Látványos kajafotókkal hódít az Instán egy magyar anyuka

Egy válogatós gyereket nem egyszerű rávenni az evésre, de ha az ennivaló egy rajzfilmfigurát formáz, akkor valószínűleg már könnyebben megy a dolog. A szegedi Zsirmik Anita pusztán gyermeke és saját örömére kezdett el kreatív tálalással foglalkozni, és mára már egészen mesteri szintre jutott el.

A hozzátáplálás minden baba és anya számára fontos mérföldkő. Az egészen addig csak folyékony táplálékon élő baba teljesen új textúrájú ételekkel ismerkedik meg, a sokféle ízről nem is beszélve. 

Az első gyermekemnél még nagyon vártam, hogy elkezdhessük az ismerkedést az ételekkel, mert azt gondoltam, könnyebb lesz, ha már ő is „rendes” kajákat ehet. De nem, mert egyrészt még egy csomó ideig nem ehette ugyanazt, mint mi, másrészt az ennivaló egy része sosem a rendeltetésszerű helyen kötött ki, hanem szétpasszírozva a tálcán vagy épp a földön (aminek a kutyák nagyon örültek, mert minden evés után jöhettek porszívózni). De ez is csak egy időszak, és szerencsére viszonylag hamar eljutnak abba a korba, amikor már mindent ehetnek.

Számos hozzátáplálási táblázat és ajánlás van, ami elmondja, hogy milyen sorrendben érdemes bevezetni a különböző ételeket. Ezekbe most nem szeretnék belemenni, viszont azt tanácsolom, érdemes kiválasztani egyet, ami szimpatikus, és aszerint haladni, nem keverve a különböző ajánlásokat.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

👧🏼🍴🍊🍌🍒🥝🥛⁣ .⁣ Egyszerű és nagyszerű!⁣ ⁣ ⁣ Villámgyorsan elkészíthető, bárki meg tudja csinálni, egészséges és a variációk száma végtelen! Na és persze melyik gyerek nem kanalazza be boldogan vagy segít az elkészítésében?!⁣ ⁣ Mónival kigondoltuk - @boldogsagfalatok , hogy csinálunk egy kihívást ebből a nagyszerű ételből, hogy te is meg tudd mutatni milyen szuper joghurtot készítesz márciusban a gyermekednek!⁣ ⁣ Használd a #picifalat és a #boldogságfalatok hastaget, hogy meg tudjuk osztani a finom falatokat storyban!⁣ ⁣ Szeretném, ha minél többen csatlakoznátok és együtt csalnánk mosolyt gyermekeink arcára!⁣ ⁣ Hozzávalók:⁣ - natúr joghurt (sima vagy görög)⁣ - bármilyen gyümölcs ⁣ ⁣ Ízlés szerint magvak, apró kis finomságok, amivel fel tudod dobni a tálat!⁣ ⁣ Ki csinálja velünk? 🙋🏼‍♀️⁣ ⁣ .⁣ .⁣ .⁣ ⁣ ⁣ ⁣ #picifalat #picifalat #picifalat #picifalat #mik_hozzátáplálás #anyavagyok #mik #creativefood #onmytable #kidsinthekitchen #happyandhealthy #kiddish #kidsfood #mutimiteszel #hungarianblogger #szeged #foodhacks #balancedlife #mik_gasztro #healthynutrition #kidsrecipes #toddlermealideas #healthykidsfood #babyfood #nobilis_official #PEPCOinspirációk #lidl

Anita🥄Hozzátáplálás kreatívan (@picifalat) által megosztott bejegyzés,

Az ennivalóval való ismerkedés során óhatatlanul lesznek olyan ételek, amik valamiért nem jönnek majd be a gyereknek, és a tukmálás nem segít. Nekem sokszor bevált, amikor látta, hogy én jóízűen eszem valamit. Ő is rögtön ki akarta próbálni, így sikerült megúszni azt a kört, hogy úgy kelljen rávenni a kóstolásra. Persze ettől még volt, hogy végül nem ízlett neki, de mégis jobb volt így, mint kínálgatva.

A fiammal szerencsés vagyok, mert ő nagyjából mindent megeszik, ám a lányom már nehezebb dió. Mint minden gyereknek, megvannak a kedvencei, amiket bármikor meg tud enni, míg a többi étel erősen hangulatfüggő. Ilyenkor lehet segítség az, ha egy kis kreativitással megpróbáljuk feldobni az ételeket, hogy kicsit „gyerekbarátabbak” legyenek.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

👧🏼🍴🎂🎉🎁🎊Kreatív hozzátáplálási ötletekért kövesd az oldalam! . Ma 1 éves a Picifalat! Nem is tudom, hogy mit írjak, nem vagyok a szavak embere...🤣 Azt azért egy éve nem gondoltam volna, hogy ennyien leszünk itt illetve azt sem, hogy ekkora változáson fog átesni az oldal! Sokat gondolkodtam, hogy vajon méltó poszt lesz-e ez Beának @beakonya - @pikrea , mert 1 hónapja kaptam tőle egy hatalmas löketet és ha akkor ő nem javasolja, hogy csináljam, akkor be is fejeztem volna az Instázást. Konkrétan mindent egy lapra tettem fel, mert hiába gondolom én azt, hogy pfuuu, de frankó tányért csináltam, ha közben nem is. A saját 'gyerekével' mindig elfogult az ember. Köszönöm neked! 😻 Aztán itt vagytok ti is és olyan jól esnek a kedves szavak, a kedvelések és az üzenetek, jó itt lenni kicsit veletek! Mai napig az egyetlen dolog, ami kikapcsol, az az alkotás! Egy szónak is száz a vége...KÖSZÖNÖM!!!😘 . . . . . #picifalat #anyavagyok #mik_hozzátáplálás #donaldduck #disneyfood #disneyfoodblog #disneyeats #creativefood #kiddish #mik #edibleart #mutimiteszel #hungarianblogger #mik_gasztro #foodblogfeed #szeged #cutefood #kidsfoodideas #foodhacks #funforkids #snackplate #mom_hub #onmytable #kidsinthekitchen #happyandhealthy #ig_food #szülinap #magyarig #instahun

Anita🥄Hozzátáplálás kreatívan (@picifalat) által megosztott bejegyzés,

Ezt űzi egészen mesteri szinten a szegedi Zsirmik Anita, aki az Instagramon @picifalat néven osztja meg igazán látványos alkotásait. „A kreativitás mindig is jelen volt az életemben, szerintem kislánykorom óta folyamatosan készítettem valamit, horgoltam, ajtódíszt készítettem, fotóztam vagy rajzoltam. Külön-külön megvoltak ezek a dolgok, de igazából a lányom születése után összpontosult ez egy helyre” – meséli.

Anita kétéves lánya születése előtt ápolónőként dolgozott, de az új ízek, új alapanyagok már akkor is érdekelték. A hozzátáplálás során nagyon sok új ételt fedezett fel, és szerencsére a lánya is nyitott volt ezekre a dolgokra. Így jöttek létre az első tálak. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

👧🏼🍴🥝 . Laza délutáni uzsi...csak pár szelet kivi...néhány perc alatt kész is 😂 . Vannak azok az ételek, amik fejben tök jól mutatnak, de amikor elkezdem megcsinálni egy nagy kalap kakaládé lesz...aztán vannak azok, amik sokkal jobbak lesznek, mint ahogyan elképzeltem! . Az ötletet @lunchboxdad és Mr.Grinch adta! . Amúgy 30 perc alatt készült el, ha valaki szeretné megcsinálni és tettem fel egy rövid videót IGTV-re is, az csak 3 perc! 😆 . Azt hiszem erre az évre kimaxoltam magam. Van még pár poszt, de azok olyan kis langyik...szerintem a Grincs lett az idei év legkreatívabb posztja! Oké, befejeztem! Apukám mindig azt mondja, hogy az öndicséret büdös...😁 . . . 💚🎄💚 . . . #mik_hozzátáplálás #mik #anyavagyok #thegrinch #howthegrinchstolechristmas #christmasfood christamasfood #xmastime #mom_hub #grinch #onmyplate #creativefood #cutefood #foodart #foodphoto #mik_gasztro #hungarianblogger #mutimiteszel #ig_food #foodforkids #foodblogfeed #igershungary #kidsinthekitchen #happykid #ig_hungary #food4thought #picifalat #foodhacks #colouryourplate #szeged #instamom

Anita🥄Hozzátáplálás kreatívan (@picifalat) által megosztott bejegyzés,

Van, hogy egy adott alapanyaghoz keres formát, vagy épp fordítva: adott a forma, majd ahhoz keres egy megfelelő színű ételt, például karácsony előtt Grincset készített kiviből. „Fejben már tudtam, hogy valami zöld alapanyagot kell keressek, így adódott a kivi. Addig pakolgattam a tányéron, amíg nem hasonlított a mesefigurához.” A közösségi médiából is inspirálódik. Van, amikor megtetszik neki egy recept, amit kicsit átalakítva egyszerűbb és akár gyerekbarát változatban készít el. Az is fontos, hogy az ételek gyorsan legyenek meg, hiszen az anyukáknak nincs idejük egész nap a konyhában ácsorogni. 

A kompozíciók összeállítása és fotózása pedig különösen nem egyszerű feladat egy kétéves örökmozgó mellett, ezért az ételek néha alvásidőben készülnek, míg máskor a lánya bevonásával. „Folyamatosan körülöttem sündörög, és egész nap csicsereg, nem tud a fenekén ülni 2 percig se. Fel szoktam neki ajánlani, hogy segítsen nekem, és így az egyszerűbb ételek már az ő segítségével is készülnek, illetve néha a fotózásba is bevonom. Persze ilyenkor úszik az egész konyha, és legalább kétszer annyi idő bármit is megcsinálni” – mondja Anita.

Szóval, ha úgy érzed, hogy már belefásultál az almaszeletelésbe, és a gyerek is unja már a vajas-sonkás szendvicset, akkor érdemes megpróbálkozni a kreatív tálalással! A színes és állatfigurás ennivalók ugyanis valószínűleg még a legfinnyásabb gyerek kedvét is meghozzák az evéshez.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek