Így változtatja meg a férfiak szervezetét, ha gyermekük születik

GettyImages-1307310151

A gyermek érkezése a családba nemcsak az anyáknál, de az apáknál is drámai változásokat okoz. Ez azt mutatja, hogy valójában sokkal inkább kötődnek az első perctől a kicsihez, mint ahogyan azt évtizedekig gondoltuk.

„Apám akkor vett fel, amikor összetévesztett a demizsonnal” – mondja Bödőcs Tibor humorista az egyik előadásán. És valóban, a hetvenes évek óta nagyon sokat változott az apák szerepe a családban. Míg négy évtizeddel ezelőtt szinte nem lehetett a játszótéren apákat látni a gyerekekkel, mára már ez teljesen természetes, sőt, egy felmérés szerint az apák négyszer több időt töltenek a gyerekeikkel, mint negyven évvel korábban. Ezeket a változásokat pedig úgy tűnik, a szervezet is követi: amikor egy férfi apa lesz, visszafordíthatatlan testi változások indulnak be.

Az örömhormon ugyanúgy beindul

És itt nem feltétlenül arra kell gondolni, hogy a leendő apukák sokszor a második trimeszterre együtt növesztik a pocakjukat a kismamával. 

A férfi élete megváltozik, amikor apa lesz
A férfi élete megváltozik, amikor apa leszSBenitez / Getty Images Hungary

Azt régóta tudjuk, hogy az anyák szervezetében oxitocin, azaz örömhormon termelődik már a várandósság alatt. A szülés közben ez nemcsak a méh összehúzódásait szabályozza, de beindítja az anyai kötődést is. Ennek a hormonnak a hatása, hogy az anya számára a szoptatás, a gyermek ellátása, illetve a kötődés természetes, sőt, elképzelhetetlen, hogy hosszabb időre távol legyen a csecsemőtől. Bár az apa nem éli át, ahogyan növekszik benne egy élet, meglepő módon a hormonrendszerük ugyanúgy drámai módon megváltozik.

Ráadásul, nincs különbség abban, hogy a gyermek vér szerinti apjáról van szó, vagy esetleg örökbe fogadták a kicsit.

Az oxitocinszint például hasonlóképp megemelkedik, mint az anyák esetében, főleg, amikor a kezükben tarthatják a gyermeküket.

Idővel jön meg az érzés

Ám azoknak a férfiaknak sem kell megijedniük, akik nem érzik ezt az első pillanattól. Többen számolnak be arról, hogy amikor először meglátják a kicsit, nem árad szét bennük az a kirobbanó szeretetérzés, amit elvárnának. De ezzel valójában nincs probléma.

A későbbi életünkre is hatással van, hogy apánkhoz mennyire kötődünk
A későbbi életünkre is hatással van, hogy apánkhoz mennyire kötődünkMorsa Images / Getty Images Hungary

A hatvanas évek a kötődéselmélet virágkora volt; úgy tartják, hogy a gyermek szempontjából kiemelkedően fontos, hogy életének első éveiben milyen kötődés tudott kialakulni az őt gondozó személlyel. Michael Lamb – aki a 70-es évek óta az apák és gyermekek kötődését vizsgálja a Cambridge-i Egyetem professzoraként – és néhány kutatótársa azt állapította meg, hogy a csecsemők ugyanolyan erős köteléket alakíthatnak ki az édesapjukkal, mint az anyjukkal, illetve hogy az apa nemcsak hogy részt vehet a gyermek ellátásában, gondozásában, de hatással van a gyermek pszichés és mentális fejlődésére, sőt, arra is, hogy miképp boldogul a későbbiekben az életben.

Szelídebb a férfi, ha apa lesz

Az apa hormonrendszerében azonban nem az oxitocinszint-növekedés az egyetlen, ami megfigyelhető a gyermek érkezésével. Ezzel párhuzamosan a tesztoszteron csökkenni kezd, ami arra sarkallja a férfiakat, hogy kevesebb kockázatot vállaljanak, ami örvendetes, hiszen már egy kis életről is gondoskodniuk kell. Ugyanakkor a szervezetükben megnő a prolaktin szintje is, amelyet elsődlegesen arról ismerünk, hogy a nőknek segít az anyatej termelésében. De akkor miért tűnik fel az apák szervezetében is?

Azoknál az apáknál nagyobb a hormonváltozás, akik részt vesznek a pici ellátásában
Azoknál az apáknál nagyobb a hormonváltozás, akik részt vesznek a pici ellátásábanVera Livchak / Getty Images Hungary

Egy, a Notre Dame Egyetemen zajlott kutatás szerint azok a férfiak, akiknél ez a hormon magasabb, érzékenyebben reagálnak a baba sírására, és igénylik, hogy a gyermek közelében legyenek. Az eredmények pedig azt mutatják, hogy a hormonváltozások azoknak az apáknak a szervezetében a legjelentősebb, akik gyakran adnak kimenőt a párjuknak, és egyedül is gondoskodnak a kicsiről

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra