Empatikusabb, gondoskodóbb leszel, ha van egy lánytestvéred

Egy húg vagy egy nővér rengeteget megtanít a konfliktuskezelésről, az empátiáról, és arról, hogyan gondoskodjunk másokról. Mindezek mellett pedig a kutatások szerint sokkal elszántabbak és függetlenebbek azok, akik lánytestvér mellett nőttek fel.

Tudományosan igazolt tény, hogy akár nők, akár férfiak vagyunk, ha lánytestvér mellett növünk fel, annak számos pozitív hatása van a személyiségünkre. A Huffington Post hasábjain megjelent cikkből kiderül, hogy milyen sokféleképpen és milyen mélyen hatnak ránk a lánytestvéreink.

Mentális többletet ad

Beijedtél valamitől? Hívd fel a lánytesódat! Egy 2010-es vizsgálatból kiderült, hogy a lánytestvér jó hatással van a mentális egészségre és az önbizalomra, továbbá megvédi testvérét a magánytól és a bűntudattól. A lánytestvéreknek a család összetartásában is nagy szerepük van, különösen a szülők halálát követően.

Könyörületessé tesz

Egy lánytestvér kedvesebbé és odaadóbbá tesz, derült ki ugyanebből a kutatásból. Mindez azért van, mert a lánytestvérek szeretetükkel és odaadásukkal fejlesztik a pozitív társas viselkedéseket, például az önfeláldozást és az együttérzést.

Boldogabb, akinek lánytestvére van
Boldogabb, akinek lánytestvére vanFotó: Jekaterina Nikitina / Getty Images Hungary

Ez még akkor is áll, ha a testvérek néha hajba kapnak (melyik családban nincs ilyen?), mert egészen addig, amíg kötődnek egymáshoz, addig felül fognak kerekedni a vitákon. Amikor a testvérek összevesznek, meg kell tanulniuk szabályozni az érzéseiket, ami nagyon fontos készség a jövőre nézve.

Segít a társas kapcsolatokban

Egy lánytestvér sokat megtaníthat a konfliktuskezelésről, az empátiáról, és arról, hogyan kell bánni másokkal. Egy harcos nővérrel való vitázásból például megtanulható, hogyan kell kezelni a nehéz vitás helyzeteket. Ezzel szemben egy bátortalan húg gyámolítása gondoskodóvá és együttérzővé tesz.

… és a kommunikációs készségekben

Az ellentétes nemű testvér nagyon sokat segíthet a másik nemmel való kommunikációban, és tudományosan alá is támasztották, hogy a lánytestvér mellett felnőtt fiúk jobban értenek a nők nyelvén, mint azok, akik csak fiútestvérekkel vagy egyedül nőttek fel. Az ellentétes nemű testvérpárok ráadásul kamaszkorban rendszerint közelebb is kerülnek egymáshoz, hiszen segíthetnek megérteni a másik nemet.

Függetlenné és ambiciózussá tesz

Egy 2009-es brit vizsgálat szerint sokkal elszántabbak és függetlenek azok, akiknek legalább egy lánytestvérük volt, szemben azokkal, akik csak fiúk mellett nőttek fel. Emögött vélhetően az a belső késztetés áll, hogy mi is egyre jobbá akarunk válni.

Segít elérni az egyensúlyt

Ugyanebből a vizsgálatból kiderült, hogy a lánytestvér segíthet megtalálni a belső békét, és már azok is jobban megküzdöttek életük kihívásaival és a stresszel, akiknek csak egy lánytestvérük volt. Ezáltal pedig boldogabbak és optimistábbak lettek.

De miért a lányok, és nem a fiúk?

Természetesen bármilyen nemű testvér pozitívan hat az ember személyiségére, arra, hogy segítsen másoknak, hogy együttérzőbb legyen. Abban, hogy úgy találták, a lánytestvérek pozitív hatása nagyobb és szerteágazóbb az ember személyiségére és mentális egészségére nézve is, valószínűleg az érzelmek kifejezése lehet a kulcs. A nők kommunikációs csatornákat nyitnak meg, az érzelmek kifejezése pedig nélkülözhetetlen a mentális egészséghez.

Mustra