Ezek a dinókiállítások helyreállítják a gyerekek lelki békéjét

GettyImages-178622561
Gerhát Petra

Szinte nincs gyermek, aki ne vonzódna élete első éveiben a hatalmasra nőtt őslények iránt. De vajon miért? Erről olvashattok a továbbiakban, és megmutatjuk azt is, Magyarországon hol tudtok dinók között feltöltődni a tanévkezdést követően.

A pszichológiai vizsgálatok szerint több szempontból is előnyös, ha a gyermekünk megszállott paleontológusnak készül 3-4 évesen. A kognitív képességeket, gyermek-szülő kapcsolatot és az önállóságot is fejlesztő, kezdeti tudományos érdeklődést érdemes támogatni még akkor is, ha nagyon távolinak érezzük magunktól a témát. 

A felnőttként érthetetlen, a világ minden országában egyaránt jelen lévő érdeklődést a dinoszauruszok iránt szinte minden szülő megtapasztalhatta – vagy ha nem, hát bizonyosan meg fogja. Számtalan kutatás próbálta megmagyarázni, mi okozza az óvodáskorú gyermekekben a megmagyarázhatatlan vonzódást az őslények iránt, s mi az oka annak, hogy pár év alatt csökken még azon gyermekek érdeklődése is, akik fejből sorolják nemcsak a Tyrannosaurus Rex vagy a Velociraptor, de a Spinosaurus, a Deinonychus és a Parasaurolophus méretét, előfordulási helyét, földtörténeti korszakát is.

Szinte minden gyereknek van dinókorszaka élete első éveiben
Szinte minden gyereknek van dinókorszaka élete első éveibenFamVeld / Getty Images Hungary

Tényleg minden gyereknek van dinós korszaka?

Elég csak a játékboltok kínálatára pillantanunk, és elcsodálkozunk, miért tartja magát a dinóőrület évtizedekkel a Jurassic park című film megjelenését követően is. Műanyag figurák, gipszbe öntött, otthoni ásatáshoz szükséges készletek, dinós építőkockák, az őslények az összes játéktípuson megjelennek. Az évmilliók óta kihalt, számtalan rejtély övezte élőlények a mai napig lázban tartják a világot, különös tekintettel az óvodásokra. 

De miért pont a kihalt állatok?

A pszichológiai kutatások azt sugallják, hogy a dinoszauruszok iránti korai megszállottság a gyermekek jelentős részénél kialakul, átlagosan 4 éves kor körül. A szakemberek egyfajta érési folyamatnak tekintik, amikor a gyermek elkezdi felhalmozni azt a típusú tudást, amitől nagynak érezheti magát, netán okosabbnak a felnőtteknél. Hiszen, valljuk be, viszonylag kevesen választják az őslénytant foglalkozásként, utódaink jelentős része tehát valóban képes több lenni a környezetében élő nagyoknál.

Sokan igazi szakértőkké válnak a témában, ráadásul pillanatok alatt
Sokan igazi szakértőkké válnak a témában, ráadásul pillanatok alattUserb4093267_225 / Getty Images Hungary

Cognitive Development magazinban megjelent publikáció szerzői elemzésüket követően megállapították, hogy a 4–6 év közötti gyermekek érdeklődését gyermekkoruk bizonyos részében fenntartják különféle fogalmi területek iránt. Ilyen terület a dinoszauruszok világa is. Talán fel sem tűnnek az első jelek, hiszen a legtöbb esetben a kortárscsoportok hatása is érvényesül az ízlést és a tanulási folyamatok beindulását tekintve. 

Arra eszmélünk, hogy csemeténk latin neveket mormol az orra alatt, órákat tölt el képeskönyvekkel a kezében, egyre több hüllőszerű lény tűnik fel a rajzain, illetve a babákat vagy a kisautókat is négylábú vagy repülő őslényekre cseréli. És ez teljesen természetes. A fejlődés ezen szakaszában az elmélyült ismeretszerzés, a fixáció bizonyos témák irányában normális viselkedési reakció. A paleontológusok szerint ráadásul megéri támogatni ezt, hiszen ki tudja, milyen irányba mozdítja el támogatásunk a gyermeket. 

A dinók megnyitják az utat a tudományos érdeklődés felé
A dinók megnyitják az utat a tudományos érdeklődés feléhobo_018 / Getty Images Hungary

Nincs szükség előzetes ismeretekre, mégis szakértővé válhatnak

A dinoszauruszok a tudomány egyik olyan, elérhető formája a gyerekek számára, melyhez nincs szükség matematikai, fizikai vagy egyéb, iskolában jóval később tanult alapvető ismeretre. 

„Fiatal elméjük képes felfogni, hogy ezek a gigantikus lények valaha éltek, anélkül, hogy érteniük kellene a matematikai alapelveket vagy mondjuk a kémiát – fogalmazta meg a kutatás egyik vezető pszichológusa. A gyerekeknek olyan kérdéseik vannak, amelyekre a szüleik nem tudnak válaszolni. Aztán megtanulják, hogyan kell önállóan kutatni.”

Ashley Hall paleontológus szerint a dinoszauruszok iránti érdeklődés sok gyerek számára „kapu a tudományhoz”, akár a régészeten túl. A dinórajongó kicsik 40 százalékának ugyanis iskoláskorban is megmarad a téma iránti szenvedélye. Ezek a fiatalok a közös témának köszönhetően a pszichológiai vizsgálatok szerint sokkal könnyedebben tudnak bármilyen új közösségben kapcsolatot teremteni, hiszen szinte minden gyerektársaságban akad egy-egy ifjú őslénykutató.

Ezért ellenállhatatlanok az őslények

1. Elbűvöli őket, hogy ezek a lények tényleg képesek voltak egykor uralni a világot, s ami a legfontosabb: nem kell megijedniük tőlük, hiszen már kihaltak. A tanulás és a biztonság érzésének összekapcsolása segíti a gyerekeket abban, hogy élvezzék a tanulási folyamatot.

2. Fejleszti a memóriát. A gyermekek rettentően élvezik azt a tényt, hogy egy bizonyos témában szakértő ismereteik vannak, amik meghaladják a felnőttek tudását.

3. Kapcsolatot teremt a szülő és a gyerekeke között, egy addig ismeretlen aspektusból is. A közös tanulás, közös kutatás nagyszerű módja a tanuláshoz való pozitív viszony kialakításának, ez pedig megalapozhatja az élethosszig tartó tanulni vágyás folyamatát is.

4. A dinoszauruszok témája valószínűleg örök életünkre rejtélyes marad. 

5. Biztonságosan megélhetik a bennük lévő agressziót. Ezek a vadállatok egymás ellen harcolva igyekeztek túlélni, félelmetesnek és ijesztőnek tűnő vadságukat szerepjátékok során játszhatják ki magukból.

6. Az őslénykutatás az ismeretek bővülésével újabb és újabb kérdéseket vet fel. A kíváncsiság a gyermekek ösztönös viselkedési formája, a válaszok megszerzése pedig boldogsághormonnal tölti el őket.

Van, akinél a szenvedély lángja ellobban

Sok gyermek érdeklődése az iskolakezdéssel egy időben csökkenhet a dinoszauruszok iránt, hiszen itt agyuk egy másik szegmensét kell használniuk. Ha azonban fennmarad, érdemes még inkább bátorítani őket ebben, hiszen az általuk megmozgatott agytekervények azok, amik később a tudományos karrier felé elindíthatják őket. Az Indiana Egyetem és a Visconsini Egyetem közös, 2008-ban publikált tanulmányában azt is kiemelik, hogy

a dinoszauruszokhoz hasonló érdeklődési körök kibontakoztatásának lehetőségei arra késztethetik a gyerekeket, hogy jobban figyeljenek és fejlődjenek a komplex ötletek szisztematikus feldolgozásához.

Mindenképp érdemes tehát nemcsak támogatni, de akár közös programként a könyveken túl is megismerkedni ezekkel a csodálatos, egykor volt lényekkel. Hazánkban is számtalan kiállítás és tematikus park kínál élvezetes, és tudományos szempontból is értékes programokat. Mutatjuk, hova érdemes mennetek, ha kipihennétek az iskolakezdést a dinók között. 

Tele van dinókkal az ország

Nyugat-Magyarországtól a keleti végekig számtalan dinoszauruszparkot találunk. A Reziben található Dinó és kalandpark talán az első volt mind közül. Rezi középkori várának romjai alatt, az erdő mélyén nemcsak a dinókedvelő gyermekünk, de akár kalandvágyóbb nagy testvérei vagy a magyar történelem iránt érdeklődő családtagok is találnak maguknak elfoglaltságot. A kunhegyesi Dinópark a kisebbek figyelmét ragadja meg leginkább. A kevésbé félelmetes, mesterséges szafarin a legismertebb, sztárfajtákat csodálhatjuk meg, miközben a helyi játszótéren múlatjuk az időt.

Vannak igazi, magyar fajok is
Vannak igazi, magyar fajok isCoreyFord / Getty Images Hungary

A kereki őslényparkban ellenben interaktív, mozgó és hangokat is kiadó bábukkal találkozunk, ami talán a kicsit nagyobbak számára izgalmas programot kínál. A parkok közül szinte egyedülálló módon itt a hazánkban felfedezett új fajokat, a Bakonydraco Gglaczit, az Ajkaceratops kozmait, a Komlosaurust és a Hungarosaurust is teljes pompájában ismerhetjük meg. Tudományos szempontból szinte már megközelíti hazánk paleontológiai büszkeségét, az Iharkúti Emlékpark és dinoszaurusz-lelőhelyet, mely

a Magyarország területén egykor élt és újonnan felfedezett magyar illetőségű dinók

feltárási helye is egyben. 

A főváros is hemzseg a tematikus játszóterektől és kiállításoktól. A legismertebbek egyike talán a Budakeszi Vadaspark felé vezető erdőben található, ingyenes dinoszaurusz-tanösvény, de a Természettudományi Múzeum kertjébe is szinte bármikor beszaladhatunk dinókat nézegetni. A nemrég megnyitott Dinóverzum és a Köki Terminál új Dino Parkja pedig hosszabb, tartalmasabb családi programokat kínál szinte minden korosztálynak

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra