Korábban mutatkozik meg az empátia, mint hittük

Bár eddig úgy gondoltuk, hogy ez a képességünk csak egyéves kor után alakul ki, kiderült, hogy már 6 hónaposan is empátiát mutatnak a gyerekek az áldozatok iránt.

A kutatók két kísérlettel is vizsgálták, hogy mikor alakul ki a csecsemőkben az empátia érzése. Az eredmények szerint jóval korábban, mint ahogy eddig gondoltuk – írja a Neuroscience News.

Empatikusabbak a babák, mint azt eddig hittük 

„Az eredményekből arra következtethetünk, hogy a csecsemők már az első évben érzékenyek mások érzéseire” – magyarázza dr. Florina Uzefovsky, a kutatás vezetője. Kiderült, hogy a csecsemők képesek azonosítani azokat az érzelmeket, amelyek empátiát váltanak ki.

Tudják, hogy kinek van szüksége együttérzésre
Tudják, hogy kinek van szüksége együttérzésreFatCamera / Getty Images Hungary

Az első kísérletben a kutatók két videót mutattak meg öt és kilenc hónapos kor közötti babáknak. Az egyik videón egy négyzet alakú figura felmászik egy dombra, ahol találkozik egy kör alakú, barátságos figurával, majd együtt lesétálnak a dombról. Ebben a videóban kizárólag pozitív vagy semleges érzelmek jelentek meg. A másik videóban a kör lökdösi a négyzet alakú figurát, amíg az legurul a dombról. Eközben a négyzet sír, zaklatott és a szorongás egyértelmű jeleit mutatja.

A babáknak ezt követően választaniuk kellett a négyzet alakú figurák közül. A résztvevők több mint 80 százaléka választotta a szorongó négyzetet, ezáltal empátiát mutatva a zaklatott figura irányába. Amikor viszont anélkül kellett választaniuk figurát, hogy az összefüggésben lenne pozitív vagy negatív érzelmekkel, a csecsemők döntéseiben nem mutatkozott különbség.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek