vízminősége nem fürdővíz-minőségű vízként van szabályozva, így az egészségre ártalmas lehet”

 – árulta el a Dívány kérdésére dr. Kardics Kinga, a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikájának infektológus szakorvosa.

A felfújható medencékre is figyelni kell
A felfújható medencékre is figyelni kellCarol Yepes / Getty Images Hungary

Elmondása szerint a következő tünetekre számíthat az, aki ennek ellenére mégis ilyen vízben fürdik, és abban található patogén fertőzi meg:

  • allergiás tünetek, szemvörösség, viszketés,
  • bőrbetegségek,
  • hasmenéssel és hányással járó betegségek.

A gyerekek pancsolómedencéire is figyelni kell

A vizek sokféle módon szennyeződhetnek dr. Kardics Kinga szerint – belehullhatnak tárgyak, bele is dobhatják azokat az emberek, por és talajszemcsék mellett pedig madárürülék vagy fertőzésveszély szempontjából nagy jelentőséggel bíró egér- vagy más rágcsálótól származó ürülék is kerülhetnek bele.

Mindezt akkor is érdemes fejben tartanunk, ha kertünkben vagy teraszunkon kisebb felfújható medencébe teszünk vizet – azokba is belemászhatnak az apró rágcsálók, illetve ezek a kismedencék is szennyeződhetnek egyéb utakon is.

„Azok a gyermekek, akik testén apró seb, hámhiány van, ami a szennyezett vízzel érintkezik, fertőződhetnek bizonyos ritkább kórokozókkal is, mint például a Leptospira, mely súlyos, akár intenzív osztályos ellátást is igénylő betegséget okozhat, ha nem ismerik fel időben” – figyelmeztet az infektológus.

A nyári melegben ráadásul a 25 Celsius-fok feletti hőmérsékletű víz kedvez a mikroorganizmusok elszaporodásának, így tovább fokozódik a fertőzésveszély.

A szökőkútban fürdés veszélyekkel jár kicsikre, nagyokra nézvést egyaránt
A szökőkútban fürdés veszélyekkel jár kicsikre, nagyokra nézvést egyarántAndrii Zorii / Getty Images Hungary

A szúnyogok miatt is vigyázni kell

Itt még mindig nincs vége a veszélyek felsorolásának. Más fertőző betegségeket, parazitás kórképeket terjesztő szúnyogok is elterjedhetnek a pangó vizet tartalmazó kis vízmedencék, szökőkutak közelében, ami szintén veszélyt jelenthet a gyermekekre nézve.

„Ha gyakran ott tartózkodnak, könnyen rovarcsípés áldozatává eshetnek. A szúnyogcsípések helye gyakran felülfertőződhet, különösen, ha gyakran fürdenek medencében, hiszen a víz szárítja a gyermekek bőrét, így könnyebben el is vakarják ezeket a rovarcsípéseket” – tudtuk meg dr. Kardics Kingától.

A vegyszerek allergizálnak

A fentiekből kiderül, hogy hiába érvelnénk úgy, hogy a víz úgysem kerül gyermekünk szemébe, orrába vagy szájába, hiszen csak lábukkal érintkezik, még mindig nem lesznek biztonságban, mivel nem csak így okozhat megbetegedést az ellenőrizetlen minőségű víz.

„A pangó víz tisztítás nélkül talán nagyobb veszélyt jelent a melegben könnyebben elszaporodó mikroorganizmusok miatt. 

A szembe-szájba kerülő víz fertőzésveszéllyel járhat, ennek kerülése javasolt. A kémiai anyagok, melyeket időnként fertőtlenítésre használnak, a gyermekek számára allergén hatásúak lehetnek, és komolyabb bőrproblémákat, szemkönnyezést, -viszketést okozhatnak.

Egy rövid ideig tartó hűsítő, felfrissítő vízpermet alkalmazása a szökőkutaknál nem jelent nagyobb veszélyt, de nem szabad megfeledkezni a sérülés- és balesetveszélyről” – mondta dr. Kardics Kinga.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra