Élményt kapni intenzívebb öröm gyermeknapon is – de vigyázz, egy korcsoportnál nem biztos, hogy ez a nyerő

GettyImages-1294521692

Az utóbbi években egyre többet beszélünk az élmény ajándékozásáról: annak járunk most utána, miért vált ennyire vonzóvá ez a lehetőség, és vajon érdemes-e gyereknapra is tárgyi ajándék helyett élményt választanunk?

Közös bringóhintózás a Margitszigeten, állatkerti séta az egész családdal, szórakoztató nap egy strandon, kirándulás a hegyekben, lézerharc a haverokkal vagy épp egy közös színházi látogatás: az élményajándékok ilyen és ehhez hasonló, tárgyi formában kézbe nem vehető, mégis nagyon értékes meglepetések. Persze a gyerekek ragaszkodnak a tárgyakhoz, kedvenc játékaikhoz vagy ruháikhoz, de ki ne tapasztalta volna már, hogy a bomba ajándéknak gondolt meglepetés végül csak porfogóvá válik? Ezzel szemben egy élmény olyan intenzív emlék maradhat, amely szinte kitörölhetetlen a gyermek fejéből.

Az élmény mint ajándék intenzívebb érzelmeket vált ki

A fentieket nemcsak én állítom, hanem már kutatás is alátámasztja. Cindy Chan állapította meg, hogy az élményajándékok sokkal nagyobb mértékben növelik az ajándékozott pozitív érzelmeit az ajándékozó irányába, mint a tárgyi ajándékok.

Egy gyermeknapi élményajándék az egész családot összehozhatja
Egy gyermeknapi élményajándék az egész családot összehozhatjaOliver Rossi / Getty Images Hungary

„Egy élményajándék erős érzelmi reakciót vált ki, amikor a címzett megéli azt, és intenzívebb érzelmi töltettel bír, mint egy egyszerű tárgyi ajándék”

– állapította meg. Az egyedülálló kutatás arra koncentrált, milyen hatékony egy élményajándék az emberek közti kapcsolat fejlesztésében.

A kutató szerint érdemes a kedvenc hobbit figyelembe venni, amikor élményajándékot tervezünk, vagy azt, mi az, amit nagyon szeretne már kipróbálni a megajándékozandó. Hasznos, ha nem egy konkrét dátumra szóló meglepetést veszünk – ez felnőttek esetében nagyobb szabadságot ad abban, hogy mikor élnek azzal, gyerekeknél pedig az elkerülhetetlen lebetegedések miatti kellemetlenségeket védhetjük ki így.

Ezek az előnyök

További tagadhatatlan előnyei is vannak annak, ha nem egy újabb plüsst kap a gyerek ezen a napon.

  • Egy élmény megvásárlásával kevesebb szemét keletkezik: maga az ajándék sem lesz soha a kuka martaléka, ráadásul nem kell azt csomagolni sem.
  • Szórakoztató lesz az ajándék nemcsak a gyermek, hanem az egész család számára is, bevonhatunk abba unokatestvéreket, barátokat is, sokkal nagyobb az élvezeti értéke, mint egy műanyag figurának.
  • Olyan meglepetést is választhatunk, ami mindemellett gazdagítja is a gyermeket valamivel. Elvihetjük múzeumba, megmutathatunk neki egy olyan tájat, ahol még soha nem járt, vagy elkísérhetjük színházba, koncertre is. Minél idősebb a gyermek, annál nagyobb a választási lehetőségek tárháza.
  • Kapcsolódási lehetőséget biztosítunk: közelebb kerülhetünk egymáshoz az átélt élmények hatására.
  • Valódi emlékek születnek így: nagyobb érzelmi reakciót váltanak ki az effajta ajándékok, hiszen órákon át élhetik meg azok örömét a gyerekek – és mi is!
A fotók a kicsik számára is kézzelfoghatóbbá teszik az élményajándékokat
A fotók a kicsik számára is kézzelfoghatóbbá teszik az élményajándékokatUwe Krejci / Getty Images Hungary

Gyermeknapra is jó lehet

Egyetlen dologra azért oda kell figyelni, mielőtt élmény ajándékozása mellett döntünk: egy kutatás arra jutott, hogy a legkisebbek többre értékelik a tárgyakat, mint ezeket a meglepetéseket. A 3–5 év közti korosztályról van szó: ebben az életkorban a gyermek memóriája még nem olyan fejlett, ezért nehezebben érti, értelmezi és emlékszik olyan eseményekre, mint egy utazás vagy egy előadás.

A játékok és tárgyak viszont valódi emlékeztetőként szolgálnak számukra, amelyek bármikor boldogságot okozhatnak Lan Nguyen Chaplin, a Chicagói Illinois Egyetem professzorának kutatása szerint. Ezt kicselezhetjük egy kicsit azzal, ha fotókat készítünk az élmény közben: ezek már konkrét emlékeztetői lehetnek annak, amit a kisebbek is elfogadnak. 

Kiskamasz korig aztán egyre inkább elkezdik értékelni az élményeket a gyerekek, 13–17 év között pedig már egyértelműen annak örülnek jobban, ha ilyesmit kapnak.

Az óvodások élményekkel való megajándékozásában tehát legyünk körültekintők, de a nagyobbaknak bátran adjunk élményt, akár már idén gyermeknapra – mindannyian boldogabbak leszünk ettől.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek