Téged is helikopterszülők neveltek? Most kiderül!

Te is érzed úgy néha, hogy a szüleid túlságosan beleszólnak az életedbe? Számos oka van ennek, és részben a gyerek is tehet róla, mert közben a szülők sok terhet levesznek a válláról. Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy hogyan válhatsz függetlenné.

Míg a legtöbb szülő a háttérbe vonul, amikor a gyereke főiskolára megy, addig a helikopterszülők továbbra is készenlétben állnak. Úgy lebegnek folyamatosan a gyermekük felett, mint egy helikopter, arra várva, hogy mikor kell közbelépniük, és segítséget nyújtaniuk. 

A fogalom a 2000-es években robbant be a köztudatba, amikor a szeptember 11-i terrorcselekmények és a gazdasági válság miatt a szülők még jobban aggódni kezdtek a gyerekeik miatt. A helikopterszülők általában a középosztályból vagy a gazdagabb rétegekből kerülnek ki, akiknek megvannak a lehetőségeik arra, hogy sokáig támogassák felnőtt gyermeküket - írja a Huffington Post.

Amerikai felmérések szerint az ilyen fiatalok feszültebbek, gyakoribb náluk a depresszió, és kevésbé elégedettek a családi életükkel. A kéretlen segítségtől pedig inkompetensnek érzik magukat.

Wendy Mogel klinikai szakpszichológus gyakran találkozik ilyen fiatal felnőttekkel. Sokukban a terápián tudatosul, hogy a szülei milyen nagy hatással vannak az életére.

“Ne várjatok a szüleitekre, hogy megváltozzanak” - üzeni ezeknek a fiataloknak Mogel. Kicsi a valószínűsége, hogy a szülők egy nap úgy ébrednek fel, hogy rájönnek, túlzásba viszik a dolgokat, hiszen azt hiszik, jót tesznek. Mogel ezért 5 olyan tipikus tulajdonságot osztott meg a Huffington Post oldalán, ami alapján felismerheted, hogy téged is helikopterszülők neveltek fel, és tanácsokat is ad, hogy hogyan lazíts a kötelékeken.

#1 Minden döntés előtt felhívod a szüleidet

Apa és anya tudja a legjobban, igaz? Legalábbis, amíg kicsi voltál. Megóvtak attól, hogy beledugd a villát a konnektorba, segítettek az egyetemi jelentkezésnél, és akkor is elláttak pár tanáccsal, amikor dolgozni kezdtél. De ha ez a kapocs később is megmarad, akkor a gyerek fiatal felnőttként nem tanul meg döntéseket hozni, miközben a szülőknek nagyobb hatalmuk lesz felette, mint kellene. Úgy, hogy nem is biztos, hogy jobban értenek az adott dologhoz, mint a gyermekük.

“Itt a lehetőség, hogy hibákat kövess el, és tanulj belőlük” - mondja Mogel. Szóval ideje letenni a telefont, és kipróbálni, milyen önálló, felelősségteljes döntéseket hozni!

shutterstock 572402755
Shutterstock

 

#2 A legjobb barátaidként tartod őket számon

Egy 2013-as amerikai felmérésben a nyilatkozó anyák kétharmada, míg az apáknak több mint a fele nyilatkozta azt, hogy szinte napi kapcsolatban van a felnőtt gyermekével. Ennek részben kulturális okai vannak, ugyanis a generációs szakadék egyre kisebb, a szülők és gyerekek egyre több mindenben értenek egyet, mint mondjuk az 1960-as években. De ez a közelség megakadályozhatja, hogy a gyerek a saját korosztályából építsen ki olyan kapcsolatokat, amelyekre élete végéig számíthat.

“Sok fiatalnak nincsenek közeli barátai, mert ott vannak az online haverok és a nagyon közel álló szülők” - mondja Mogel. “Ez a sötét oldala ennek a csodálatos közelségnek és barátságnak a szülők és fiatal felnőttek között, amiben az én generációmnak még nem volt része.”

#3 Zokon veszed a szüleid támogatását

Ha az Y-generációról beszélünk, akkor mindig szóba kerül a gazdasági válság, ami akkor ütött be, amikor ők leérettségiztek és diplomáztak. Noha ma már jobb a helyzet, a bérek stagnálnak, és sokan nem tudnak elhelyezkedni a szakmájukban. Ehhez még plusz teherként hozzájön a diákhitel, így nem csoda, hogy a milleniálok tovább laknak otthon, és anyagilag is tovább támaszkodnak a szüleikre.

De néha ez a támogatás túl sok kötöttséggel jár. Gyakran az ilyen szülők úgy érzik, hogy ezáltal beleszólásuk van mindenbe. Ezért fel kell tenned a kérdést: megéri, hogy ha közben a szüleid minden döntésedről kifaggatnak? 

Mogel szerint a fiatal felnőttek szeretnek például statuálni magukból, hogy milyen, amikor a szülők túlzottan gondoskodóak. A szüleikkel maradnak a pénzért, a döntésekért, a mosógépért cserébe, de közben meg neheztelnek rájuk ugyanezért.

shutterstock 373243048
Shutterstock

#4 Állandóan ideges vagy

A helikopterszülőség azt jelenti, hogy a szüleid folyamatosan azt kommunikálják feléd, hogy az ő segítségük nélkül nem boldogulsz, ettől pedig feszült leszel. Kezdj el meditálni, vagy fordulj szakemberhez, ha úgy érzed, hogy arra lenne szükség!

#5 A tökéletességre törekszel

Nehéz gazdasági helyzetben érthető, ha az emberek szeretnének minél több képzettséget, bizonyítványt megszerezni. De ha csak erre fókuszálsz, akkor szem elől tévesztheted azokat a dolgokat, amik igazán boldoggá tennének. A helikopterszülők felnőtt gyermekei gyakran hoznak úgy döntéseket, hogy azok megfeleljenek a külső elvárásoknak. 

Merj a saját kedvedre döntéseket hozni! Próbáld ki, még akkor is, ha nem illeszkedik abba a  tervbe, amit te és a szüleid kitaláltatok. Lehet, hogy ez azt jelenti, hogy kevesebbet keresel, de cserébe azt csinálod majd, amit szeretsz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra