Ha ismered a gyereked temperamentumát, a dühét is hatékonyabban kezelheted

Hogy kit mi dühít fel, az nagyon különböző lehet. És mégis, vannak olyan vérmérsékletre jellemző jellegzetességek, amelyeket a hatékony kezelés érdekében érdemes ismerni. Szülőként és pedagógusként különösen!

A gyerekek személyisége fokozatosan alakul ki. Vannak jegyek, jellegzetességek, amelyeket alapvetően a környezet alakít, de olyanok is, amelyek már születésünktől kezdve velünk vannak. Ezeknek a tulajdonságoknak az összessége határozza meg a vérmérsékletünket: hogy milyen az alaptermészetünk, hogyan reagálunk különböző helyzetekre, és milyen a kapcsolatunk önmagunkkal, valamint a környezetünkkel.

A temperamentumelméletek ismerete olyan kapaszkodóként tud szolgálni, ami a segítségünkre lehet nemcsak önmagunk megismerésében, de a gyerekeink és más embertársaink viselkedésének és magatartásának megértésében is. Lehetővé teszi, hogy minél tisztábban láthassuk a másik belső világát, ezáltal felismerhetővé váljon a konfliktushelyzetek kialakulásának lehetősége, amit az ismereteink alapján aztán hatékonyabban is kezelhetünk. Gondoljunk csak bele, mennyit számíthat (korosztályi sajátosságoktól függetlenül), ha tudjuk, hogy mi válthat ki mérget a gyerekünkből, és mit tehetünk azért, hogy a leghamarabb lecsillapodjanak a kedélyek?

Hogy kit mi dühít fel, az nagyon különböző lehet, és mégis, vannak olyan, vérmérsékletre jellemző jellegzetességek, amelyeknek különösen szülőként és pedagógusként érdemes a tudatában lenni. A leginkább elterjedt temperamentumelmélet 4 kategóriát különböztet meg: kolerikus, flegmatikus, szangvinikus és melankolikus – de ezt az olvasó kímélete érdekében a Galénosz ókori görög filozófus által használt 4 földi elem képével azonosítjuk az egyes vérmérséklettípusokat és azoknak a dühvel való kapcsolatát.

Szerzőnkről

Tarkovács Cecilia szülő-gyerek coach, a kisgyermekkori fejlődés és nevelés elkötelezett szakértője. Több mint ötéves kisgyermeknevelői (bölcsődei) tapasztalata terelte a szülők célzottabb támogatásának irányába, majd saját praxisának megalapítására.

Szülőnek lenni állandó változást jelent, amivel nem mindig könnyű egyedül megbirkózni. Szülő-gyerek coachként célja támaszt nyújtani mindazoknak, akiknek küzdelmük, nehézségük vagy csak kérdésük adódik a gyereknevelés és a családi hétköznapok kérdéskörében.

#1 Tűz-gyerek (kolerikus)

Egy tüzes vérmérsékletű gyereket talán nem is olyan nehéz elképzelnünk. Általában már a megjelenésük is meglehetősen karizmatikus és karakteres. Mindig lényegre törőek, imádnak irányítani, a korlátokat viszont nem szeretik. Alapvetően a jelenben élnek, ott viszont rendkívül aktívak és hevesek. Erős az igazságérzetük, a memóriájuk viszont (a jelen pillanatra való fókuszuk miatt) nem a legjobb, így sokszor kerülnek nézeteltérésekbe. Állandóan harcra készek. Közben nagyon társaságkedvelők, hatalmas szívük van, csak éppen könnyen magukra veszik a dolgokat. Ennek megfelelően a dühük is hirtelen robban ki és hevességük miatt meglehetősen gyakran is.

A jó hír viszont, hogy amilyen hirtelen lángolnak fel, olyan gyorsan is tudnak elcsitulni, ha megfelelően kezelik őket. Egy tüzes gyerek dühöngésére sose reagáljunk azonnal, mert ilyenkor nincs belátási képessége. Időt kell neki hagyni, és kerülni a nyilvánosság előtti szembesítést, ha azt szeretnénk, hogy mihamarabb józan és együttműködő legyen. A tüzeseknek magabiztos felnőttre van szükségük, aki nem veszi magára a hirtelen robbanásokat, és ha ellentűzként üt is vissza, olyan könnyen oldódik, mint maguk a tüzesek.

#2 Víz-gyerek (flegmatikus)

A Víz-gyerekek jellemzője a kényelem. Általában a pedagógusok is kedvelik őket, mert nem sok vizet zavarnak: nem túl látványosak, csöndesek, mosolygósak, és többnyire megcsinálják, amit kell. Nincs erős érdeklődésük tevékenységek iránt, unatkozni is remekül tudnak, ugyanakkor társaságkedvelők. Az ő lelki harmóniájukat az állandóság és a kiszámíthatóság adja meg, ezek hiányában viszont cunamiként tudják rázúdítani haragjukat a környezetre. Egy Víz-gyerek, ha egyszer elképzelte, hogy hazaérve beül egy sarokba olvasni, és ehelyett közös vacsorával várják, várhatóan kiborul. Rendkívül jó emlékezettel rendelkezik, és ezt makacsul fel is használja, néha még a saját kárára is (muszáj betartani a meggondolatlan szavakat is).

A négy elem segítségével talán könnyebben be tudjuk azonosítani a gyerek temperamentumát
A négy elem segítségével talán könnyebben be tudjuk azonosítani a gyerek temperamentumátZuberka / Getty Images Hungary

A Víz-gyerekek dühe, ha egyszer előtör, nagy károkat tud okozni, ami őket is összetöri. Éppen ezért a velük való konfliktushelyzetek hatékony kezelése az elkerülés és az újraépítés. A változásokra való felkészítésük felesleges frusztrációtól tudja megkímélni őket, de persze ez nem mindig opció. Dühöngésük elcsitításához kapcsolódásra van szükség: együttérzésre és a fizikai és érzelmi kiszámíthatóság közös újraépítésére. Így tanulják meg idővel nemcsak megérteni önmagukat, de mérsékelni is ösztönös, azonban nem túl eredményes reakcióikat.

#3 Szél-gyerek (szangvinikus)

Könnyed, vidám dumagép. A szeles gyerekek meglehetősen csapongók, minden érdekli őket, de nehezen köthetők le hosszú időre, így a dolgok befejezése sem éppen az erősségük. Szabálykövetőnek sem mondhatók, habár nem kifejezett akarattal mennek szembe az elvárásokkal, inkább csak képtelenek megérteni azok lényegét. Leokézzák, bocsánatot kérnek, amikor szembesítik őket bűneikkel, majd újra és újra elkövetik azokat bárminemű bántó szándék nélkül. Erősségük a művészi érzék és a hihetetlenül meggyőző kommunikáció. A kidumálás mesterei alapvetően, ezért dühbe is akkor gurulnak leggyakrabban, amikor ez a próbálkozásuk sikertelen.

Nem viselik jól, ha vállalniuk kell tetteik következményét, védekezésképpen tehát igyekeznek vádolni, hibáztatni, negatívan minősíteni a másik felet. A konfliktusok megelőzése érdekében érdemes előre tisztázni velük a várható következményeket, és dekoncentráltságuk miatt olykor emlékeztetőül is szolgálni. Számukra nagyon fontos a másik szeretete, így ennek biztosítása, a szabályok betartatása mellett, sokat segít nekik önmaguk tudatos irányításában is.

#4 Föld-gyerek (melankolikus)

Az utolsó kategóriába tartoznak azok a gyerekek (és felnőttek), akik meglehetősen földhözragadtaknak tűnnek. Közel érzik magukat a természethez, rendkívül jól analizálnak (mi történhet, mit lehetett volna jobban csinálni), ugyanakkor a realisztikus világnézetük súlya nyomja is a lelküket. Hihetetlenül érzékenyek a környezet kis rezdüléseire, éppen ezért embertársaikat is meglehetősen jól olvassák. Nem véletlenül remek humorista-alapanyagok.

Kicsit úgy viselkednek, mintha a világ állandóan bántaná őket, ebből fakadóan pedig sértődékenyek. Könnyű őket megbántani, és jaj annak, aki így tesz, mert nincs, aki náluk jobban ismerné és pontosabban célba tudná venni az „ellenség” gyenge pontját. Az ő dühükkel szemben egyedül az empátia segít. Az érzéseik elismerése és elfogadása, illetve a szemléletük értékelése képes oldani a feszültséget. Nekik meg kell élni a negatív érzelmeket. És ha látva és hallva érzik magukat, az élet is kivirul körülöttük.

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra