Így tárold a sajtot, hogy sokáig elálljon

GettyImages-957227888

A sajttárolásnál csak néhány alapvető szabályt kell betartani, de azokra tényleg érdemes odafigyelni.

Az utóbbi időszakban a sajt is alaposan megdrágult, ezért most minden korábbinál fontosabb lehet, hogy megfelelő körülmények között tárold. Nem, az sajnos nem jó megoldás, ha megbontása után a bolti csomagolásban hagyod vagy műanyag fóliába tekered. Itt van néhány praktikus tanács, ami segíthet elkerülni a pazarlást.

Ezek a sajt tárolásának legfontosabb szabályai

Venae Watts ötödik generációs sajtkészítő szerint a sajt tárolásának sokféle módja van, de az alapvető szabályok nem sokat változtak az elmúlt 100 évben. Ahhoz, hogy kedvenc sajtod megőrizze frissességét, a következő tényezőket kell szem előtt tartanod.

Alacsony hőmérséklet

„Minden sajtra igaz, hogy alacsony, 4 Celsius-fok körüli hőmérsékleten, a hűtőszekrényben kell tárolni” – mondja Caitlin Clark, a Coloradói Állami Egyetem élelmiszer-tudományi doktorandusza. Louise Kennedy Convers sajtkereskedő ezt azzal egészíti ki, hogy a sajt a hűtő frissen tartó rekeszébe kerüljön. Itt ugyanis magasabb a páratartalom, ami előnyösebb az eltarthatóság szempontjából.

Műanyag fóliába csomagolva a hűtőben is megpenészedik a sajt
Műanyag fóliába csomagolva a hűtőben is megpenészedik a sajtNebasin / Getty Images Hungary

Megfelelő közeg

A legrövidebb minőségmegőrzési idő a friss sajtokra jellemző. Ezeket a termékeket gyakran sós lébe áztatva árusítják, hogy tovább elálljanak. „Ha ilyen sajtot vásárolsz, ne öntsd ki a levét” – tanácsolja Clark.

Textúrabeli változások

Miközben a lágy sajtok, mint amilyen a brie, a camembert vagy a Limberger, a tárolás közben tovább lágyulnak, addig a kemény sajtok, mint a parmezán, az idő előrehaladtával keményebbé válnak, amivel már a vásárlásnál is érdemes számolni.

A szeletelés kérdése

„Lehetőség szerint a sajtot nagyobb darabokban vásárold meg, és csak közvetlenül felhasználása előtt szeleteld fel” – tanácsolja a szakember. Ha ezt korábban megteszed, vagy a sajtot szeletelve veszed meg, és felbontod a csomagolását, nagyobb felületen fog érintkezni a levegővel, így könnyebben szennyeződhet, illetve érzékenyebb lesz az oxidációra és a kiszáradásra, ami lerövidítheti az eltarthatósági idejét.

A szeletelt sajt kevésbé tartós
A szeletelt sajt kevésbé tartósJackF / Getty Images Hungary

Sok múlhat a csomagoláson is

Clark szerint az elterjedt gyakorlattal ellentétben a sajtot nem szabad műanyag fóliában tárolni, mivel élő mikroorganizmusokat tartalmaz, és így nem tud megfelelően szellőzni.

Az igazi sajtrajongók a műanyag fóliás csomagolást csak „tejsavgyilkosként” emlegetik.

Ha azt akarod, hogy a sajt még sokáig olyan maradjon, mint amikor megvetted, tárolására a sajtpapír az optimális megoldás. Ez felszívja a felszínére kicsapódó nedvességet, de távol tartja a levegőtől, illetve lehetővé teszi, hogy tovább érjen. Ha sajtpapírt nem tudsz szerezni, megteszi a zsírpapír vagy a sütőpapír is, de a műanyag fóliánál – ami kedvezőtlen ízváltozásokat is okozhat – még az alufólia is jobb. Bármelyik tárolómegoldás mellett is döntesz, a lényeg, hogy a sajtot lazán csomagold bele, majd ragaszd le vagy kötözd össze.

A sajt tárolására a sajtpapír vagy a zsírpapír a legjobb megoldás
A sajt tárolására a sajtpapír vagy a zsírpapír a legjobb megoldásImage Source / Getty Images Hungary

Converse hozzáteszi, ha néhány naponta kicsomagolod a sajtot, majd a vágás mentén végighúzod rajta a kés tompa felét, az szintén segíthet meghosszabbítani az élettartamát. Ezt jó ötlet lehet a sajt fogyasztása előtt is megtenni.

Ha penészes a széle, nem kell kidobni

A kemény sajtokon megjelenő penész nem olyan nagy tragédia, mint ahogy gondolnád (a lágy sajtoknál viszont már más a helyzet). Ha levágod vagy lekaparod róla, a sajt többi része fogyasztható marad. Némi előrelátással egyébként meg is előzheted a penész kialakulását. Ehhez tárolása előtt csomagold a sajtot egy kevés ecettel átitatott ruhába vagy papírtörlőbe. „Az ecet egyfajta gátként működve megöli a penészgombákat – magyarázta Watts. Mint mondta, a sajt ettől még nem lesz ecetízű.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra