5 ősöreg játék, ami soha nem megy ki a divatból

GettyImages-160922770

Igazán meglepődtem, amikor az anyává válásom kezdetén elkezdtem feltérképezni a játékboltok kínálatát, és a rengeteg újdonság mellett számtalan régi ismerős tekintett rám a polcokról. Öltöztetős babák, kisautók, na meg a műanyag építőkocka, amire pokoli kín rálépni. Mind olyan örök darabok, amikkel már az Y generáció képviselői is elfoglalták magukat az óvoda után, de túlélték a rendszerváltást és az ezredfordulót is. Vajon népszerűségük kitart a következő évtizedekben?

Mitől lesz időtálló egy játék? Szerencse kérdése, hogy valami megtetszik a felhasználóknak, vagy a tervezők tudatos marketingje az oka? Valószínűleg mind a kettő, és még számtalan egyéb faktor is szerepet játszik abban, hogy vannak olyan játékfajták, amik töretlen népszerűségnek örvendenek hosszú évtizedek óta. Ezek közül mutatunk most néhányat, amivel a közös családi játék valódi időutazássá válik saját gyermekkorunkba. 

Ezek voltak a kedvenc játékaink

A puha állatkák, plüssök mindig is a gyermekek kedvencei közé tartoztak. Az átmeneti tárgyaknak is nevezett nyugtató hatású, ölelgethető figurák már az első életévekben csökkentik a szeparációs szorongást, biztonságérzetet adnak, egyfajta szülőpótló szerepük van. Nem véletlen, hogy a különféle plüssök, rongyik, babák minden korban a gyermekek első kedvenceivé váltak, a pszichológusok szerint kifejezetten hasznos is lehet, ha engedjük, hogy nyunyókát válasszon gyermekünk. 

Az ölelni való plüssök minden gyermek első játékai
Az ölelni való plüssök minden gyermek első játékaimiodrag ignjatovic / Getty Images Hungary

Ezen koncepció alapján született meg közel az ötven évvel ezelőtt egy kis barna szőrmók, ami azóta is töretlen népszerűséggel éli reneszánszát. A japán Kóicsi Szekigucsi az evolúciós pszichológiai elméletekre alapozva alkotta meg nagy szemű majmocskáját, szándékosan azzal a céllal, hogy tekintetének ne lehessen ellenállni. Ma már nem csak barna színben és két méretben kapható a Moncsicsi, a szivárvány minden árnyalatában leemelhetjük a polcról, ha szemünk fénye éppen rá vágyna. Bevallom, a nyolcvanas évek végén én még gyermeki fantáziával sem jöttem rá, hogy milyen állat lehet.

A világ leghíresebb babája

Melyik lány ne vágyott volna valaha a csinos, fésülhető hajú, ám a valóságos testarányokkal köszönőviszonyban sem lévő, öltöztethető Barbie babára? Az első Barbie-t 1959-ben adta ki a Mattel, ez volt talán az első olyan játék, melyet tudatosan felépített marketingkampány előzött meg a televízióban és plakátokon egyaránt. A nőiességet extrém módon kihangsúlyozó, szőke, fehér bőrű lányt ábrázoló játék tervezői szerencsére koncepciót váltottak, és elkezdték a realitás felé formálni a napjainkban készülő babáikat. A testképzavarokat is okozó korai példányok mellett már színes bőrű, teltkarcsú és Down-szindrómás babát is találunk

Határtalan képzelettel bármit megalkothatunk a kis kockákból
Határtalan képzelettel bármit megalkothatunk a kis kockákbólMaria Levkina / Getty Images Hungary

Játssz jól!

Bár mostanában az áruk sokszor az aranyéval vetekszik, lassan száz éve töretlen a kis színes kockák népszerűsége. A dán családi vállalkozásként induló Lego a led godt, azaz 'játssz jól' szókapcsolatból eredezteti nevét. A szegény családba született polihisztor, Ole Kirk Christiansen eleinte fából készítette el az építőkockákat, majd a második világháború után a fogyasztási szokásokra és a vásárlók pénzügyi nehézségeire tekintettel műanyagra váltott. És milyen jól tette! A kis pöttyös tetejű formák azóta az egész világot meghódították. Bár az alapkoncepció, mely szerint egy nemektől független, kreatív játékot hoznak létre, a mai legókat egyre inkább a különféle szettek, meserészletek vagy éppen a felnőtt vevőket csábító technikai és egyéb tematikák jellemzik. A régi, ömlesztett kockás verzióval szemben, amikor még darabokból állíthattuk össze az állatfigurákat – és milyen szerencsések voltunk, ha volt olyan hasábunk, amire szemet nyomtattak! –, már szinte minden figurát egyben öntenek ki, hogy leegyszerűsítsék az építhetőséget. Szerencsére a régi kockák olyannyira minőségiek, hogy akár ötven-hatvan éves darabokkal is vígan játszhatunk, így a fantáziánknak továbbra sem szabhat határt a cég témaválasztása. 

Gyufásdoboznyi kiskocsik

A hatvanas évek kezdete igazi Kánaán volt a gyermekek számára a játékokat tekintve. Ami a lányoknak a Barbie, az a fiúknak ebben az időben a matchbox lett, majd a többi hasonló kis négykerekű. Az első apró kocsik szinte élethű másolatai voltak eredetijüknek, csak sokkal megfizethetőbbek és kézbe illőek. Könnyen szenvedéllyé vált a gyűjtögetés, hiszen megjelentek az egyre extrább, limitált darabok is. Az autók mellett egy idő után az egyéb közlekedési járműveket is modellezte a cég, a kezdetektől meglévő katalógusuk pedig olyan kiadvány, mely nem hiányozhatott egyetlen fiús család polcáról sem. A termék sikerén felbuzdulva egy idő után versenypályát, különféle trükkök kivitelezéséhez szükséges eszközöket is gyártottak melléjük, s egyre többen követték a japán–angol koprodukcióban működő céget a kisautók piacán. Szinte minden évtizedre jut egy-egy újabb, menő márka, ami ezen a vonalon alkotja meg gyerekeknek való járgányait, így biztosan nem maradunk soha kisautók nélkül. Ha pedig abban lelnénk élvezetet, hogy azt nézzük, ahogy mások autóznak vagy egyszerűen csak megveszik és kibontják a kicsi kocsikat, már erre is van lehetőség, érthetetlen módon a gyerekek és a felnőttek körében is hihetetlenül nagy népszerűségre tehet szert bárki, aki jól dizájnolt háttér előtt bontja fel az autók csomagolását.

Nem csak a rendeltetésszerű használat okoz élvezetet
Nem csak a rendeltetésszerű használat okoz élvezetetNick Dolding / Getty Images Hungary

Közös játék, közös nevetés?

Nos, ez biztosan nem minden esetben van így. A Ki nevet a végén, vagy korábbi nevén Kocog és kidob közel száz évvel ezelőtt nyerte el mai formáját. A társas táblajátékok sikere évezredek óta töretlen, nem véletlen, hogy némelyik generációkat él túl. A négy vagy nyolc játékos által játszható társasjáték célját mindenki ismeri, kiütni az ellenfelet és minden bábut bejuttatni a célba. Ki-ki vérmérséklete szerinti taktikával éri ezt el a játék során, nálunk például mindig óriási sértődéssel végződik a parti. Ennek ellenére rendszeresen előkerül, hiszen egyszerűsége miatt az óvodáskorú gyerekeim, változatos taktikai lehetőségei okán az iskolásaim is élvezik – egy ideig. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek