A tartásdíjemelésről jobb peren kívül megegyezni

GettyImages-1462193926

A tapasztalatok szerint 2022 első félévében leginkább a családi körülmények, főként a gyermek megnövekedett szükségletei okán kérték a gyereküket egyedül nevelő szülők a tartásdíj összegének emelését. A tavalyi év második felétől azonban az infláció okozta gazdasági változások miatt kezdeményezik többen az emelést. Ám a díjmódosításról jobb peren kívül megegyezni, egyéb esetben milliós nagyságrendű is lehet az eljárás költsége.

Hazánkban mintegy 350 ezer egyedülálló szülő gondoskodik 500 ezer gyermek neveléséről. A Szépen Válj El Válásközpont ügyvédjei, dr. Györe Marianna és dr. Bicsák Zsófia elmondták: irodájukban több példa is van arra, hogy a szülőknek nyújtott jogi tanácsadást követően, peren kívül megegyeznek a felek. A minél több sikeres együttműködés érdekében a két ügyvéd avatja be a tudnivalókba a Dívány olvasóit.

Többen szeretnének magasabb összeget kapni

Tavaly november óta egyre többen fordulnak ügyvédhez azzal a kéréssel, hogy a megemelkedett kiadások miatt kérjék a gyermektartásdíj felemelését. A Szépen Válj El válásközpont szakemberei elmondták: tudomásuk szerint tavaly a fogyasztói árak 14,5 százalékkal emelkedtek, ebből csak az élelmiszerárak nőttek 44,8 százalékkal, az infláció pedig év végén elérte a 24,5 százalékot. A gyermeket nevelő családok számára még magasabb lehet a tapasztalt drágulás mértéke. Különösen igaz ez a gyermeküket egyedül nevelő szülők esetében. Ennek ellenére önmagában az infláció vagy a minimálbér emelkedése nem eredményez automatikus tartásdíjemelést. 

Az egyedülálló szülők közül egyre többen érzik úgy, hogy kevés az a pénz, amit havonta a gyermekükre fordíthatnak
Az egyedülálló szülők közül egyre többen érzik úgy, hogy kevés az a pénz, amit havonta a gyermekükre fordíthatnakTwenty47studio / Getty Images Hungary

Célszerű peren kívül megegyezni

Magasabb összegű tartásdíj akkor kérhető, ha azt a gyermek szükségletei indokolják. Idetartoznak a gyermek megnövekedett igényei, például a különórák, az iskolaváltás, a folyamatos egészségügyi ellátás vagy akár az infláció is.

Tartásdíjemelés kérhető abban az esetben is, ha a tartásdíj fizetésére köteles szülő jövedelmi viszonyai is lehetővé teszik, illetve, ha a szülő életmódjából joggal feltételezhető, hogy a kimutatottnál lényegesen magasabb jövedelemmel rendelkezik.

A bíróság ugyan a tartásdíjat határozott összegben állapítja meg, de a döntésében a szülők kifejezett kérelmére rögzíti, hogy a tartásdíj évente, a következő év január 1. napjától a KSH által közzétett éves fogyasztói árindex növekedésének mértékével automatikusan módosuljon.

A szakemberek minden esetben azt javasolják, hogy a szülők peren kívül, szakértő ügyvédek bevonásával állapodjanak meg a tartásdíj mértékének emeléséről. Ha mégsem sikerül erről megegyezniük, akkor a bíróságnál kell keresetet előterjeszteni a gyermektartásdíj felemelése iránt.

Drága és hosszú lehet a pereskedés

Ha nagyobb összegre van szükség a gyermek szükségleteinek fedezéséhez, akkor az egyetlen megoldás a tartásdíj megemelése. A perben meg kell határozni, hogyan és mikortól kéri a szülő az emelt összegű tartásdíjat, és részletesen be kell számolni arról, hogy a korábbi megállapodáshoz képest mi változott a körülményekben, és a változás mikortól következett be.

Ha a gyerek szükségletei indokolják a változást, jogos a díjemelés
Ha a gyerek szükségletei indokolják a változást, jogos a díjemelésPeopleImages / Getty Images Hungary

Az elmondottakat pedig bizonyítani kell például számlákkal, bizonylatokkal. Az előadott indokokat és a bizonyítékokat együttesen értékeli a bíróság, és ha megalapozottnak találja a kérelmet, akkor megállapítja a tartásdíj emelését.

Az ügyfelek többségét az akár egy-másfél évig húzódó és egymillió forintot is meghaladó összegű bírósági eljárás riasztja el az igényérvényesítéstől.

Éppen ezért indokolt békés úton megegyezésre jutni, és a pereskedést elkerülni. 

Főként a gyerek szükségletei a mérvadók

Tévhit, hogy a gyermektartásdíj a munkabér bizonyos százalékával egyező, ugyanis a tartásdíj mindig fix összeg, amelyet a gyermek indokolt szükségletei (például élelmezése, ruházkodása, tisztasági kiadások, egészségügyi ellátása, neveléssel-oktatással összefüggő kiadások) és a két szülő jövedelme különbségének aránya határoz meg. 

Ettől függetlenül a tartásdíj összegét gyermekenként általában a fizetésre kötelezett szülő megelőző egy évben – bármilyen címen – szerzett átlagos jövedelmének 15-25 százalékában kell meghatározni.

Ezenkívül a gyermektartásdíj mértékét befolyásolja az is, ha a tartásdíjfizetésre kötelezett szülőnek van további gyermeke, akinek eltartására köteles, illetve figyelemmel kell lenni az állam által biztosított, a gyermek nevelését támogató ellátások összegére is. 

Két év után kérhető a felülvizsgálat

Amennyiben a tartásdíj összege a felek egyezségén alapult, az egyezség megváltoztatását az egyezség jóváhagyásától számított két éven belül a bíróságtól – az egyéb törvényes feltételek megléte esetén is – csak akkor lehet kérni, ha az a gyermek érdekét szolgálja, illetve, ha a körülmények változása folytán a megállapodás valamelyik szülő érdekét súlyosan sérti. 

A legutóbbi egyezséget követő második évben kérhető az újabb felülvizsgálat
A legutóbbi egyezséget követő második évben kérhető az újabb felülvizsgálatVera Livchak / Getty Images Hungary

„Örülj neki, hogy ezt is fizetem!” 

A tartásdíjfizetésre kötelezett fél nem tehet ilyen kijelentést, ha a gyermeket nevelő szülő igényt tart a magasabb összegre. Ha a szülőknek nem sikerül a tartásdíj emeléséről peren kívül megegyezniük, akkor a bíróságnál keresettel kérhető a gyermektartásdíj felemelése. 

Abban az esetben, ha a szülő eltitkolja a ténylegesen szerzett jövedelmét, akkor a bíróság az adott szülő életvitelét és igazolt költekezéseit – beleértve a külföldi utazásokat, az ingatlan- és autóvásárlásokat is – megvizsgálva kalkulálja ki az általa megfizetendő tartásdíj összegét. Fontos kitérni arra is, hogy az az egyedülálló szülő, akinek egy háztartásban élőkre jutó keresete átlagosan nem haladhatja meg az öregségi nyugdíjminimum kétszeresét, azaz az 57 ezer forintot, jogosult arra, hogy a gyámhatóságnál igényelje az állam által finanszírozott gyermektartásdíjat arra az esetre, ha a fizetésre kötelezett szülő nem fizetné a tartásdíjat. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra