18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Nem csak Amerikában lövöldöznek iskolásokra: ebben az országban történt újra tragédia

GettyImages-1232851920

Iskolai lövöldözések, gyilkos ámokfutások hallatán leginkább az ígéret földje és a lehetőségek hazája néven is emlegetett Amerikai Egyesült Államok szokott bevillanni. Történelmileg és politikailag az USA és Oroszország relatíve kevés közös vonást mutat, most azonban szomorú hasonlósággal hívta fel magára a figyelmet az oroszországi Udmurtia középső régiójában fekvő Izsevszk városa, ahol egy náci jelképekkel díszített ruhába öltözött fegyveres tüzet nyitott. Az iskolai lövöldözés legalább 17 ember életét követelte, és 24 embert sebesített meg az orosz hatóságok szerint.

Alekszandr Brecsalovn, Udmurtia kormányzója elmondta, hogy a szeptember utolsó hetének hétfő reggelén történt események során egy náci jelképekkel ellátott, fekete ruhát viselő személy lövöldözésbe kezdett az 1000 diákot számláló iskolánál. Az áldozatok között volt  11 gyerek, ők az iskola tanulói voltak, valamint két tanár és két biztonsági őr is meghalt, maga az elkövető pedig ámokfutását követően öngyilkos lett.

Percekkel később az Orosz Nyomozó Bizottság, a legsúlyosabb bűncselekmények üldözésével foglalkozó testület felfedte a mészárlás elkövetőjének személyazonosságát. Személyiségét, környezetét és tetteinek lehetséges okait a nyomozók azonnal kutatni kezdték, többek között a lakhelyén tartott házkutatás által. Arra vonatkozó bizonyítékokat is kerestek, hogy a harmincas éveiben járó tettes valóban vonzódott-e a neofasiszta ideológiákhoz. Mindeközben Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője útján kifejezte fájdalmát az események kapcsán.

Az eset sajnos nem egyedülálló

Az Izsevszk városában lezajlott lövöldözés sajnos csak a legutóbbi az orosz iskolákban zajló, sorozatossá váló hasonló történések sorában az elmúlt évek alatt. Az eddigi legsúlyosabb incidens egy óvodában történt idén áprilisban. A tüzet nyitó fegyveres az Uljanovszk régió középső részén fekvő óvodában megölt két gyermeket és egy pedagógust. A hatóságok által később holtan talált, elmebetegnek nyilvánított elkövető feltehetően ebben az esetben is saját kezűleg vetett véget életének megmagyarázhatatlan kegyetlensége után.

2021 májusában a 19 éves elkövető 9 ember halálát okozta, és 19 másikat sebesített meg
2021 májusában a 19 éves elkövető 9 ember halálát okozta, és 19 másikat sebesített megAnadolu Agency / Getty Images Hungary

Új divat

Korábban ritkán történtek ilyen típusú események Oroszországban, de a 2021-es évben az országot két külön mészárlás is megrázta.

2021 májusában a közép-oroszországi Kazanyban egy 19 éves fiú kilenc embert agyonlőtt volt iskolájában. A hatóságok szerint az elkövető agyi rendellenességben szenvedett, mindazonáltal korábban alkalmasnak találtatott arra, hogy engedélyt kapjon a bűncselekményhez használt félautomata sörétes fegyverhez.

2021 szeptemberében egy fekete ruhás, sisakos, vadászpuskával felfegyverzett diák a Permi Állami Egyetem épületében megölt hat embert, többségükben nőket, és két tucat másikat megsebesített. Mivel a fegyveres ellenállt letartóztatásakor, a rendőrök agyonlőtték.

Következmények

Az események eredményeként Putyin a fegyvertartási törvények felülvizsgálatát kérte, és a vadászpuskák vásárlásának korhatárát 18-ról 21 évre emeltette. Az orosz hatóságok a külföldi befolyás negatív hatásait hibáztatják a növekvő tendenciát mutató tragikus fejleményekért. Közöttük konkrétan megjelölve az orosz fiatalokat online és televíziós közvetítéseken keresztül elérő, az Amerikai Egyesült Államokból érkező, hasonló támadásokról szóló tudósításokat.

Rossz példa

Szó, mi szó, az Amerikai Egyesült Államokból valóban gyakran érkeznek híradások hasonló esetekről, amelyekből egyetlenegy is túl sok lenne.

21 áldozata volt a szeptember 6-i texasi ámokfutásnak
21 áldozata volt a szeptember 6-i texasi ámokfutásnakAnadolu Agency / Getty Images Hungary
  • Az Egyesült Államok történetének legtöbb áldozatot követelő lövöldözése 2012 decemberében történt a connecticuti Newtown egy általános iskolájában. A 20 éves Adam Lanza először saját édesanyját lőtte le otthonukban, majd az általános iskolánál 20 gyereket és 6 felnőttet. Ámokfutása végén saját magával is végzett, s így összesen 28 ember életét oltotta ki, és kettőt sebesített meg.
  • 2018-ban Texasban egy houstoni középiskolában 10 ember halálát követelte egy hasonló eset.
  • Idén, vagyis 2022 májusában előbb a New York állambeli Buffalo városában nyitott tüzet egy vásárló a szupermarketben 10 ember halálát okozva.
  • Kevéssel később, idén május végén ismét Texasban történt újabb rémálom: a 18 éves elkövető reggel saját nagymamájára adott le először lövéseket, majd 18 diákkal és egy tanárral végzett. Az iskolához érkező rendőrök intézkedés közben végeztek a tettessel.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra