Ne vegyél ilyen színű fürdőruhát a gyereknek: az élete múlhat rajta

GettyImages-522934487

A medencevakság néven ismert jelenség miatt veszélyes lehet, ha a gyerek ilyen színű fürdőruhát visel fürdés közben.

Amikor fürdőruhát vásárolsz a gyereknek, valószínűleg meg sem fordul a fejedben, hogy ez milyen komoly jelentőséggel bírhat egy esetleges vészhelyzetben. A szakemberek ezért is hívják fel a figyelmet: gondosan válaszd meg a fürdőruha színét.

Melyik színt kell kerülni?

A lényeg, hogy a gyerek fürdőruhája soha ne legyen kék színű. Ez ugyanis alaposan megnehezítheti, vagy akár lehetetlenné teheti víz alatti észlelését.

Veszélyes lehet, ha kék fürdőruhát választasz a gyereknek
Veszélyes lehet, ha kék fürdőruhát választasz a gyereknekHalfpoint Images / Getty Images Hungary

Az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az idegenkezűség nélküli esetekben a fulladás a vezető halálozási ok az 1 és 4 év közötti korosztályban: az Egyesült Államokban minden évben közel 400 gyermek veszíti életét úszómedencék vagy fürdők vízében elmerülve. És bár a végkimenetel szempontjából a megfelelő úszástechnika többet számít, mint a fürdőruha színe, ki akarná kísérteni a sorsot?

A napfény által okozott fénytorzulás egy úszómedencén drámaibb lehet, mint gondolnád.

Nézd csak meg ezt a videót, amelyben Nikki Scarnati csecsemőúszás-oktató demonstrálja a lényeget saját gyermekével, aki kék fürdőruhájában szabályosan egybeolvad a medence vizével. Scarnati kiemeli, hogy a felvételt nyugodt körülmények között rögzítették. Egy olyan medencében viszont, ahol több gyerek pancsol egyszerre, és hullámzik a víz, még erős napfényben is a nullához közelíthet a fuldokló észlelhetősége.

Azt, hogy a medencevakságként ismert jelenség mennyire valós kockázatot jelent, a 7 éves Paolo Alexander Ayala 2002-es esete is bizonyítja. A kisfiú eltűnését azután jelentették be a rendőrségen, hogy részt vett egy medencés partin Los Angeles jómódúak által lakott Holmby Hills negyedében.

A napfényben szinte lehetetlen észrevenni
A napfényben szinte lehetetlen észrevenniJaySi / Getty Images Hungary

A rendőrök hajtóvadászatot indítottak a gyermek felkutatására, akinek holttestét két nappal később találták meg: egész idő alatt a kerti medence alján feküdt. A víz tiszta volt, és több tucat ember ellenőrizte, köztük képzett rendőrök és nyomozók is, de a fiút senki nem vette észre.

Kék-fehér nadrág volt rajta.

Melyik fürdőruha a legbiztonságosabb?

A szakemberek szerint világos, élénk színekben kell gondolkozni. Az ALIVE Solutions vízbiztonsági vállalat kutatása – amelynek keretében tucatnyi különböző színű fürdőruhát teszteltek egy medencében és egy tóban a láthatóság szempontjából – ennél pontosabb támponttal is szolgált.

Itt az az eredmény született, hogy a vízben a neonsárga, a neonzöld és az élénk narancssárga fürdőruha látható a legjobban. A neonrózsaszínről pedig kiderült, hogy bár a medencében könnyű észrevenni, egy tóban már kevésbé.

Az élénk színek a legbiztonságosabbak
Az élénk színek a legbiztonságosabbakMaszaS / Getty Images Hungary

Még egy dolog, amire érdemes odafigyelni: legyenek kontrasztosak a színek. Lehet, hogy egy neonzöld fürdőnadrág egy élénk narancssárga úszófelsővel nem annyira divatos, de számottevően biztonságosabb egy kék fürdődresszhez képest.

A megfelelő színű fürdőruha azonban még nem minden. Ha azt szeretnéd, hogy a gyermeked nagyobb biztonságban legyen a vízben, írasd be úszásoktatásra, és adj rá mentőmellényt. Emellett az is fontos, hogy ne hagyd ismeretlen vizekben úszni, illetve egy pillanatra se téveszd szem elől – még akkor sem, ha más felnőttek is vannak a közelben.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra