Másfél év alatt 21 gyereket vállaltak béranyák segítségével – kinek jó ez?

Sokan álmodoznak nagycsaládról. Már három gyereket nevelni is alapos kihívást jelenthet, nem beszélve a négy vagy öt csemetéről. Egy házaspár azonban kicsit más arányokban gondolkodik.

Gyereket vállalni mindig nagy felelősség, komoly döntéshozatal. Egy életre szóló vállalás. Igyekszünk mindent megadni neki, amit csak tudunk. Ám ezt a munka és egyéb terhek mellett nem egyszerű megvalósítani. Talán ez az egyik oka annak, hogy a legtöbb család maximum egy testvér érkezését vállalja be. Három vagy annál több gyerekről gondoskodni pedig extra kihívás: minél többen vannak, akikre a figyelmet szánnia kell a szülőknek, annál nehezebb mindent kézben tartani. El sem tudjuk képzelni, hogy boldogul az Ozturk család, akik összesen 21 gyereket nevelnek.

Egy élet kevés lenne ahhoz, hogy egyetlen nő természetes módon ilyen sok utódnak adjon életet. Kristina és Galip Ozturk gyerekei is mesterséges megtermékenyítés során fogantak, s nem az édesanya hordta ki őket, hanem béranyák. Ám nem egyszerre csak egyet, hanem olyan sokat, hogy a 21 gyerek másfél év alatt érkezett meg hozzájuk. A legfiatalabb baba 3, a legidősebb 19 hónapos. A pár rajtuk kívül együtt él az anyuka, Kristina korábbi kapcsolatából származó 6 éves, és a férj, Galip kilenc idősebb gyermeke közül az egyikükkel. Azt mondják, mindenképpen minél több gyereket szerettek volna minél rövidebb idő alatt, emiatt döntöttek a béranyák mellett.

Vajon hogy működik egy ekkora család?

Kristina bevallása szerint a szakácsok, takarítók és adminisztrátorok mellett 16 bentlakó dada segíti őt, és még így is minden perce eseménydúsan telik. A gyerekek korban nagyon közel állnak egymáshoz, ami lehetővé teszi számukra, hogy egymás játszópajtásai legyenek, ugyanakkor nagyon sokan vannak, ez pedig könnyen rivalizáláshoz vagy egy-egy családtag figyelmen kívül hagyásához vezethet. S akkor még nem ejtettünk szót a szülőkről: az apa 57 éves milliomos vállalkozó, az orosz származású, 24 éves anya pedig otthon van a gyerekekkel. Igyekszik mindenből kivenni a részét, amiből csak lehet, komolyan veszi a feladatát. Állítása szerint egyedi és különleges a kapcsolata mindegyik gyerekével, és minden anyának azt kívánja, bárcsak minden idejét a gyerekeivel tölthetné. 

Felelőtlenség vagy sem?

Nagyon nehéz megítélni, hogy egy ilyen hatalmas család vajon hogyan működik. Még úgy is, hogy rengeteg segítő áll a szülők rendelkezésére. A kéttucatnyi gyerek alapvetően nem feltétlenül jár egészségtelen dinamikával, különösen akkor nem, ha pénz és erőforrás is akad ellátásukra. Emellett azonban a kötődés, a bizalom és a kommunikáció az, ami az egészséges fejlődéshez elengedhetetlen. Nem tudjuk, az anyuka hogyan tartja a kapcsolatot ilyen sok gyerekkel, kire mennyi ideje jut. Kendall Phillips szakmai tanácsadó szerint azonban amíg a kötődés megvan, és azok, akik a családért felelősek, mentálisan, anyagilag és érzelmileg is stabilak, addig a család mérete nem akkora tényező.

Egy másik anyuka, aki túl sok gyereket vállalt

Csak Octomomként híresült el a fiatal, hatgyerekes anyuka, Nadya Suleman 2009-ben. Az asszony korábban mesterséges megtermékenyítésen vett részt, majd úgy döntött, a megmaradt embriókat mind ültessék be a méhébe. Egyszerre. Nyolc baba tapadt meg a méhében, de az illegális eljárás miatt orvosa elhagyni kényszerült a pályát. A terhesség rengeteg veszélyt hordott magában, amellett Nadya akkor már felelős volt már meglévő hat gyermekéért is. Rengeteg felháborodott levelet kapott, többen személyesen is megpróbálták bántalmazni. Végül nyolc egészséges babának adott életet, de szívesen mutatta meg őket a nyilvánosságnak, ami további parázs vitákat szült. Gyűjtögetési kényszere miatt Nadya otthona nem egy letisztult, higiénikus családi fészek képét festette, ráadásul szinte éhezte a nyilvánosságot, félmeztelen képeken szerepelt, és felnőttfilmforgatáson is részt vett. Története több mint ellentmondásos, így rengeteg mindenre is rávilágít. Először is arra, hogy a nyilvánosság ítélete elől nagyon nehéz elmenekülni. Az emberekben kialakult kép van a jó anyáról, s aki ennek ellentmond, azt azonnal pellengérre állítják. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy Nadya példamutató életet élt volna, rendkívüli kockázatokat vállalt, és kérdéses, hogy viseli gondját egy ekkora családnak. Reméljük, hogy amit a szakértő az Ozturk családról mondott, az rá is igaz, tehát az átlagosnál jóval több gyerekkel is működtethet valaki megfelelő családot. 

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra