Ilyen kockázatai vannak, ha idősen lesz apa egy férfi

GettyImages-1321015338

Úgy tűnik, Hollywoodban öregednek az apák: egyre több sztár vállal 70 fölött gyereket. De milyen kockázatai vannak a kései gyermekvállalásnak?

Nők esetében már 35 fölött ráírják az orvosi papírra, hogy „idős primipara” (azaz idős először szülő), 40-45 fölött pedig minimum magyarázkodni kell, hogy miért vártunk ilyen sokáig a gyermekvállalással. Azon ritka esetekben, amikor egy nő 50 fölött szül, megjelennek azok a hangok is, hogy nem fogja megérni, amikor a gyereke érettségizik. A férfiaknál viszont enyhébbnek tűnik a népítélet, ha valaki „öregecskedő” feleségét fiatalabbra cseréli, és 50 körül ismét kisgyerekes apa lesz. Különösen, ha sztár az illető.

Idős apák Hollywoodban

Nemrégiben Al Pacinóról derült ki: 83 évesen negyedszerre is apa lett. Barátja és kollégája, Robert De Niro sem aggódott, amikor 79 évesen, már egy prosztataműtéten túl, megszületett a hetedik gyereke. De számtalan példát sorolhatnánk még Hollywoodból és azon kívülről is: Richard Gere 70 múlt, amikor gyereke született a nála 33 évvel fiatalabb feleségétől. Mick Jaggernek a dédunokája két évvel idősebb, mint a legkisebb gyereke. George Lucas, a Star Wars-filmek rendezője 68 éves korában vált apává. Az énekes Rod Stewart legkisebb fia születésekor 66 éves volt. De említhetnénk a spanyol énekes, Julio Iglesias édesapját is, akinek szerelmi élete állítólag vetekedett híressé vált fiáéval: az énekes már a hatvanas éveiben járt, amikor féltestvére született. Apja ekkor 88 éves volt, de még született egy gyereke: hét hónappal azután, hogy 90 évesen elhunyt, világra jött a legfiatalabb Iglesias.

Robert de Niro 79 évesen lett ismét apa
Robert de Niro 79 évesen lett ismét apaSOPA Images / Getty Images Hungary

A példákat lehetne még sorolni Alec Baldwintól kezdve Clint Eastwoodon át Bernie Ecclestone-ig, aki alighanem jó eséllyel indulna a legidősebb közismert apák címéért: a Forma–1 korábbi ügyvezetője már majdnem kilencvenéves volt, amikor világra jött negyedik gyermeke.

A Guinness Rekordok Könyve szerint a bizonyítottan legidősebb apa címe egy 92 éves férfié, akinek 1991-ben született gyereke.

A nem hivatalos esetek közül kiemelendő egy baptista prédikátor, James E. Smith, aki állítólag 101 éves volt, amikor megszületett a legkisebb gyermeke.

Ő azonban nem tudta bebizonyítani az életkorát, mint ahogy az indiai birkózó, Ramajit Raghav sem, akinek első gyermeke 94 éves korában született, a második pedig két évvel később. (Nem kapkodta el.)

A terhességi problémákat is befolyásolhatja az apa életkora

Arról, hogy egy nőnek hány évesen kellene gyereket vállalni, igen sok szó esik, mint ahogy arról is, hogy „ketyeg a biológiai óra”. Az apák életkorára viszont nem irányul különösebb figyelem. Pedig egyre világosabb, hogy az is számottevő: 2022 decemberében az Utah Egyetem egyik kutatásában az „előrehaladott apai életkor” és a termékenység, a terhességi problémák, valamint a gyermekkori egészségre gyakorolt hatás közötti összefüggéseket vizsgálták. A kutatás szerint a bizonyítékok arra utalnak, hogy a negyvenes-ötvenes éveikben járó férfiak spermája gyengébb minőségű a spermiumok számát és mozgékonyságát tekintve, valamint nagyobb eséllyel tartalmaz genetikailag hibás állományt. „Az előrehaladott apai életkor erősen összefügg nemcsak a meddőség, hanem a természetes fogantatás utáni terhesség elvesztésének magas kockázatával is” – írják a kutatók.

Rod Stewart egyike azoknak a sztároknak, akik idősebb korukban ismét gyermeket vállaltak
Rod Stewart egyike azoknak a sztároknak, akik idősebb korukban ismét gyermeket vállaltakDave M. Benett / Getty Images Hungary

Nő a betegségek kockázata

A svéd Karolinska Intézet szerint már 29 éves kortól emelkedik annak a kockázata, hogy az apa gyermeke pszichiátriai betegségben szenvedjen a későbbiekben. Összehasonlítva egy 24 éves apától és egy 45 éves apától született gyermeket, az utóbbinál 3,5-szer nagyobb az esély az autizmusra, 13-szor (!) nagyobb az ADHD-ra és 25-ször (!) valószínűbb a bipoláris zavar. Természetesen nem törvényszerű, hogy minden, idősebb apától született gyermek esetében fennáll majd valamilyen pszichiátriai zavar, de a svéd kutatók már 2014-ben hangsúlyozták: ez a tudás „segíthet a személyes döntéshozatalban, hiszen az elmúlt évtizedekben a gyermekvállalási átlagéletkor folyamatosan emelkedett mind a férfiak, mind a nők körében.”

Az apai életkornak az utódok egészségére gyakorolt hatását először 1955-ben dokumentálták az achondroplasia autosomalis (törpenövés) esetén. Más kutatások szerint az idősebb apáktól fogant terhességek gyakrabban végződnek vetéléssel, és ezt a feltételezések szerint a spermiumok kromoszóma-rendellenessége okozza. A Stanford Egyetem kutatói szerint pedig az idősebb apák csecsemői alacsonyabb súllyal születnek, és esetükben az újszülöttkori görcsrohamok is gyakoribbak. Ráadásul összefüggéseket találtak az előrehaladott apai életkor és bizonyos gyermekkori daganatos megbetegedések, valamint a veleszületett szívhibák megnövekedett aránya között is.

Egyre gyakoribb jelenség

A kutatók hangsúlyozzák: nem törvényszerű, hogy ezek a problémák megjelenjenek, hiszen egyéb tényezők (a szülők életmódja vagy a környezetszennyezés) is szerepet játszhatnak minden betegség esetében. De a kutatások által úgy tűnik, hogy – noha a férfiak termékenysége lassabban és később csökken, mint a nőké – az apai életkor is sok mindent befolyásolhat. Egyelőre ritkaságnak számít, hogy valaki Al Pacinóhoz vagy Robert De Niróhoz hasonlóan hetvenes-nyolcvanas éveiben váljon apává, de Amerikában az 1970-es évek óta a 30 év alatti apák száma 27%-kal csökkent, míg a 45–49 év közötti apák száma 52%-kal nőtt. Úgy tűnik, a gyermekvállalás már nem feltétlenül a fiatalokra jellemző, ami új kihívások elé állíthatja az orvostudományt is.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra