Tényleg tovább maradsz fiatal, ha nem szültél? Ezt mondják a kutatások

GettyImages-1339068358

Mi, nők jelentős fizikai, hormonális és fiziológiai változásokon megyünk keresztül a terhesség és a szülés során. És most már az is kiderült, hogyan befolyásolja mindez az öregedési folyamatainkat.

Valóban gyorsabban öregszünk, ha több gyermeknek is életet adunk? Egyes tanulmányok bátran kijelentik, hogy a gyerekszülés drámaian felgyorsítja a sejtszintű öregedést, ami sajnos nem csak abban nyilvánul meg, hogy jobban ráncosodunk, mint a gyermektelen nőtársaink. Ha ez tényleg igaz, akkor lelassítható a folyamat? Úgy tűnik, egyes népcsoportok ösztönösen tudják, hogyan küzdjenek a jelenség ellen.

Rövidülő telomerek a szülés után

A kutatásban az öregedés több biológiai markerét is vizsgálták, mint például a telomereket, azaz a kromoszómák végein található szakaszokat, amelyekről kimutatták, hogy az életkor előrehaladtával rövidülnek; az epigenetikát, ami arra a kérdésre keres választ, hogy a környezeti tényezőknek a szülőkre gyakorolt hatása milyen változásokat okoz az utódok génjeiben; valamint a mikrokimérizmust, vagyis azt a jelenséget, amikor az anya és a magzat sejtjei „átjárnak” a két testben a méhlepényen keresztül. 

Vajon a stressz is közrejátszik abban, hogy szülés után a sejtek öregedni kezdenek?
Vajon a stressz is közrejátszik abban, hogy szülés után a sejtek öregedni kezdenek?Ben Bloom / Getty Images Hungary

Akár 4 évvel öregebb sejtek

Dan Eisenberg, a Washingtoni Egyetem biológiai antropológusa és munkatársai a Scientific Reports folyóiratban publikáltak egy tanulmányt, amely szerint az anya telomerjei minden terhességnél akár négy évvel is idősebbnek tűnnek, mint a gyermektelen társaiké. A telomerek olyanok, mint a cipőfűző kemény végei, és a kromoszóma védelmét szolgálják. Ha a telomerek túl rövidek, a sejtek elpusztulnak. 

A rövidebb telomerek növelik például a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, a cukorbetegség kockázatát.

Igaz ugyan, hogy a telomerek az életkor előrehaladtával minden emberben rövidülnek, mégis bizonyos dolgok, mint például a dohányzás, a magas testtömegindex és a fokozott stressz felgyorsíthatják a rövidülési folyamatot. Ellenben a zavartalan alvás, a rendszeres testmozgás és a mediterrán étrend hosszabb telomereket eredményezhet.

A terhesség alatt fiatalodunk?

Eisenbergék több mint 800, húszas éveik elején járó nőt vizsgáltak a Fülöp-szigeteki Cebuban. Nagyjából 60 százalékának soha nem volt gyereke. A többiek egy vagy több gyermeket szültek. A kutatás a nők epigenetikai életkorát is vizsgálta, a mérést a fehérvérsejtekből kivont DNS vizsgálatával végezték. 

A DNS sejtpopulációjának tanulmányozásával a kutatók meghatározhatják az ember epigenetikai életkorát.

Az eredmények hasonlóak voltak ahhoz, amit a telomerek is jeleztek: minél több terhességen esett át egy nő, annál „idősebb” az epigenetikai életkora. Paradox módon Eisenberg és kollégái azt találták, hogy ha egy nő a mérések idején terhes volt, epigenetikailag „fiatalabbnak” tűnt a vártnál. A kutatók szerint a mikrokimérizmus lehet a magyarázat a jelenségre, amikor az anya vére a baba vérével vagy a baba vérének sejtjeivel keveredik.

A kutatók azt is vizsgálták, szerepet játszik-e az anyák életminősége a gyerekszülés utáni öregedésben, ezért az Egyesült Államokra is kiterjesztették a kutatást az ottani jobb egészségügyi ellátás és a kevesebb fertőző betegség miatt. A Human Reproduction folyóiratban megjelent tanulmány a National Health and Nutrition Examination Survey adataira támaszkodott, és közel 2000, 20 és 44 év közötti amerikai nő telomerhosszát vizsgálta. 

A kutatók megállapították, hogy szülés után a nők telomerjei átlagosan 4,2 százalékkal voltak rövidebbek gyermektelen társaiknál.

„Ez körülbelül 11 évnyi felgyorsult sejtöregedésnek felel meg” – mondja Anna Pollack, a George Mason Egyetem epidemiológusa és a tanulmány vezető kutatója. Meglepő módon ez a telomerhosszúság csökkenése nagyobb, mint amit a kutatók korábban megállapítottak cigarettázó vagy magas testtömegindexű embereknél. „Számomra meglepő volt, hogy ilyen erős hasonlóságot találtunk. Amit nem tudunk, az az, hogy pontosan mikor következik be a rövidülés. Ez a gyermek első éve, amikor a kismama alig alszik? És vajon szerepet játszik-e az öregedési folyamatban a társadalmi támogatás hiánya?” – teszi fel a fontos kérdéseket Pollack.

Megoldást jelenthet a generációk együttélése, és egymás támogatása?
Megoldást jelenthet a generációk együttélése, és egymás támogatása?Oliver Rossi / Getty Images Hungary

Több segítséggel orvosolható a probléma?

Pablo Nepomnaschy, a Simon Fraser Egyetem epidemiológusa úgy véli, hogy az anya érzelmi és fizikai támogatásának mértéke is szerepet játszhat a telomerek hosszúságában. Arra alapozza mindezt, hogy a guatemalai bennszülött, gyermekes nők telomerjei hosszabbak, mint a gyermektelen nőké. „Ebben a guatemalai őslakos maja társadalomban a gyerekeket isteni ajándéknak, áldásnak tekintik” – fejti ki Nepomnaschy.

 A nőktől egészen a közelmúltig azt várták, hogy sok gyermekük legyen, és valójában az jár sok stresszel ebben a társadalomban, ha nem születik gyerekük.

A guatemalai nők segítenek egymás gyermekeinek nevelésében, és gyakran a család legidősebb lánya segít a fiatalabbak gondozásában. Ez a fajta kiterjedt támogatási struktúra nem sok amerikainál figyelhető meg” – mondja az epidemiológus. „Ez pusztán hipotézis, de a közösségi támogatás csökkentheti az anyák stressz-szintjét, és megnövelheti a telomerek hosszát. Ez segíthet megmagyarázni az egyes tanulmányok közötti eltérést is.

Eisenberg azt mondja, hogy bár valószínűbbnek tartja, hogy a terhesség és a szülés valamiféle felgyorsult öregedéshez vezet, nem gondolja, hogy emiatt aggódni kellene. És tényleg igaza van. Hiszen jó esetben senki sem kezdi el mérlegelni, akkor is akar-e gyermeket vállalni, ha utána gyorsabban öregszik. A gyereknevelés sokszor nehéz, valóban jár áldozattal és lemondásokkal, de ezerszeresen megtérül; és nem kérdés, hogy megéri-e gyermeket szülni, ha valakiben megszületett a vágy az anyaságra.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra