Bele is halnak ezekbe a jópofának hitt online kihívásokba a tinik

GettyImages-1249849896 (1)
Olvasási idő kb. 6 perc

A beilleszkedés keresése és a népszerűség hajhászása is vezeti a fiatalokat az olyan online kihívások esztelen követéséhez, amelyekbe aztán bele is halhatnak, vagy csak lebénulnak, megvakulnak, leforrázzák testüket, vagy éppen másban tesznek maradandó kárt. Egyre több és veszélyesebb őrület dívik a neten.

A fiatalok érzékenyek a veszélyekkel járó kihívásokra, mivel a kockázat mérlegeléséért és a józan ítélőképesség kialakulásáért felelős homloklebenyük még nem fejlődött ki teljesen. A felelőtlen kihívásokhoz hasonló meggondolatlan hóbortok mindig is velünk voltak, de a közösségi média felerősítette terjedésüket, ráadásul a csoporthoz tartozás és a könnyen jött, gyors népszerűség hamis illúziójával kecsegtetik az egyébként bizonytalan és támpontokat kereső tinédzsereket.

Az aranyhalevő kihívás

Még virtuális világunk születése előtt, 1939-ben aranyhalnyelési őrület lett úrrá az amerikai fiatalokon. A Harvard Egyetem két hallgatójának merészségével kezdődött, majd a főiskolák megpróbálták felülmúlni egymást, amint átterjedt mindazokra, akik valami izgalmas és újszerű részesei akartak lenni. A hasonlóan elmés kihívások azóta az online térben még nagyobb teret kapva hihetetlen gyorsasággal szedik áldozataikat.

Hagyományos beavatási ceremónia alkoholvedeléssel a nagykorúsodó japán fiatalok körében
Hagyományos beavatási ceremónia alkoholvedeléssel a nagykorúsodó japán fiatalok körébenSOPA Images / Getty Images Hungary

Az „Orbeez Challenge”

Ez a kihívás arra buzdítja a gyerekeket, hogy filmezzék le magukat, amint puha gyöngyökkel lövöldöznek idegenekre egy játék pisztoly segítségével. Az elkövetőnek ezután fel kell töltenie a videót bizonyos közösségimédia-platformokra, amelyeken már több mint 150 millióan kerestek rá a „játék” hashtagére. Valószínűleg, közülük csak kevesen mérlegelik, hogy a vízalapú gyöngyök nagy sebességgel kilőve veszélyes lövedékekké válhatnak. Sőt, vannak, akik le is fagyasztják a lövedékül szolgáló gyöngyöt a jobb találati eredmény reményében.

A kihívás március közepén terjedt el, alig egy hónapos fennállása óta rengeteg sérüléshez és letartóztatáshoz vezetett, ugyanis az autóban ülő tinik véletlenszerűen hajtanak oda idegenekhez, elsütik a „gyöngyöket”, majd elhajtanak.

Tekintettel arra, hogy a játék fegyverek valódi lőfegyvernek is tűnhetnek, jogosak a rendőrség aggodalmai, miszerint egy-egy megzavart vagy felbőszített áldozat összetéveszti az esetet egy tényleges lövéssel, és válaszul élestölténnyel reagál. Ez természetesen a gyöngyök gyártójának, a Spin Masternek sem állt szándékában, így már igyekeznek fellépni az ellen, hogy gyöngyeiket lövedékként használja bárki is, a kihívás népszerűségét ugyanakkor egyelőre nem csorbította kérésük.

Az ártalmatlan lövedékek is képesek komoly károkat okozni
Az ártalmatlan lövedékek is képesek komoly károkat okozniSebastian Condrea / Getty Images Hungary

A fahéjas kihívás

Az egyik legutóbbi kihívás a közösségi médiában az egyébként számtalan pozitív élettani hatással rendelkező fahéj lenyelésének ártalmatlannak tűnő feladata volt. Csakhogy a felhívás kikötötte, hogy a kanálnyi porított fahéjat víz nélkül kell a versenyben maradásért lenyelni. A „Cinnamon Challenge” eredményeként több diák került kórházba a tüdejükbe kerülő finom por miatt, ami gyulladást és hegesedést okoz.

Az ájulásig fojtogatós „játék”

Ez a veszélyes hóbort legalább három halálesetért volt tavaly felelőssé tehető. Az épületes „szórakozás” lényege, hogy addig fojtogatnak valakit, amíg az ájuláshoz nem vezet. Ennek az állapotnak az elérése mögött az a remény húzódik meg, hogy talán átélhetővé válik egy rövid euforikus csúcs. A „versenyzők” ennek érdekében visszatartják lélegzetüket eszméletük elvesztéséig. A Centers for Disease Control által végzett tanulmány azonban kimutatta, hogy 1995 és 2008 között nem kevesebb, mint 82 fiatal halt bele ennek az érzésnek a hajhászásába.

Van, amikor már későn érkezik a segítség a túlzásba vitt „játék” után
Van, amikor már későn érkezik a segítség a túlzásba vitt „játék” utánsimonkr / Getty Images Hungary

A jégkrémes kihívás

Az előzőekhez képest ártatlan gyermeki csíny, bár Covid idején mégsem veszélytelen az Ice Cream Challenge felhívása, mely arra ösztönözte a „játékos kedvűeket”, hogy bemenve egy boltba lefilmezzék, ahogy kinyitnak egy fagylaltos dobozt, és belenyalnak a jégkrémbe, mielőtt visszatennék a polcra további árusításra. 

A forró vizes kihívás

Azok, akik a fagylalt után meghűléses tüneteket érezhettek, vagy más, kalandra vágyó ifjak részt vehettek a forró vizes kihívásban, melynek során nem kellett többet tenniük az elismertségért, mint egy vödör forró vizet a tulajdon fejükre önteni. Ennek eredményként sokakat kezeltek égési sérüléssel.

A mosószeres kihívás

A mosószerpárnácskák megevésével vagy a mosópor felszívásával járó Tide Pod Challenge is ezeknek a divatos, de annál értelmetlenebb és veszélyesebb tinihóbortoknak a táborát gazdagította.

A 48 órás eltűnés kihívása

A résztvevő egészségén kívül már közvetlenül a szülőkére is komolyabban kihathatott a néhány éve nagy divattá lett álhírterjesztés a fiatalok között, hogy elrabolták őket. Minél tovább kellett fenntartaniuk azt a látszatot, hogy emberrablás áldozataivá váltak. Ezzel kétségkívül elérték céljukat, hiszen igen nagy figyelmet kaptak meglehetősen rövid időn belül.

Nem kell Amerikáig menni a online heccelés veszélybe sodró őrült jelenségéért. Hartung Attila FOMO – megosztod, és uralkodsz című 2019-es filmje is hasonló témát dolgoz fel megrázóan kegyetlen őszinteséggel, hazai terepen.

Clarie McCarthy, harvardi gyermekorvos szerint a tinédzserek veszélyes online kihívásainak sikeréért a homloklebeny fejletlensége okolható, hiszen ez az a rész, amely irányítja az ítélőképességet, a belátást és a kockázatvállalást. Az egyre jelentősebb számú, súlyos következményekkel járó meggondolatlan és elhamarkodott döntésekből fakadó kihívásokat a jövőben fontos lenne szigorúbban figyelemmel kísérni az online felületeken annak érdekében, hogy serdülőink ne sodorják veszélybe saját és mások egészségét.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek