„Apa a kanapén alszik!” – így égetik le szüleiket a gyerekek

GettyImages-1136785719

Amit egy gyerek mond, az sokszor vicces: de van, hogy inkább csak a külvilág számára, nem a szülőknek. Ha téged is égetett már le kisgyermeked vadidegenek előtt, biztosan tudod, miről beszél…

Egy jól elhelyezett megjegyzés a buszon vagy a védőnőre várva, egy hangos kommentár a boltban, egy játszótéri monológ, és te legszívesebben elsüllyednél a föld alá – ismerős a helyzet? Ha igen, akkor biztosan szívesen nevetsz majd a mi történeteinken, melyekben saját gyermekeink égettek le bennünket, díványos szülőket. Annyit elárulok, nem kímélnek bennünket sem

Kicsit túl sok információ a gyerektől a futárnak

Ha addig nem is, a pandémia alatt biztosan sokan voltak, akik rászoktak az online élelmiszer-kiszállításra. E sorok szerzője egy időben a tejet, lisztet, WC-papírt, egyszóval mindent, ami vagy nehéz, vagy nagy helyet foglal, egy hipermarketláncból rendelte online. Kényelmes volt, hogy kétórás intervallumon belül várhattam, hogy megérkezzen a karton tej, amit nem nekünk kellett cipelnünk, ráadásul a „teszkóbácsi” érkezése különleges fénypontja volt a vacsora utáni, de még fürdés előtti időszaknak.

A bevásárlás online és offline is leégethet téged, ha a gyerek megvillantja vicces oldalát
A bevásárlás online és offline is leégethet téged, ha a gyerek megvillantja vicces oldalátImage taken by Mayte Torres / Getty Images Hungary

A virtuális kosárba időről időre került némi alkohol is, cider, bor vagy sör képében, utóbbi férjem kedvéért. Ezt a tényt lányom mindenképp szerette volna a futár tudtára adni, így miközben ő kipakolta az árut, odaguggolt mellé, majd bizalmasan közölte vele: „az én apám szereti a sört!”. A sokat látott futár szemrebbenés nélkül rámolt tovább, legfeljebb az én arcom lett egy árnyalattal pirosabb a korábbinál.

A spórolás vicces is lehet

Egy alkalommal egy budai bevásárlóközpont műszaki boltjában keringtem gyermekeimmel: most már szerencseként élem meg, hogy akkor még csak egyikük beszélt. Hogy miért, az is mindjárt kiderül. Vízforralót kerestünk, mivel a régit még gyermekágyas hagymázban sikerült tejserkentő tea főzésével kivégeznem – mostanra teljesen rendeltetésszerű használatra kerestem egy új darabot, lehetőleg valamilyen egészen egyszerű, azaz minél olcsóbb változatot. Fent említett lányomnak természetesen többféle készülék megtetszett, miközben én a szükségesnél talán kicsit többször jártam körbe a kínálatot.

A dizájnos darabok persze árban sem az alapszintet hozták, így többször mondtam el neki, hogy nem az általa kiszemeltet vesszük mert, mert mi olcsóbbat keresünk.

Egy idő után megelégelte, és rákérdezett, csak úgy miheztartás végett: „anya, nekünk csak olcsó dolgok kellenek?”. A második kerületi üzletben állva ezt meglehetősen övön aluli kérdésnek éreztem…

A betegség és a kanapé

Még a boldog, koronavírus előtti időkben egy alkalommal influenzás lett gyermekeim apja. Akkor még hittük, hogy lehet egy háztartásban úgy is élni, hogy nem fertőzzük meg egymást azonnal, ezért különböző óvintézkedéseket tettünk, például férjem maszkot vett fel otthon – ebből a készletből maradt egyetlen darabunk, amivel aztán a Covid-érát megkezdhettük –, illetve nem aludt velem, velünk egy ágyban.

Persze egy ilyen horderejű eseményről egy rendes óvodásnak be kell számolnia a nevelési intézményben.

Egy betegség is jelenthet ingoványos talajt…Getty Images Hungary
Egy betegség is jelenthet ingoványos talajt…Getty Images HungarySeventyFour

Így tett lányom is, igaz, ő elég tömören fogta meg az egész betegség legérdekesebb vetületét: „az én apám a kanapén alszik!”. Hála istennek azért nem hívtak be az óvónők, hogy megkérdezzék, milyen súlyos a házastársi válság.

A testsúly és a nemek

Egyik kolléganőm gyermeke még csak pár éves volt, amikor igazán izzasztó helyzetbe hozta édesanyját: az orvosi rendelőben várakozva láttak egy túlsúlyos férfit, aki az egyik felnőttrendelésre érkezett. „Anya, az a bácsi terhes?” – jött az adekvát kérdés, és persze ilyenkor nem lehet rábírni a gyerekeket, hogy egy kicsit halkabban tegyék fel a kérdést – az inkriminált „terhes bácsi” menekült is.

Végezetül szintén kolléganőm sztorijával zárjuk a meglepő kérdések sorát – igaz, égetésről itt nem volt szó, de a meglepő témák kategóriájában fődíjas lehet a sztori. Egy meghitt, nyári anya-lánya pillanatnak adott gellert a már cseperedő lány kérdése: „anya, hogyan kell leszopni valakit?”. Mint kiderült, egy iskolatárstól felszedett kifejezés volt csak ez számára, melynek jelentéséről elképzelése sincs, de ezt is jó példája annak, milyen meghökkentő tud lenni időnként az, ha egy gyerek megszólal.

Hét még az, ha a felnőtt szájából hallasz valamilyen egészen szokatlan mondatot, melyet csak gyermekvállalás után ejtenek ki felnőttek! Ha kíváncsi vagy ilyenekre, olvasd el szülőszájcikkünket!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek