Mikor és hogyan beszéljek a gyerekkel a szexről?

GettyImages-126397945

Ijesztő lehet, amikor rájössz, hogy muszáj beszélned a gyerekkel a szexről, főleg, ha te magad sem vagy teljesen a helyzet magaslatán. Hogyan és mikor kell felfedni mindent a gyerek előtt?

Így vagy úgy, egyszer lehull a lepel. Lehet, hogy egy ideig rágják a gyerekek a gólya hozta témát, de aztán – ahogy az már csak lenni szokott – újabb kérdések jönnek. Te pedig tudod, mert a szíved egyik rejtett kis zugában ott lappang a fájdalmas igazság, hogy egyszer márpedig őszintén el kell mondanod a gyereknek, hogy mi a helyzet a szexszel. 

Megnyugtató lehet a tudat – nem mintha ettől változna a helyzeted –, hogy a többi szülő is küzd ezzel, még azok is, akik ezt a területet kutatják. Bár normális, hogy kínosnak érzed a helyzetet, nagyon fontos, hogy az őszinteségre összpontosíts. Nagyobb a kockázata annak, ha nem mondasz eleget, mint ha túl sokat mondasz – fogalmaz Nadine Thornhill, torontói szexuális nevelő, és hozzáteszi: nincs gond azzal, ha esetleg nem tudsz minden kérdésre válaszolni. 

Míg sokan szeretik azt gondolni, hogy a gyerekek felvilágosítása csak egy nagy beszélgetés, a szakértők egyetértenek abban, hogy a szexről a gyerekek nem egy alkalommal, hanem folyamatosan tanulnak. Azt javasolják, hogy a hétköznapi beszélgetésekbe szőjük bele a témát, szép lassan adagoljuk az egyre több információt, és bizonyos fogalmakat bizonyos életkorokban vezessünk be.

Ezt szem előtt tartva állította össze a Todaysparent.com az alábbi életkor-specifikus útmutatót, amely megkönnyítheti a felvilágosítást. 

A születéstől 2 éves korig

A nemi szervek megfelelő neveit be kell építeni a mindennapi tevékenységeinkbe, például a fürdési időben – tanácsolja Cory Silverberg szexuális nevelő, aki egyébként egyáltalán nem ellenzi a nemi szervek becézését sem.

A pénisz, a hüvely, a csikló, a mellbimbó olyan kifejezések, amelyeket minden kisgyereknek ismernie kellene, hiszen ezekre a szavakra szükségük van ahhoz, hogy beszélni tudjanak például arról, ha fájdalmat éreznek ezeken a területeken. 

Kétéves kor közeledtével beszélhetsz a gyerekeddel arról, hogy mikor és hol érdemes felfedeznie a testét. Ha hajlamos megérinteni a nemi szervét – ami teljesen normális –, használd fel az alkalmat arra, hogy elmagyarázd, hogy ez egy olyan dolog, amit a hálószobában szoktunk csinálni, amikor egyedül vagyunk. Persze csak nagyon tapintatosan, nehogy úgy érezze, valami szégyellni való dolgot csinált. 

GettyImages-80247149
Ghislain Marie David de Lossy / Getty Images Hungary

2–5 éves kor között

Ennek az időszaknak a középpontjában a határok megismerése áll, és az, hogy mi illik és mi nem helyénvaló. Elengedhetetlen, hogy a kisgyerekek is megtanuljanak kérdezni, mielőtt megérintenének valakit.

A gyereket meg kell erősíteni abban, hogy ő dönt arról, hogy ki mikor érhet hozzá a testéhez, hiszen ez segít abban, hogy biztonságban legyenek. Ebben az időszakban kell elmondanod neki azt is, hogy nincs rendben, ha mások megpróbálják megérinteni a nemi szervét. 

Nagyon fontos, hogy a gyerekek tudják: a szüleiknek bármikor elmondhatják, ha valaki ott és úgy ért hozzájuk, ahol és ahogy ők nem szerették volna. 

Ebben a korban egyébként a gyerekek nagyon kíváncsiak lehetnek egymás testére, ezt pedig a szülőknek tudomásul kell venniük, sőt ezt a kíváncsiságot egyfajta belépési pontként használhatjuk a család szabályainak és értékeinek megvitatásához. 

Beszélgess a gyerekeddel arról, hogy mikor illik meztelennek lenni, és mikor nem. Ha rajtakapod a gyerekeket, hogy orvosost játszanak, beszéld meg velük, hogy nem helyénvaló mások nemi szervével annyit foglalkozni, mert ezek különleges testrészek, amelyekhez mások – belegyezés nélkül –  nem nyúlhatnak.

Ebben a korban a gyerekek elkezdhetnek kérdezősködni arról is, hogy hogyan lesz a kisbaba. Szakértők szerint a legbefogadhatóbb válasz az, hogy sokféle módszer létezik. Ha többet szeretne tudni, próbálkozz olyasmivel, hogy két felnőtt teste eggyé válik, és megosztják egymással a spermát és a petesejtet, hogy megfoganjon a gyerek. Jó, ha elmondod azt is, hogy bizonyos részletekről, például a spermiumok és a tojások találkozásáról, később lesz szó. 

Az a fontos, hogy ne hazudj, és ne tagadd meg a beszélgetést bizonyos dolgokról. 

6–8 évesen

Ebben a korban fontos megbeszélni a digitális tér biztonságos felfedezésének módját – még akkor is, ha a gyerek még néhány évig nem fogja felügyelet nélkül használni az internetet. Határozz meg szabályokat az idegenekkel való beszélgetés és a fényképek online megosztása körül, és mondd meg neki, mit tegyen, ha olyan dologgal találkozik, ami miatt kellemetlenül érzi magát. 

Ez jó alkalom lehet arra is, hogy az önkielégítésről beszéljetek, hiszen eddigre a legtöbb gyerek már elkezdte felfedezni a testét. Mondd el neki, hogy ez teljesen normális, de eléggé privát dolog, és ne feledkezzen meg a higiéniáról sem. 

Határozottabban beszélhetsz vele a szexuális bántalmazásról is. A gyerekeknek fontos tudniuk, hogy milyen veszélyek leselkednek rájuk, hogy megvédhessék magukat, vagy segíthessenek a barátaiknak, ha arról van szó.

Ideje lehet elmagyarázni neki azt is, hogy valójában hogyan működik a szex – bár persze azzal sincs baj, ha már korábban úgy érezted, hogy késznek tűnik a dologra, és már túl vagytok rajta. Ugyanígy természetesen az sem baj, ha halasztod egy kicsit a témát, ha úgy érzed, hogy még nem áll készen. 

GettyImages-637566544
dtiberio / Getty Images Hungary

9–12 éves korban

Ez az életszakasz tele van érzelmi és társadalmi változásokkal, és különösen a lányok szenvedhetnek attól, hogy nem elégedettek a testükkel. Magyarázzuk el a gyerekeinknek, hogy teljesen normális, ha aggasztja őket a testük változása. 

A másik fontos dolog, amit meg kell alapozni, az a biztonságos szex. Tájékoztatni kell a gyereket a születésszabályozás különböző típusairól, és el kell neki magyarázni azok működését is. 

Mivel ennek a korosztálynak már nagyobb szabadsága van az interneten, érdemes rendszeresen beszélgetni az internetbiztonságról, és a már kialakított digitális szabályokra és értékekre építeni. Például beszélj őszintén arról, hogy a saját vagy társaik meztelen vagy nyíltan szexuális fényképeinek megosztása illegális lehet, mert gyermekpornográfiának minősülhet – még akkor is, ha az érintettek szerint minden rendben van vele.

Hogyan beszéljünk tinédzserekkel a szexről?

Ha a gyereked nyitott a téma megvitatására, valószínűleg kényelmesebben fog beszélni veled, és nem esik nehezére kérdéseket feltenni. Ebben az életkorban muszáj beszélni a fogamzásgátlásról, sőt adhatsz neki óvszert, vagy akár elviheted orvoshoz is, hogy a hormonális fogamzásgátlásról tájékozódjatok. 

Az is fontos, hogy beszélj vele a beleegyezésről a szexuális kapcsolatokban, továbbá nem lehet megkerülni az alkoholfogyasztás és a kábítószerek hatását az ítélőképességre.

Fel kell tudnia mérni egy adott helyzet kockázatait, és tisztában kell lennie vele, hogy az ő felelőssége jó döntéseket hozni. Ha a megfelelő témákat a megfelelő életkorban megbeszéled vele, akkor szexuálisan egészséges embert szabadítottál a világra. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek