Ezért fontos az apa jelenléte a fiúk és a lányok életében egyaránt

GettyImages-1457991543

Nem kérdés, hogy az apák döntő szerepet játszanak gyermekeik fejlődésében, már csak azért is, mert sok esetben, főként a kisfiúk életében, az apa lesz a példakép. Éppen ezért fontos, hogy a szülők válása után is szoros kapcsolatot ápoljanak a gyerekek az édesapjukkal.

Az apák – jó esetben – útmutatást, támogatást és védelmet nyújtanak, elengedhetetlenek a gyermekek életében, mert segíthetnek értékrendjük és viselkedésük alakításában is, valamint különleges szerepet töltenek be gyermekeik érzelmi fejlődésében és a jövőbeli kapcsolataik kialakításában is. 

Ennek ellenére a szülők válása után az esetek többségében az édesapjukkal kevesebb időt töltenek a gyerekek, mint az édesanyjukkal.

Arra a kérdésre, hogy ez milyen hatással van a gyerekekre, Galambos Balázzsal, a Szépen Válj El Válásközpont alapítójával kerestük a választ.

Ezért kételkednek az apák képességeiben

A tapasztalatok alapján a magyarországi bíróságok anyapártiak, ami azt jelenti, hogy a gyerekek a válást követően az édesanyákkal élnek, ők nevelik tovább a gyermekeiket. Igaz ez annak ellenére, hogy az elmúlt években egyre több lett az apa-gyermek viszonyt érintően a bővített kapcsolattartás.

Ha a házasság megromlik, akkor nagyon sok apuka csak késő este megy haza a munkahelyéről, így gyerekével való kapcsolata is romlik
Ha a házasság megromlik, akkor nagyon sok apuka csak késő este megy haza a munkahelyéről, így gyerekével való kapcsolata is romlikpicture alliance / Getty Images Hungary

„Ennek a gyakorlatnak az a nagyon gyakori családmodell az oka, hogy a válás előtt többnyire az édesapák a családfenntartók, és míg az édesanyák éveken keresztül otthon vannak, az apukák dolgoznak. Miután a válások túlnyomó többsége még a gyermek iskoláskoráig bekövetkezik, nem tud olyan szoros kötődés kialakulni a gyerek és az édesapja között, mint amilyen szoros kötelék születik a gyermek és az édesanyja között.

Arról nem is beszélve, hogyha a házasság megromlik, akkor nagyon sok apukának erre nincsen semmilyen megoldási stratégiája.

Hacsak nem azt tekintjük annak, hogy nem megy haza, vagy csak késő este megy haza a munkahelyéről, esetleg máshova megy. Például futni, edzőterembe, kocsmába, vagy bárhova, vagyis elkerülő stratégiát valósít meg, ahelyett, hogy otthon, a gyerekével töltené a szabadidejét. Éppen ezért, mire eljön a válás ideje, nem feltétlenül ápol kellően szoros kapcsolatot a gyermek az édesapjával” – összegzi tapasztalatait Galambos Balázs, a Szépen Válj El Válási Központ alapító vezetője, hozzátéve: „Épp a fentiek miatt kételkednek sokszor az édesanyák abban, hogy egy váltott kapcsolattartás esetén az édesapák képesek lennének ellátni a gyereküket, képesek lennének kielégíteni a szükségleteiket.

Ezt megcáfolva már számtalan eset igazolta a mondást, miszerint teher alatt nő a pálma.

Vagy az édesapák pont azért lesznek igazi édesapák a válás után, mert egyrészt jobban megbecsülik a gyermek társaságát, másrészt nincsen ott mellettük a gyermek édesanyja, hogy levegye a terhet a vállukról, hanem egyedül kell helytállniuk.” 

A lánya önbecsülésére is hatással van egy apa

Kétség nem fér hozzá, hogy egy gyermeknek az egészséges fejlődés érdekében szüksége van az anyai és az apai mintára is. Nézzük, miért olyan fontos az édesapák szerepe a lányok esetében.

A lányok nagy valószínűséggel olyan párt keresnek maguknak felnőttkorban, amilyen az édesapjuk volt
A lányok nagy valószínűséggel olyan párt keresnek maguknak felnőttkorban, amilyen az édesapjuk voltFly View Productions / Getty Images Hungary

A fiatal lányok esetében az elsődleges férfiminta számukra az édesapa, tőle tanulhatják meg, nőként hogyan kellene velük bánniuk a férfiaknak. Az apák alapvető szerepet játszanak lányaik önbecsülésének és a férfiakról alkotott véleményének kialakításában. Ha egy apa szereti és segíti a lányát, akkor a gyermek pozitív képet alakít ki a férfiakról és önmagáról is.

„Egy kislány esetében különösen fontos a férfiminta, hiszen általában a párválasztáskor ugyanolyan dinamikájú kapcsolatokba megy bele tudat alatt is, mint amilyen a szülei házassága volt. Tehát, ha az apuka egy bántalmazó, narcisztikus, empátia nélküli férfi, és a gyerek azt látja, hogy az anya vele marad, akkor nagy valószínűség szerint a kislány is ilyet fog keresni felnőttkorában” – mondja Galambos Balázs hozzátéve: abban az esetben, 

ha az apuka ki van zárva a gyerek életéből, gyakran bekövetkezik egy irracionálisan nagy fokú korkülönbség a kapcsolatban.

Ezt nevezik apakomplexusnak.

Az apa követendő példakép lehet a fiának

„Ha lehet ilyet mondani, akkor egy kisfiú életében meg jelentősebb szerepe van az apai mintának, hiszen az apafigura követendő példakép lehet a fiának. Tőle kellene látnia, hogyan kell egy férfinak bánnia másokkal, különösen a nőkkel. Látnia kell, hogyan áll ki egy férfi önmagáért és másokért, hogyan kezeli magát nehéz helyzetekben, és hogyan mutatja ki érzelmeit. Ez létfontosságú egy fiú önazonosságának és önbizalmának a fejlődéséhez.

Az apamintának sokkal nagyobb szerepe van a fiúk életében
Az apamintának sokkal nagyobb szerepe van a fiúk életébenHalfpoint Images / Getty Images Hungary

Éppen ezért a fiúgyerekeknél is nagyon-nagyon fontos, hogy a válást követően is jelen legyen az életükben egy gondoskodó édesapa” – hangsúlyozza a szakértő.

Válás után is fontos a jó szülőtársi kapcsolat a gyerek érdekében

„Sokszor kérdezik tőlem párkeresési problémával küzdő hölgyek, hogy miért vannak olyan rossz állapotban a mai férfiak.

A válasz egyszerű: azért, mert ők már nem látták az édesapjuktól, hogyan kell egy nővel bánni, hogyan kell egy párkapcsolatot fölépíteni és fenntartani, illetve, ha bekövetkezik, akkor a válás miatt még rosszabb állapotba kerülnek.

Abban az esetben, ha valami miatt rossz – főként mentális – állapotban van az édesapa, akkor a szülőknek össze kell fogniuk, és az édesanyának segítenie kell az apukát, és ugyanez fordítva is igaz. Tehát ha el is váltak a szülők, a közös gyermekük kapcsán szülőtársként kötelességük támogatni egymást” – véli Galambos Balázs.

A válást követően egymást segítő szülőtársként kellene viselkedni
A válást követően egymást segítő szülőtársként kellene viselkednicourtneyk / Getty Images Hungary

A szakember hozzátette: tudomásuk van arról, hogy Kanadában már létezik egy olyan példaértékű szülőtársi tanfolyam, amit a válófélben lévők kötelesek elvégezni, ugyanis ennek hiányában a bíróság nem mondja ki a válást. Hasonló programmal szeretne segítségére lenni a válótársaknak a Szépen Válj El Válásközpont is. A 10 órás videóanyag hamarosan elérhető lesz a válásközpont honlapján.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra