Minden második szülő küldi betegen is iskolába a gyereket

A szülőknek több mint a fele annyira aggódik az állása miatt, illetve annyira spórol a szabadságnapjaival, hogy betegen is elküldi iskolába a gyerekét – derül ki egy felmérésből.

Az iskolai hiányzás mögött olykor átlátszó kifogások állnak, sokszor viszont nagyon is indokolt, hogy a gyerekek otthon maradjanak. Fertőző betegség esetén nemcsak a saját egészségüket kockáztatják, de a társaikat is megbetegíthetik, sok szülő mégis elküldi a beteg gyerekét a suliba, nem törődve a következményekkel – derül ki az Essity higiéniai termékeket gyártó cég által megrendelt kutatásból, melyet a Study Finds szemlézett.

Nem maradhatnak ki a munkából

A felmérésben kétezer brit szülőt kérdeztek meg, akik 3 és 16 év közötti gyerekeket nevelnek. A válaszadók 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy fertőző betegség, például vírusos megfázás esetén is iskolába küldi a csemetéjét, egyharmaduk pedig úgy vélte, előfordult már, hogy emiatt kapták el diáktársaik is a gyerekük betegségét. Egészen döbbenetes módon a szülők 17 százaléka hányás-hasmenés esetén is elküldi suliba a gyerekét. Bárányhimlő esetén 14 százalék, középfülgyulladásnál 22 százalék az arány.

Betegen is irány a suli
Betegen is irány a suliSDI Productions / Getty Images Hungary

Az okok között első helyen a szülők munkája áll. Sokan úgy vélték, túlzottan nagy terhet ró rájuk a munkájuk, ezért nem engedhetik meg maguknak, hogy otthon maradhassanak. Voltak, akik a kivehető szabadnapok hiányára hivatkoztak, sőt olyanok is, akik úgy gondolták, kollégáik rossz szemmel néznének rájuk, ha emiatt kimaradnának a munkahelyükről.

A munkával kapcsolatos indokok mellett sok szülő nyilatkozott úgy, hogy az iskola túlzottan szigorúan veszi a hiányzásokat, ezért nem merik megkockáztatni, hogy a gyerekek otthon maradjanak. Olyanok is akadtak, akik szerint a gyerek nem akarta, hogy kimaradjon egy fontos iskolai eseményből. Azonban a szülők, akik betegen is iskolába engedték a csemetéjüket, gyakran kényszerültek rá, hogy napközben mégis hazavigyék – erről 64 százalékuk számolt be.

A felnőttek többsége saját magát sem kíméli, és inkább betegen is bemegy dolgozni, mintsem hogy megkockáztassa a munkából való kimaradást – derül ki a felmérésből. A kutatás arra is rávilágít, hogy – hiába küldi esetleg felelőtlenül a saját beteg gyerekét az iskolába – a szülők 51 százaléka tart attól, hogy a gyereke fertőző betegséget kaphat el a társaitól, 31 százalékuk pedig az iskolaépületben tapasztalható higiéniai körülmények nem megfelelő mivolta miatt aggódik.

Te is küldted már a gyereket betegen az iskolába?

Oszd meg másokkal is!
Mustra