Insta-baby boom – a béranyaság a celebeknek köszönhetően válik egyre elfogadottabbá

GettyImages-1296846387
Kofrán Eszter

Folyamatosan fejlődő világunkban a termékenységi problémákra is egyre több megoldás van. A béranyaság negyven éve működő intézmény, mostanában mégis egyre népszerűbb. Sok híresség választja ezt a költséges megoldást.

Egyre több amerikai híresség vállalja be és fel, hogy béranyaság révén született meg gyermekük. Cameron Diaz, Gabrielle Union, Ricky Martin, Kristen Wiig és Hilaria Baldwin is nyíltan ehhez a módszerhez fordultak segítségül, Janet Jacksonról és Naomi Campbellről pedig csak találgatja a közvélemény, hogy nem a szokványos úton jött világra kisbabájuk – írja a Town & Cuntry. Az Instagramon is több híresség vállalta fel az utóbbi időben a béranyamódszer igénybevételét, mint például a divattervező Joseph Altuzarra, vagy a televíziós személyiség Derek Blasberg.

GettyImages-1199919430
FTiare / Getty Images Hungary

A béranyaprogramok

A béranyaság több országban is legális. Ilyenek például az USA és az Egyesült Királyság, valamint Európai Unión belül Csehország, Szlovákia, Portugália és Spanyolország is. A béranyaság Magyarországon viszont illegális, és a petesejtdonorság is szigorú feltételek mellett valósulhat csak meg: csak akkor legális a petesejt-donáció, ha a meddő párnak van egy olyan nőrokona, aki vállalja a petesejtleszívást az azt megelőző hormonkezeléssel együtt, már szült korábban, és 35 év alatti – írja a Növekedés.hu. Szervkereskedelemnek minősül hazánkban fizetni petesejt-adományozásért, tehát az anonim módon adományozott petesejt-beültetés a gyakorlatban nem működik.

A gazdagok kiváltsága a béranyaprogram igénybevétele?

A béranyaság sokak számára nem elérhető módszer a gyermekvállalásra, mivel rengeteg költséggel jár. Az amerikai Growing Generationsnél például 145 000-250 000 dollár (45,5 millió–78,5 millió forint) közötti végösszegekről lehet beszélni. Fizetni kell a béranyának, a vállalatnak, az orvosi ellátásért, a petesejtdonornak, a mesterséges megtermékenyítésért, és fizetni kell a gyámság elrendezéséért is.

A magyarok pedig, lévén, hogy itthon nem legális a béranyaság, Csehországba utaznak petesejt-donációs mesterséges megtermékenyítésért, ami 1,5–2 millió forintba kerül, valamint Grúziába mennek béranyát keresni, ahol már 1997 óta törvény engedélyezi a béranyaprogramokat.

GettyImages-1305680794
Andrii Yalanskyi / Getty Images Hungary

Az, hogy hírességek felvállalják, hogy béranyaprogrammal született a gyerekük, segít abban, hogy elfogadottabb legyen a béranyaság társadalmi megítélése. Sokan találnak vigaszt abban, hogy még a hírességek is néha az ő cipőjükben járnak, hiszen gyakran meddőség miatt fordulnak alternatív gyerekvállalási módszerekhez az emberek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra