Miért nyáron történik a legtöbb gyerekbaleset? A magyarázat egyben a megoldás is

Ha nyár, akkor vakáció: nemcsak a gyerekek, de a szülők is elengedik magukat, lazulnak a szabályok, a gyerekek egyre önállóbban keresik a kalandokat, így nem csoda, hogy ebben az időben történik a legtöbb gyerekbaleset.

Dr. Ted Heyming vezető sürgősségi orvos tavaly nyár elején úgy nyilatkozott, hogy az év legmelegebb szakasza az orvosok számára nem nyári, hanem traumaszezonnak számít. Egyik sérült gyereket viszik be a másik után. Az ideális nyár, ami rengeteg kültéren töltött játékkal, sporttal, vízi kalanddal telik, sajnos balesetveszélyekben is bővelkedik. A megoldást azt jelentené, ha a szülők nem engednék annyira szabadon a gyerekeket, hanem továbbra is szoros felügyelet alatt tartanák őket. Ám erre a hőségben, a munkát túlélni vagy kipihenni igyekvő szülők esetében csökken az esély, nem is beszélve a nagyszülőknél töltött szabad nyarakról, ahol az idősebb, dolgukkal elfoglalt gondozók nem lihegnek a csemeték sarkában. No de nézzük is, melyek a leggyakoribb nyári balesetek, és mit tehetünk, ha mégis minimalizálnánk a veszélyeket. 

Dr. Ted Heyming legelsőként a fejet, koponyát, arcot érintő sérüléseket említi. Ezek bekövetkezhetnek a bukósisak és egyéb védőfelszerelés nélküli biciklizéstől, görkorcsolyázástól vagy más sporttól. A sérülés súlyossága az enyhe fájdalomtól a koponyatörésig és az agyat érintő bevérzésig széles skálát fut be. Mindenképpen vigyük a sürgősségire a gyereket, ha szédül, hány, erősen vérző seb van a fején, komoly fájdalomra panaszkodik, ingerlékenyebb, vagy épp gyengébbnek érzi egy-egy végtagját. A megelőzéshez nemcsak szereznünk kell egy jó sisakot, de hordatni is kell a gyerekkel, igen, még melegben is, amikor izzad. A csatokat be kell csatolni, a sisakot jó méretre kell igazítani. Akár a gyerek életét is megmentheti ez a néhány mozdulat.

A nyári gyerekbalesetek egy része igenis megelőzhető!
A nyári gyerekbalesetek egy része igenis megelőzhető!StockPlanets / Getty Images Hungary

Szintén nagyon gyakoriak a gyerekeket érintő közlekedési balesetek. Elsősorban azok, amelyekben nem ők, hanem a szüleik vezetnek, a nagy melegben, dugóban előjövő ingerültséggel, fáradtsággal, miközben a gyerek nincs bekötve.

A másik veszélyforrás egyértelműen a gyerek önálló biciklizése, vagy bármilyen járművön való közlekedése a forgalomban. Ha nem ismeri pontosan a KRESZ szabályait, nem tartja be őket, s találkozik olyan autósokkal, akik szintén úgy gondolják, hogy nyáron több mindent engedhetnek meg maguknak, akkor hamar megvan a baj. A súlyos sérülésektől véd a megfelelő védőfelszerelés (ami nem a szekrényben pihen, hanem a gyereken van), illetve az, ha előbb a családdal bejárjuk azokat az útvonalakat, amelyeket a csemete használni fog. Így azonnal figyelmeztethetjük a veszélyekre, vagy kérhetjük, hogy inkább a járdán tolja a biciklit a veszélyes szakaszokon. Fontos, hogy a gyereknél mindig legyen víz és feltöltött telefon, hogy segítséget tudjon kérni.

Felnőttként felelősséggel tartozunk azokért a gyerekekért is, akiket a bicikli csomagtartóján vagy vázán viszünk. Hacsak a kicsi nincs az erre a célra kialakított biztonsági ülésben, a lába bármikor a küllők közé keveredhet, ami súlyos lágyrészsérülésekkel, akár töréssel is járhat, s mindenképpen hetekig tartó kórházi kezelést tesz szükségessé. 

Égési sérülések

Nyaranta gyakrabban sertepertélnek a gyerekek felügyelet nélkül a konyhában is. A gázon forrni hagyott leves, maga a tűzhely, a kerti grill mind komoly sérüléseket okozhatnak, amelyek gyógyulása hónapokig tarthat. Tartsuk távol hatékonyan a gyerekeket ezektől a helyektől! Ugyanez a szabály érvényes a különböző elektromos eszközökre, partikellékekre is. Jó játéknak tűnnek, egészen addig, amíg meg nem rázzák a gyereket.

Kamasz gyerekeknél népszerű kihívás, hogy álló vonat tetején kell sétálni, ilyenkor a magasfeszültségű vezeték érintése akár meg is ölheti őket. Szintén az égési sérülések közé tartozik a napégés. Lehet, hogy mi naptej nélkül nőttünk fel, de ez nem jelenti azt, hogy erre van szüksége a gyerekünknek is. Áldozzunk a sokfaktoros, vízálló, minőségi naptejre, és a megfelelő gyakorisággal használjuk is!

Törések, vágások, mérgezések, harapások

Nagyon komoly gondokat okozhatnak az átgondolatlan kergetőzések, csúszkálások, nyalókával a szájban végrehajtott gyorsulási versenyek, szerszámcsórások, barkácsolások. Ennél csak a nyári sportok okoznak több kar- és lábtörést, arcsérülést. Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a bukósisak, a könyök-, csukló- és térdvédő használatára. Sok családban fordul elő, hogy megveszik a megfelelő felszerelést, beteszik az utazótáskába, majd ezek után úgy döntenek, a gyerek biztonságban is van. Pedig ha a védelem nincs megfelelően beállítva rajtuk, vajmi keveset érnek baleset idején. Nem az számít, hogy bezzeg mi gyerekkorunkban mennyi mindent éltünk túl, sem az, mit gondol a többi nyaraló vagy szomszéd az „agyonöltöztetett” meg „túlféltett” gyerekről: mindezek teljesen mellékessé válnak, ha súlyos sérüléseket előzhetünk meg.

Egy másik veszélyforrás – Velkey György, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke szerint – a szinte minden kertben megtalálható trambulin. A gyerekeket ugyan nagyon boldoggá teszi, ám a nem kellően leszivacsozott és védőhálóval nem felszerelt sporteszközök komoly bajok forrásaivá válhatnak. Főleg akkor, ha egynél több gyerek őrültködik benne, vagy olyan helyen van felállítva, hogy a kieső csemete vízbe vagy forró aszfaltra pottyanjon.

Az idegen kutyák, macskák, háztáji állatok harapását is érdemes megelőzni: csak olyan helyen nyaraljon a gyerek, ahol az állatok veszettség elleni és egyéb védőoltásokkal, féreghajtva kerülnek a közelükbe. Meg kell tanítanunk kicsinek és nagynak egyaránt, hogy az állatokat tiszteljék és olvassanak a testbeszédükből. Fordítsunk figyelmet a mérgezések megelőzésére is: a nagyszülőknél is legyenek magas, zárt tárolóban elhelyezve a tisztítószerek, gyógyszerek, rágcsálóirtók, festékek, a műtrágya és minden káros vegyszer. 

Fulladás

A szülők egyik nyári rémálma, ami sajnos gyakrabban következik be, mint gondolnánk. A vízbe fulladás vezető halálok a gyerekek körében, akár a saját medencénkről van szó, akár a szomszéd vagy rokon őrizetlenül hagyott vízfelületéről. Soha, semmilyen körülmények között ne hagyjuk megfelelő (!) felügyelet nélkül a gyereket sem a vízben, sem a partján. Ha nem használjuk, kerítsük el vagy biztonsági fóliával fedjük le a medencét. Tanítsuk meg a gyerekeket úszni, de arra is, hogy ez a tudás nem ment meg mindig a balesetektől. A felelőtlen vízibiciklizés során felhevült, alkohollal átitatott, vízbe ugráló kamaszok is rendkívül nagy veszélyben vannak. Ha mindenáron mély vízben szeretnének evezni vagy biciklizni, nem lehet kiimádkozni őket a bányatavakból, akkor cserébe viseljenek mentőmellényt, és tiltsuk meg nekik erre az időre a sörözést. Szélmalomharcnak tűnhet, de nem megpróbálni egyenesen felelőtlenség.

Megoldás: vigyázzunk rájuk körültekintőbben!

Tény, hogy nehéz évünk van, az is tény, hogy melegben mindenkinek romlik a koncentrációs képessége. Valóban szükséges lelazítanunk a testünket és lelkünket egyaránt. De ezt csak nagy körültekintéssel tegyük. A nagyszülőkhöz, rokonokhoz leadott gyerekek biztonságáról jó előre gondoskodjunk. Ennek hiányában jó megoldás lehet összefogni más, gyerekes családokkal, és közös gyerekfelügyeleti rendszert kidolgozni, amiben mindenki tud pihenni időnként.

A nyári veszélyekkel a hazai rendőrség is foglalkozik. Tanácsaik közül kiemelnénk, hogy egy gyereket se biztassunk arra, hogy idegenekben bízzon meg. Sötétedéskor ne hagyjuk, hogy a gyerekeink egyedül mászkáljanak, menjünk el értük, kísérje el őket egy kompetens felnőtt, mindig tudjuk, hol vannak és mikorra kell hazaérniük. Minden gyereknek ismernie kell a segítségkéréshez szükséges telefonszámokat, adatokat, mert akár saját életüket menthetik meg, akár másokét. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra