Attól még nem lesz meleg a kisfiad, hogy babázik

GettyImages-518233616

Mint ahogy korábban a Dívány is hírül adta, idén október óta Kaliforniában a nagyáruházaknak már nemi megkülönböztetés nélkül kell árusítaniuk a gyerekeknek szánt termékeik nagy részét. Mégis: ha gyerekjátékokról van szó, a boltok még mindig előszeretettel használják a „játékok fiúknak” és „játékok lányoknak” címkéket.

A kisgyerekeket pedig a legkevésbé sem érdeklik a nemi sztereotípiák. Vagy ha mégis, az csak azért van, mert ezt tanulják tőlünk, felnőttektől – mutat rá a SheKnows cikke. Ha ugyanis egy játék szórakoztató számukra, akkor játszanak vele, ha pedig nem az, akkor legtöbb esetben a fantáziájuk segítségével teszik azzá.

A baba ugyanúgy megfér a polcon, mint a kisautó

A legtöbb kisfiú szeret autókkal, robotokkal, legóval, dinóval és plüssállatokkal játszani.

Mindegy, hogy játék konyha vagy vasutas terepasztal van előttük, használni fogják. És természetesen a játék babákat is, bármilyen helyzetben.

Ez pedig hatalmas érzelmi többletet jelenthet számukra.

Dr. Lindsay Henderson pszichológus állítása szerint ugyanis nagymértékben fejleszthetjük a fiúk érzelmi intelligenciáját, ha babát adunk a kezükbe. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen babás szerepjátékok során kipróbálhatják a készségeiket, a gyakorlatban is hasznosíthatják a már megszerzett saját tapasztalataikat.

GettyImages-936330968
Linda Raymond / Getty Images Hungary

„A babákkal való játék során a gyerekek felfedezik és fejlesztik a gondozással, neveléssel és még a szülői szerepvállalással kapcsolatos készségeiket is” – mondja a szakember. 

A fiúk az ilyen szerepjáték során általában „apásat” játszanak, de még ha fantáziadús játékaiknak nincs is köze a szülői szerephez, a babákkal kapcsolatos játékok minden gyermek növekedése és fejlődése szempontjából előnyösek.

„A babás játék hosszú távú előnyei nem korlátozódnak a jövőbeli szülői szerepre. Az empátia, az érzékenység, a szeretet és a gondoskodás – amelyek ilyenkor fejlődnek gyermekben – az élete során bármilyen kapcsolatra vagy interakcióra alkalmazható lesz” – magyarázza Henderson.

Tudományos tények vs. sztereotípiák

Azt, hogy az empátia fejleszthető-e, többek közt a Barbie babákat gyártó Mattel és a Cardiff University tanulmányozta. A 33 gyermek bevonásával végzett minikutatás eredményei azt mutatták, hogy még akkor is, amikor a gyermekek egyedül játszottak a babákkal, aktiválódott az agyuk empátiáért felelős területe. „Mint vezető babagyártók, mindig is tudtuk, hogy a babás játékok pozitív hatással vannak a gyermekekre, de mostanáig nem álltak rendelkezésünkre neurológiai adatok, amelyek igazolnák ezeket az előnyöket” – közölte Lisa McKnight, a Barbie globális vezetője.

GettyImages-637908976
FGorgun / Getty Images Hungary

És az empátiát bizony a fiúkban is fejleszteni kell. Tehát bármit is mond a nagymama, nem kell elvenni a fiúktól a játék babákat holmi sztereotípiák miatt. A babázás ugyanis nem lányos játék, nem fiús játék, hanem szerepjáték. Amellett, hogy az empátiát fejleszti, rendkívül jó hatással van a következőkre:

  • motorikus készségek
  • nyelvi készségek
  • szociális készségek
  • osztozkodás
  • együttműködés
  • problémamegoldás

Kutatások kimutatták azt is, hogy a babázás segít a fiúknak abban is, hogy feldolgozzák az érzéseiket és feloldják az olykor bennük felhalmozódó feszültséget. A szakértők tehát azt javasolják, hogy hagyjuk játszani a gyermekünket azzal, amivel szeretne, ha azt szeretnénk, hogy egészséges lelkű, kiegyensúlyozott felnőtté váljon.

Oszd meg másokkal is!
Mustra