Kéthetente náthás az ovisom, ez nem normális – vagy mégis?

GettyImages-1219051568

Az óvodás gyermekek szüleit az idei ősz és tél nagy feladat elé állította: minden eddiginél gyakrabban voltak betegek. Mostanra nagyjából a vége felé közeledik ez a tendencia, ami teljesen természetesnek tekinthető a gyermekorvos szerint.

A szokásosnál is többször kaptak el vírusos légúti megbetegedéseket a legkisebbek ősztől kezdve, de a gyermekorvosok erre is számítottak: dr. Demeter Gabriella, aki praxisa mellett a Vakcinainfó – Az orvos válaszol csoport tagjaként is segíti a szülőket, a Díványnak azt mondta: a déli féltekén fél éve volt kemény az élet a vírusok miatt, így tudták, mire számítsanak. Sejtették azt is, hogy itthon hamarabb jön el az RSV szezonja, mint az megszokott volt, és ennek megfelelően decembertől nagyobb számban is jelentkezett a köhögéssel, sípoló lélegzetvétellel járó kórkép. Mostanra ugyanakkor kezd megnyugodni a helyzet, igaz, a januárt már az omikron uralta.

Az óvodások sok betegsége nem volt meglepő

A gyermekorvos ugyanakkor minden szülőt megnyugtat: a szokásosnál is gyakoribb megbetegedések is teljesen természetesnek tekinthetők.

„Évi hat-nyolc-tíz banális vírusfertőzésből adódó megbetegedés teljesen normális egy kisgyermek életében. Szokták a szülők kérdezni, hogy miért van ez, az immunrendszerük nem jó? Ez pontosan így van, a fertőzésekkel gyakorolnak, amivel nincsen semmi baj. Körülbelül iskoláskorra megérik az immunrendszer, amihez azonban kellenek a banális betegségek” – mondja dr. Demeter Gabriella.

Az óvodások sok betegségében a maszkviselésnek is van szerepe
Az óvodások sok betegségében a maszkviselésnek is van szerepeImages By Tang Ming Tung / Getty Images Hungary

A tavaly ősztől tapasztalt helyzet annak volt köszönhető, hogy az óvodás korú gyermekek a lezárások miatt körülbelül egy-másfél évig alig találkoztak: most az ebben az időszakban kimaradt fertőzéseket pótolták be. Ebbe pedig még az is belefér, hogy öt-hét egészséges nap után a gyermek ismét megbetegszik.

Nincsenek csodatévő trükkök betegség ellen

A gyermekorvos szerint a megelőzésben nem léteznek csodaszerek: az alapvető és ismert praktikákat lehet alkalmazni. A következőket érdemes betartani annak, aki szeretné megelőzni, hogy gyermeke a szükségesnél is gyakrabban megbetegedjen:

  • Gyakori szellőztetés.
  • A lakás hőmérsékletének 20-21 fokon tartása 50-60 százalékos páratartalom mellett, a kiszáradt nyálkahártyán ugyanis könnyebben tapadnak meg a kórokozók.
  • Az őszi-téli időszakban óvodásoknak napi 500 NE D-vitamin, 50-60 milligramm C-vitamin adása.
  • Hideg időben is minél több szabadban töltött idő: kirándulás, séta vagy korcsolyázás egyaránt segít, nem kell félni a hidegtől.

Egy „csodaszer” azért van: az influenza ellen rendelkezünk védőoltással, melyet féléves kortól lehet kérni, főleg közösségbe járó gyerekeknek, hároméves kortól pedig ingyenes oltás is adható. Mindezen túl van még egy fontos, lelki tényező is a gyermekorvos szerint.

„A pszichés terhelésnek kitett gyermek könnyebben betegszik meg. Ne terheljük őket túl: a kevesebb néha több, hadd éljen a gyermek életkorának megfelelő életet. Akkor az immunrendszere is jobban tud működni, de ugyanez igaz a szülőre is” – fogalmazott dr. Demeter Gabriella.

A betegségek gyakoriságának növekedése természetes dolog
A betegségek gyakoriságának növekedése természetes dologJose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

A szövődmények megelőzése a fontos

A vírusfertőzés otthoni kezelésében a legfontosabb az esetleges szövődmények kialakulásának megelőzése, a légúti megbetegedéseknek ugyanis akár középfülgyulladás is lehet a szövődménye, amelynek kezelése bizonyos esetekben antibiotikumot is megkívánhat.

Fontos edukálni a szülőket dr. Demeter Gabriella szerint annak érdekében, hogy ne ijedjenek meg egy banális betegség kapcsán, és megfelelően tudják otthon ápolni gyermeküket

– ebben lehet segítségükre a Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Társasága által létrehozott Facebook-oldal.

Az otthoni ápolással kapcsolatosan a következőket fontos tudni:

„Orrszívást annyiszor végezzünk, ahányszor mi kifújjuk az orrunkat: ez naponta több tucat alkalmat is jelenthet, éjszaka is. Ha a gyermek orra annyira el van dugulva, hogy ennek ellenére sem kap levegőt, akkor az orrtisztítás mellett nyálkahártya-lohasztó hatású orrspray használata szükséges” – mondta el dr. Demeter Gabriella.

Hozzátette: ha a gyermek nem lázas, csak náthás, nyugodtan kivihetjük a szabadba is.

Arra a kérdésünkre, miszerint vajon később érik-e be az immunrendszere azoknak a gyerekeknek, akik most kimaradtak egyévi fertőzésből, a szakember azt mondja: bár valószínű, hogy az elmúlt hónapokban bepótolták ezeket a fertőzéseket, biztosat nem állíthat. Most nagy populáció számára esett ki az óvoda – idővel derül majd ki, lesz-e ennek következménye.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek