5 sztár, aki a terhességmegszakítás mellett döntött

GettyImages-1138500908

Tombolnak az indulatok az Amerikai Egyesület Államokban, miután Texas állam megtiltja az abortuszt a terhesség hatodik hetétől.

Szeptember elején történt, hogy érvényben hagyta az Amerikai Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság azt a törvényt, amely Texas államban megtiltja az abortuszt a terhesség hatodik hetétől, amikortól már észlelhető a magzati szívverés. Dióhéjban erről annyit érdemes tudni, hogy

 ez Amerika legszigorúbb, terhességmegszakításra vonatkozó törvénye,

amely egyébként felhatalmazást ad a magánszemélyeknek arra, hogy polgári pert indítsanak bárki ellen, aki megsérti a törvényt és segíti vagy támogatja az abortuszt a terhesség hatodik hete után. A sikerrel járó polgári perek kezdeményezőit pedig

legalább tízezer dollár jutalomra jogosítja fel.

Joe Biden amerikai elnök akkor a döntéssel kapcsolatban azt írta, az ítélet példátlan támadás a nők alkotmányos jogai ellen.

A történéseket természetesen nem hagyták szó nélkül az amerikaiak, október elején rengetegen gyűltek össze tüntetni száznál is több helyszínen, a Rally for Abortion Justice (Gyűlés az abortusz igazságosságáért) nevű rendezvényen, amelyet pont a texasi döntés miatt hoztak létre. Így tett például a várandós Jennifer Lawrence és Amy Schumer is, akinek éppen nem sokkal korábban kellett kiműteni a méhét endometriózis miatt, korábban egyébként erről a Dívány beszámolt itt és itt is. 

Uma Thurman is kritizálta a szívveréstörvényt. A színésznő felfedte titkát, és arról írt a Washington Post hasábjain, hogy tinédzserként terhességmegszakításon esett át.

„Színészi pályafutásomat 15 évesen kezdtem, olyan környezetben dolgoztam, ahol gyakran én voltam az egyetlen gyerek a szobában. Tizenéves koromban véletlenül egy sokkal idősebb férfitól estem teherbe. Egy bőröndből éltem Európában, távol a családomtól, és éppen új munkát kaptam. Küzdöttem, hogy mit tegyek. Meg akartam tartani a babát, de hogyan?” – fogalmaz a cikkben a színésznő, és hozzáteszi, családjával együtt mérlegelték a helyzetet, és bár beleszakadt a szíve, a terhesség megszakítása mellett döntött. Ennek apropóján a Dívány összegyűjtött öt abortusztörténetet a sztárok világából.

GettyImages-689046636
Matthias Nareyek / Getty Images Hungary

Uma Thurman

„Egy idősebb barátnőm Németországban felajánlotta, hogy segít nekem. Egy kölni orvosi rendelőjében történt a műtét helyi érzéstelenítéssel. Ébren feküdtem az asztalon, miközben az orvos, aki egyébként kedves volt, elmagyarázta, hogy az adott pillanatban éppen mi történik. Rettenetesen fájt, de nem panaszkodtam. Annyira szégyelltem magam, hogy úgy éreztem, megérdemlem a fájdalmat” – olvasható a színésznő vallomása. 

„Az ujjaim szorosan össze voltak zárva a mellkasomon, és amikor a műtét véget ért, az orvos lenézett rám, és azt mondta: »Gyönyörű kezed van – a lányomra emlékeztetsz.« Ez volt a legegyüttérzőbb pillanat, amit valaha átéltem. Az ő szemében ember voltam, valakinek a lánya voltam, még lány voltam” – idézte fel emlékeit Uma Thurman. 

„Annyi fájdalom van ebben a történetben. Eddig ez volt a legsötétebb titkom. 51 éves vagyok, és ezt  abból az otthonból osztom meg veletek, ahol felneveltem a három gyerekemet, akik az én legnagyobb  büszkeségem és örömöm. Az életem rendkívüli volt, néha tele szívfájdalommal, kihívással, veszteséggel és félelemmel – mint sok más nő élete is –, de ugyanúgy bátorsággal és együttérzéssel is. Gyönyörű, varázslatos gyerekeimet olyan férfiaknak szültem, akiket annyira szerettem, és akikben annyira bíztam, hogy merjek gyereket hozni erre a világra. Nincs olyan dolog ezen az úton, amin végigmentem, amit megbántam volna” – összegzett Uma Thurman. 

GettyImages-177314882
Neilson Barnard / Getty Images Hungary

Nicki Minaj: Egész életemben kísértett ez a döntés

„Azt hittem, meghalok – mondta a rapper, aki középiskolás volt, amikor teherbe esett. – Tizenéves voltam. Ez volt a legnehezebb dolog, amit valaha is átéltem” – vallotta be, és hozzátette, hogy a döntés egész életében kísértette. 

„Ellentmondásos lenne, ha azt mondanám, hogy nem vagyok választáspárti – jegyezte meg. –  Egyszerűen nem voltam kész. Nem volt semmim, amit adhattam volna egy gyereknek” – idézte fel emlékeit, amiről az Insider írt. 

GettyImages-997812474
Paul Bergen / Getty Images Hungary

Sinead O'Connor abortusz után írta meg a My Special Child című számot

„A dal maga a tavalyi abortuszomról szól, és arról, hogyan birkóztam meg az egésszel, és milyen érzéseket keltett bennem” – mondta O'Connor 1991-ben.

Az énekesnő ezt követően úgy nyilatkozott, hogy őrülten szerelmes volt az apába, de elég sok nézeteltérésük volt. „Éppen turnéztam, és állandóan rosszullétek gyötörtek – emlékezett vissza O'Connor. – Nem tudtam, mit tegyek, és őt nem igazán érdekelte a gyerek. Így hát én döntöttem arról, hogy megtartsam-e vagy sem, mivel tudtam, hogy az apja úgysem lesz a közelben. Úgy döntöttem, hogy jobb, ha nem teszem, és akkor lesz gyerekem, amikor az apja ott lesz és részt vesz a dologban. Nem éreztem azt, hogy egyedül is meg tudom oldani” – fogalmazott.

GettyImages-465557711
Axelle/Bauer-Griffin / Getty Images Hungary

Naya Rivera

A Glee és a The Royal Family sztárja még 2020-ban történt halála előtt beszélt arról, hogy abortusza volt. Rivera elmondta, hogy mindez volt férjével, Ryan Dorsey-val történt első szakítása után történt. A színésznő elmondta, hogy ő és anyja álruhában mentek a műtétre, hogy senki ne ismerje fel őket.

„Készpénzzel fizettünk, nem hagytunk nyomokat magunk után, mintha valamilyen drogügyletet bonyolítottunk volna – írta, és hozzátette: – Ez volt életem legrosszabb élménye. Hihetetlenül fájdalmas volt – a test alapvetően vajúdásban van, erős, gyakori összehúzódásokat érezni. Hányingerem volt, és a fájdalom miatt folyamatosan ájulásközeli állapotban voltam” – részletezte, és arról is írt, hogy amikor másnap munkába állt, valamivel több mint 12 órával az orvosi abortusz után, fel kellett vennie a pomponlányos egyenruháját, és csak remélhette, hogy a szűk ruha alja eltakarja az óriási betétet, amit viselt.

Kiemelte, tudja, hogy elítélik azért, mert a műtétről vall, de azt akarta, hogy a többi nő, akik ugyanezzel a nehéz döntéssel szembesülnek, tudja, hogy nincsen egyedül.

GettyImages-456491984
Dave Kotinsky / Getty Images Hungary

Whoopi Goldberg

A színésznő A döntések, amelyeket meghoztunk: huszonöt nő és férfi beszél az abortuszról (The Choices We Made: Twenty-Five Women and Men Speak Out About Abortion) című könyvben beszélt a saját élményéről.

„Nem beszéltem senkivel. Pánikba estem. Forró fürdőkben ültem. Ittam ezeket a furcsa főzeteket, amikről a lányok meséltek nekem – Johnny Walker kevés Cloroxszal, alkohollal, szódabikarbónával – ami valószínűleg megmentette a gyomrom – és valami krémet kellett beletenni. Rettenetesen beteg lettem tőle” – idézte fel azt az időszakot. 

„Abban a pillanatban jobban féltem attól, hogy el kell magyaráznom bárkinek, mi a baj” – fogalmazott a színésznő, aki egyébként már többször is felszólalt az Amerikai Egyesült Államok konzervativizmusa ellen. 

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra