Ezekre figyelj, ha pépeset vagy darabosat adsz a babának

A kisbaba életének második féléve az ételek bevezetéséről, az ízekkel való ismerkedésről szól. A klasszikus vonal képviselői a főzelékek és pürék kanalazását javasolják, míg az igény szerint hozzátáplálók (BLW) már az első pillanattól darabos falatokat adnak a babának.

A kisbaba táplálása hat hónapos korig viszonylag egyszerű, mert ideális esetben ott az anyatej, vagy ha a szoptatás valamiért nem megy, akkor a tápszer. Aztán ahogy nő, egyre inkább elkezd érdeklődni a szülők ennivalója iránt, és a fogai is kibújnak, vagyis láthatóan egyre inkább készen áll arra, hogy "igazi" ételeket egyen.

A WHO ajánlása szerint a kisbaba számára a szoptatás a legjobb táplálási mód, és a hozzátáplálást 6 hónapos korban javasolt elkezdeni, a szoptatást pedig érdemes mellette még kétéves korig megtartani. Tápszeres babáknál ugyanakkor elő szokott fordulni, hogy orvosi javaslatra hamarabb, már 4 hónapos kor körül elkezdik a hozzátáplálást.

A kezdő anyukáknak számos weboldal és táblázat segít az eligazodásban, de ezekben könnyű elveszni, hogyha az ember szeretné kiszűrni a lényeget a rengetegből. Helyette érdemes inkább kiválasztani egy szimpatikus táblázatot, azt kinyomtatni, és kirakni a hűtő ajtajára. 

"Itt jön a repülő, nyisd ki a szád!'

A védőnők rendszerint a klasszikus vonalat, a pépes, kanalazós módszert javasolják. A magyar Védőnői Szakmai Kollégium protokollja elsőként a gyümölcsök, valamint a húsmentes főzelékek bevezetését ajánlja. A glutén fokozatos bevezetését még a szoptatás mellett, 17 és 26 hetes kor között tanácsolják, arra alapozva, hogy így csökken a cöliákia, a cukorbetegség és a búzaallergia kialakulásának valószínűsége.

shutterstock 38363836
Shutterstock

A protokoll szerint egyszerre csak egy új dolgot javasolt bevezetni, eleinte csak 10-20 gramm körüli mennyiségben, és 3-5 naponta jöhet egy-egy új étel. Ha már egy teljes étkezést (szoptatást, tápszert) szeretnénk kiváltani, akkor 2-4 hét alatt célszerű ezt elérni. A különböző gyümölcsök és zöldségek bevezetésének általuk javasolt sorrendje részletesen elérhető a szakmai protokollban. A húst 6 hónapos kortól ajánlják, a tejtermékeket 7-9, a főtt tojás sárgáját 8 hónapos, a fehérjét 1 éves kortól. Egy éves kor alatt nem ajánlott a méz, a tehéntej és a pollentartalma miatt a gyógytea sem. Ezenkívül kerülendő a hozzáadott cukor és az ételek túlzott sózása is.

Igény szerint

A hozzátáplálás egy viszonylag friss iránya a BLW, ami magyarul igény szerinti elválasztást (baby led weaning) jelent, és a darabos, falatkás hozzátáplálást takarja. Ennek a lényege, hogy a kisbaba az asztalnál ülve, a családdal együtt eszik, azt, amit a többiek. Ezáltal egyszerre fontos az, hogy milyen alapanyagokból készült ételhez jut a baba, és az is, hogy milyen példát lát a családtagoktól.

shutterstock 739715047
Shutterstock

Ha a darabos hozzátáplálást választjuk, akkor nem az életkort kell figyelembe vennünk, hanem a baba fejlettségét. Akkor áll készen, ha megszűnik a reflex, ami a szájba kerülő dolgok kilökéséért felelős; ha érdeklődik az ételek iránt; már a szájához tudja tenni az ételt; elmúlt féléves és segítség nélkül tud ülni, írja a blw.hu. Lényeges, hogy tilos egyszerre pürét és darabos ételt adni a babának.

Receptek babáknak

Több weboldal is van, ami receptekkel segíti a hozzátáplálást, hogy olyan ételeket készítsünk, amik nemcsak a baba igényeinek megfelelőek, de a család többi tagja számára is élvezetesek. Ilyen például az Édes Pofa blog, ahol számos allergénmentes ételt találunk nemcsak reggelire, ebédre és uzsonnára, de szülinapra is. Sőt, hasznos praktikákat olvashatunk arról, hogy hogyan édesítsünk gyümölccsel, vagy hogyan csempésszük bele az étrendbe a nem kedvelt ételeket.

A Manó Menün a recepteken kívül táplálkozási kisokost és heti menütervezőt is találunk. Az oldal segítséget nyújt a különböző ételkészítési technikák és konyhai eszközök terén is, sőt mobilapplikációjuk is van. A facebookos csoportjukban pedig védőnő, dietetikus, pszichológus, gyógyszerész és befőzési tanácsadó is segíti az anyákat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek