Ha így pakolsz a hűtőbe, több ezer forintot kidobsz az ablakon

Vermes Nikolett
GettyImages-960273396
Olvasási idő kb. 5 perc

Hetente legalább egy ételt dobunk kukába csak azért, mert rossz helyen van a hűtőben. De amennyiben mindent a helyére teszünk, elkerülhetjük, hogy a szemetesben landoljanak a tejtermékek és a húsok. Mert a hűtőket sokkal tudatosabban tervezték, mint gondoljuk.

A hűtő egy nagyon okos találmány, és nem csupán az ételek tárolása miatt. Minden fridzsiderben találunk polcokat, oldalsó tárolókat és egyéb rekeszeket, amelyek fontos feladatot látnak el, viszont csak kevesen tudják, hogy pontosan mi miért van úgy a hűtőben, ahogy. Figyelem! Hasznos információk következnek. 

Az alsó polcot a húsoknak tervezték

A legkényesebb élelmiszerek csoportja húsokból és felvágottakból áll, amelyek egynapi rossz tárolás után akár gyomorrontást is okozhatnak. Annak érdekében, hogy a friss hús (darált hús, kimért hús) a vásárlás után tovább megőrizze frissességét, érdemes a hűtő legalsó polcára tenni, lehetőleg egy műanyag dobozban, elkülönítve a többi élelmiszertől. Ennek oka szintén a hőmérséklet-különbség. A húsok a 2–4 °C-t szeretik, ezért figyeljünk rá, hogy ott tároljuk, ahol pontosan ennyit mér a hűtő. Amikor nagybevásárlást tartunk, és tudjuk, hogy a több kiló csirkét vagy sertést nem fogjuk feldolgozni két-három napon belül, akkor porciózzuk ki, és tegyük fagyasztóba, itt hetekig biztonsággal tárolhatjuk. De az olvasztásnál fontos, hogy a tévhittel ellentétben ne a pulton vagy a mosogatóba tett edényben hagyjuk kiolvadni. A szobahőmérsékleten felengedett húsokban gyorsabban szaporodnak a baktériumok, míg az alacsony hőmérsékleten olvasztott húsokban ez a folyamat lelassul, mivel a hideg gátolja a baktériumok szaporodását.

Hamar rutinná válik a helyes pakolás /Fotó: GettyImages
Hamar rutinná válik a helyes pakolás /Fotó: GettyImages

A tejtermék kerüljön fölülre

A hűtőszekrény különböző polcos elemei más-más élelmiszerek tárolását szolgálják, és a tévhittel ellentétben a tej helye nem az oldalsó szekrényben van, hiszen éppen ott fogja a leghamarabb elveszíteni frissességét. Gondoljunk bele, ha egy nap tízszer kinyitjuk a hűtőt, akkor tízszer tesszük ki a szobahőmérsékletnek a tejet, ez olyan, mintha ki-be pakolnánk a hűtőből. Az oldalsó rekeszben tehát azokat az élelmiszereket kell tartani, amelyek minimális hűtést igényelnek. Ilyenek az üdítők, lekvárok, az ízesítők (mustár, ketchup, majonéz) és egyes gyógykészítmények, mint a szemcsepp, ureatartalmú krémek és a sprayk. De hol tartsuk a tejet és a tejtermékeket? Tegyük a felső vagy az alsó polcra, hiszen ezek a hűtőszekrény leghidegebb pontjai. Minél alacsonyabb hőfokon vannak a tejtermékek, annál tovább őrzik meg szavatosságukat, hiszen ezek azok az áruk, amelyek rekordidő alatt képesek megsavanyodni. Ne azért vegyünk tejet, hogy rövid idő után a kukába dobjuk!

A maradék helye középen van

Külön figyelni kell a készételek és a maradékok tárolására is, hiszen nincs rosszabb az ételhulladéknál! A legfontosabb, hogy a frissen készült ételeket mindig kihűlt állapotban tegyük hűtőbe, hiszen ellenkező esetben hamarabb veszíti el tartósságát. A középső polcon körülbelül 8 °C van, ami tökéletes a maradékok, a bontott konzervek és sütemények elhelyezésére. De ne sajnáljuk az időt az adagolásra sem! Amikor előre látjuk, hogy a leves nem fog elfogyni (két-három napon belül sem), akkor tegyük befőttesüvegbe, és irány a fagyasztó. A helyes hűtőhasználat egyenlő az ételmentéssel, és a spórolás egyik fajtája is lehet. Tanulmányozzuk a leírását, figyeljünk a piktogramokra, ismerjük meg alaposan a konyha szívét, hiszen ez az a berendezési tárgy, ami nélkül üres lenne a családi asztal, és tele lenne a szemetes.

A tojás hetekig friss marad a hűtőben /Fotó: GettyImages
A tojás hetekig friss marad a hűtőben /Fotó: GettyImages

Kritikus pont a tojás

Az ételek egyik legfontosabb alapanyaga, a fehérjében gazdag tojás egyik családos háztartásból sem hiányozhat. És joggal gondolhatjuk, hogy a tojás tárolására mi sem alkalmasabb, mint a hűtő oldalában található műanyag tojástartó. De egy leleményes háziasszony itt legfeljebb a főtt tojást tárolja, ha megmaradt néhány darab reggeli után. Miért? Mert a hűtőajtó-nyitogatás ugyanolyan hatással van a tojásra, mint a tejre… Hagyjuk a tojást a saját dobozában, vagy tegyük egy tálba (a tojástartó jól jön akkor is, ha piacra megyünk). Viszont semmi esetre se hagyjuk szobahőmérsékleten túl sokáig, mert az így tárolt tojások szavatossága legfeljebb öt nap, míg hűtőben eláll több hétig is. Érdekesség, hogy a készétel szempontjából is fontos a tojás hőmérséklete. A süteményekbe tett vagy főtt tojásnak tervezett darabokat érdemes kivenni a hűtőből felhasználás előtt néhány órával, míg a tükörtojás a hidegebb darabokból lesz tökéletesebb. Figyeljünk erre, mert a tojásnak semmi keresnivalója a szemetesben!

A zöldségek és gyümölcsök legyenek elkülönítve

Mint mondtuk, a hűtő okos találmány, és ellentétben a fent említett tojástartóval, jó okkal terveztek bele külön zöldség- és gyümölcstartó rekeszt. Az itt tárolt paprika, uborka, brokkoli vagy banán tovább őrzi meg frissességét, mint amikor a konyhapulton vagy a hűtő valamelyik polcán tároljuk. Ennek oka, hogy az elzárt, de szellőző doboz csökkenti a zöldségek és gyümölcsök nedvességvesztését. Még tovább őrizhetjük nyers kedvenceinket friss állapotban, ha egy nedvszívó ruhát, papírtörlőt teszünk a tárolódoboz aljába.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek