Nekik jó hír a magas infláció

GettyImages-1507212639

A magasra kúszó infláció megnövelte a Babakötvény kamatát: a gyermekek biztosabb pénzügyi jövőjét segítő befektetési forma 2014 óta létezik.

A Babakötvény kamatozását az inflációhoz igazítva számítják: minden évben a fölött 3 százalékkal alakul. Ez most azt jelenti, hogy a KSH által a 2023-as évre számított 17,6 százalékos, magas infláció a Babakötvénynél 20,6 százalékos kamatban csapódik le. 

Mától tehát így módosul minden Babakötvény kamata, kivéve a legelső, 2032/S sorozatot, melyet a 2014 januárjának végéig született gyerekeknek lehet megvásárolni. Itt a kamatforduló december elsején van.

A magas infláció a gyerekek befektetéseire pozitív hatást is gyakorolhat
A magas infláció a gyerekek befektetéseire pozitív hatást is gyakorolhatOlena Domanytska / Getty Images Hungary

2006 óta minden Magyarországon élő, magyar állampolgárként született gyermek számára, 2017 júliusa óta pedig a magyar igazolvánnyal rendelkező, illetve nem itthon, de magyar állampolgárként élő gyermek számára 42 500 forintos életkezdési támogatást biztosít az állam. 

Az alanyi jogon járó összeget egy, az inflációval megegyező kamatozású letéti számlára helyezik el a Magyar Államkincstárban.

Ahhoz, hogy ez a gyerek nevére kerülhessen Babakötvényként, Start értékpapírszámlát kell számára indítani.

A számla a gyerek 18 éves koráig bármikor megnyitható, de kifizetésre leghamarabb három év eltelte után van lehetőség. A magas kamat jelentőségét az segíthet megérteni, ha mellé helyezzük a Prémium Magyar Állampapír jelenlegi kamatát: a még február 6-ig kapható 2032/I elnevezésű papír 9,9 százalékot kamatozik, a másnaptól jegyezhető 2032/J induló kamata pedig már csak 7,9 százalék.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek