A világon egyedülálló magyar alkalmazás segíti a legnehezebb döntésükben a szülőket

GettyImages-649745714

Világszinten is egyedülálló a Semmelweis Help applikáció és honlap: az alkalmazás gyerekek betegsége esetén segít eldönteni, kell-e ügyeletre vinni a kis beteget.

Sok szülő életében fordult már elő olyan helyzet, hogy érezte: most nem csak egy egyszerű nátháról van szó, vagy nem tudta eldönteni, hogy az után a nagy esés után kellene-e orvosnak is látnia a gyereket. 

A laikus ilyen helyzetben tétovázik, nem tudja, feleslegesen aggódik-e.

Az ilyen helyzetekben tudja támogatni a szülői döntéseket egy vadonatúj alkalmazás, amely mögött a Semmelweis Orvostudományi Egyetem szakembereinek tapasztalata a garancia a szakszerű segítségre.

Így segít az alkalmazás

A nemrég bemutatott alkalmazás mögött két év fejlesztői munka és fél év intenzív tesztelés áll. Jelenleg csak gyerekbetegségek kapcsán segít megtalálni, mi a helyes út: az otthoni ápolás, a gyermekorvosi vizsgálat, az ügyelet igénybe vétele vagy az azonnali mentőhívás.

A mögötte álló tudás ugyanakkor baleset esetén is kamatoztatható, több mint 220 gyerekbetegség tüneteit tartalmazza, diagnózist ugyanakkor nem állít fel,

mivel nem célja, hogy kiváltsa az orvos-beteg találkozásokat, hiszen röntgent készíteni vagy fizikális vizsgálatot végezni nem tud egy applikáció.

Sok szülő számára ismerős lehet a helyzet: betegség esetén nem mindig egyszerű dönteni
Sok szülő számára ismerős lehet a helyzet: betegség esetén nem mindig egyszerű dönteniDavid Sacks / Getty Images Hungary

„Ez egy ingyenesen elérhető, tünetellenőrző alkalmazás gyerekbetegségekhez” – fogalmazott az applikációt bemutató sajtótájékoztatón Kovács Eszter, a Semmelweis HELP ötletgazdája, az egyetem Kommunikációs Igazgatóságának igazgatóhelyettese. „A biztonságos helyről származó információk egyre jobban felértékelődnek, hiszen Magyarországon az emberek 70 százaléka keres az interneten egészségügyi információkat. A megfelelő helyről szerzett tudás életet menthet” – tette hozzá.

Nem a betegség diagnosztizálása a cél

Az alkalmazást megnyitva a felhasználó kiválaszthatja, tünetek ellenőrzésében kér segítséget, vagy úgy érzi, vészhelyzet alakult ki. Az utóbbi esetén néhány kérdést követően az alkalmazás megerősíti, ha mentőt kell hívni.

Tünetellenőrzésnél a gyermek nemének és életkorának megadást követően a szabad szavas keresőben magunk is megadhatjuk a tüneteket, de választhatunk az az alatt javasolt tünetlistából, illetve egy testtérképen is jelölhetjük, hol és mit tapasztalunk gyermekünkön.

Testtérképen is jelölhetjük az alkalmazásban, hogy hol jelentkeznek tünetek
Testtérképen is jelölhetjük az alkalmazásban, hogy hol jelentkeznek tünetek

Ezt követően a tapasztalt tünetekre irányuló, pontosító kérdések következnek, az ezekre adott válaszaink alapján javasolja a Semmelweis Help a megfelelő ellátást. Betegséget ugyan nem határoz meg, de a folyamat végén megtaláljuk, milyen kórképek merülhetnek fel, és ezekről tovább informálódhatunk, hogy a plusztünetekkel jobban láthassuk, mi is lehet gyermekünk baja.

Hogy mennyire pontos a döntéstámogatás, arról magam is meggyőződtem: nem olyan régen megfordultunk ügyeleten óvodás fiammal, aki éjjel szörcsögő nehézlégzéssel ébredt. Kis híján kórházban is tartották, csak jó szaturációja „mentett meg” minket ettől – a tünetekre ugyanakkor nagyon jól emlékszem máig.

Ezeket megadva az alkalmazás is azt javasolta: irány az ügyelet!

A felnőttek tüneteire is kiterjesztik majd

A magyar viszonylatban teljesen egyedi alkalmazás világszinten is megállja a helyét, nincs túl sok párja – hosszú távon felnőttekkel kapcsolatos döntések támogatását is tervezik integrálni rendszerébe, a cél pedig az, hogy nemcsak a háziorvosi és ügyeleti kapacitás terheltségén csökkentsenek vele, hanem a szülők mihamarabb felismerhessék, ha kritikus állapotban van gyermekük. Az anoniman gyűjtött adatok mindezen túl az egyetem kutatómunkáját segítik.

Az alkalmazás orvosszakmai vezetője dr. Krivácsy Péter, a SOTE Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Betegellátó Osztályának vezetője volt: az alkalmazás bemutatóján arról is beszélt, milyen komplex munka egy betegség pontos diagnózisának megalkotása.

„Egyénenként más egy betegség megélése: a fájdalomra másként reagálunk, szubjektív az ezzel kapcsolatos élményünk, és az is, hogy ezt miként fejezzük ki.

Gyerekeknél a szülői aggodalom fokozza a bizonytalanságot”

– mondta el, hozzátéve: a sürgősség láncában a szülői, laikus észlelés az első láncszem, ezt igyekeznek támogatni.

Baleset után is segít a szülők döntéseinek támogatásában a Semmelweis Help
Baleset után is segít a szülők döntéseinek támogatásában a Semmelweis HelpHalfpoint Images / Getty Images Hungary

A Dívány arra vonatkozó kérdésére, hogy vajon mi a gyakoribb: hogy túl korán, vagy inkább későn jutnak el a gyerekek orvoshoz, elmondta: ritkább eset az, amikor valakit túl később visznek be, mint amikor túl hamar, de az is épp elég, ha egy gyermek egy-két nappal tovább beteg azért, mert nem a megfelelő pillanatban kapott segítséget.

„A legnagyobb egészségnyeresége annak van, aki időben érkezik: ha az alkalmazásban olyan információkat találunk, amelyek csökkentik a fájdalmat, vagy rövidítik a betegséget, az szintén nyereség” – fűzte hozzá dr. Merkely Béla, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem rektora.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra