HPV-oltás: mire jó, és miért félnek tőle annyira a szülők?

A világon két percenként meghal egy nő méhnyakrákban, mégis nagy az ellenállás a HPV elleni vakcinával szemben. Magyarországon a most véget ért tanévben tízezer szülő döntött úgy, hogy nem adatja be a lányának az ingyenes oltást. Tényleg veszélyes lenne a vakcina?

Bár az én lányom még csak négyéves, de már most tudom, hogy ha eljön az ideje, akkor be fogom oltatni HPV ellen. Hogy miért? Azért, mert ezzel jó eséllyel megelőzhető a méhnyakrák, ami világszerte az egyik legfenyegetőbb betegség a nőkre nézve. Ha pedig van rá védelem, akkor miért kockáztassunk?A legfrissebb fejlemény a témában az, hogy itthon ősztől ingyenesen elérhető lesz a 9 komponensű vakcina, amit a 12. életévüket betöltött lányok kaphatnak meg. Ezzel a szakértők szerint 90 százalék esély van arra, hogy megelőzzék a méhnyakrák kialakulását.

Megelőzhető-e a méhnyakrák?

Tudtad, hogy a világon évente félmillió nőnél diagnosztizálnak méhnyakrákot, és körülbelül 250 ezren halnak meg benne? Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) igazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus egy hónappal ezelőtt bejelentette, hogy hadat üzennek a méhnyakrák ellen. Beszédében kiemelte, hogy a tragédia többnyire megelőzhető lenne, és ha nem lépünk, akkor 2030-ra közel 50 százalékkal nő a halálesetek száma.

2008-ban Harald zur Hausen Nobel-díjat kapott azért, mert felismerte, hogy a humán papillomavírus méhnyakrákot okoz. Az ő munkásságának is köszönhető, hogy a vírus ellen ma létezik védőoltás. “Bár lenne védőoltás a rák minden formája ellen” - mondta beszédében Tedros Adhanom Ghebreyesus. Több ország és az ENSZ már korábban szövetkezett azért, hogy felszámolják a méhnyakrákot, és a WHO most a Világbankot, nonprofit szervezeteket, vakcina- és orvosi műszergyártókat is bevont ebbe a globális akcióba.

shutterstock 708591358
Shutterstock

Ezek fényében különösen érthetetlen, hogy miért döntött úgy több ezer magyar szülő, hogy nem kéri az oltást a lányának. Magyarországon 2008 és 2014 között évente átlagosan 1520 új méhnyakrákos beteget regisztráltak, és átlag 408 nő halt meg a betegségben. 2009 és 2014 között a 15-44 éves nők körében a méhnyakrák 2. leggyakoribb ráktípus volt hazánkban, olvasható az ÁNTSZ honlapján. Az első helyen nálunk és globálisan is a mellrák áll.

Mennyire gyakori a HPV?

A humán papillomavírusnak több mint 100 típusa van, ezek közül legalább 13 okozhat rákos megbetegedést. A vírus elsősorban szexuális úton terjed, és a legtöbb aktív szexuális életet élő ember megfertőződik vele, akár élete során többször is. A HPV-fertőzés nagyon sokszor teljesen tünetmentes, és az esetek 90 százalékában 2 éven belül eltűnik a szervezetből. Sok nő van, aki probléma nélkül átesik a fertőzésen. 

Ugyanakkor például a HPV 16-os és 18-as típusa éveken át megmaradhat a szervezetben, és méhnyakrákot okozhat. Ez a kettő típus a legveszélyesebb, a betegségek 70 százalékáért ezek felelnek. A WHO adatai szerint pedig két percenként meghal egy nő méhnyakrákban.

Hogy működik a vakcina?

Az oltás hatására egy esetleges fertőzés esetén a szervezet gyorsabban képes ellenanyagot termelni, így hatékonyan védekezhet a vírussal szemben. Ugyanakkor a már kialakult fertőzésre hatástalan, csupán megelőzésre jó.

Magyarországon három vakcina van forgalomban. A Cervarix a két legveszélyesebb típus, a 16-os és 18-as ellen nyújt védelmet. A Silgard már négy típus, a 6-os, a 11-es, a 16-os és 18-as ellen véd. A Gardasil 9 pedig legalább 9 típus (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58) ellen hatékony. Ugyanakkor az úgynevezett keresztimmunitásnak köszönhetően az oltóanyagok más típusok ellen is képesek védelmet nyújtani. A kutatások szerint a vakcinák legalább 8 éven keresztül biztosítanak magas szintű védelmet.

Kinek jár az ingyenes oltás?

A HPV elleni önkéntes védőoltást Magyarországon 2014-ben vezették be a 12. évüket betöltött, általános iskola 7. osztályába járó lányok számára. A védettség kialakulásához két oltásra van szükség, 6 hónap különbséggel.

Az MSD Hungary pénteki közleménye szerint ősztől már a legújabb, kilenckomponensű vakcinát is kérhetik a szülők, ez is egy térítésmentes védőoltás, amely az előző években alkalmazott védőoltáshoz képest 7 további vírustörzzsel szemben nyújt hatékony védelmet. "A kilenckomponensű oltás széleskörű, 90%-os védelmet biztosít a méhnyakrákkal szemben1, 85%-os védelmet a hüvelyrákkal szemben4, és 87%-os biztonságot nyújt a szeméremtesti rák ellen7"– foglalta össze Dr. Szőnyi György. "Bár térítésmentes HPV elleni vakcina egyelőre csak lányok számára biztosított, fontos megjegyezni, hogy a vírus fiúknál és férfiaknál is okozhat rákos elváltozásokat, a 9-komponensű vakcina pedig számukra is hatékony védelmet nyújt számos megbetegedéssel szemben" – tette hozzá a szakértő.

Aki kimaradt az ingyenes oltásból, vagy felnőttként szeretné beadatni magának, recept ellenében a patikákban hozzáférhet a vakcinákhoz. Fontos szem előtt tartani, hogy az oltóanyagok akkor a leghatékonyabbak, ha még az első szexuális együttlét előtt beadják őket.

Mit jelent a rákszűrésen kapott lelet?

Az oltás azonban önmagában nem minden! Ettől függetlenül is nagyon fontos a rendszeres, évenkénti szűrővizsgálat. A mintát a Papanicolaou-osztályozás szerint értékelik, erre utalnak a rejtélyes kódok a kapott leleten. Ha a nőgyógyászod nem magyarázta el, akkor itt van egy kis segítség, hogy mi mit jelent:

P1 - negatív, életkornak és állapotnak megfelelő.

P2 - negatív, az éptől eltérő, de nem rosszindulatú sejtkép.

P3 - kóros sejtek vannak a kenetben, de nem eldönthető, hogy gyulladás vagy daganatképződés miatt, ezért kezelés után a vizsgálat megismétlendő.

P4 - rosszindulatú diagnózis, a kenetben dagantsejtek láthatóak.

P5 - pozitív, egyértelműen rosszindulatú daganatra utal a sejtkép.

Miért félnek az oltástól?

Indokolatlanul nagy a félelem a vakcinákkal szemben, vélhetően emiatt döntöttek úgy a magyar szülők is, hogy inkább nem adatják be az oltást. Az ingyenes oltás bevezetésekor számos áltudományos, kattintásvadász oldal írt az oltóanyagok veszélyeiről, és ezek a mai napig rendszeresen előkerülnek a közösségi médiában. Az állításaik ugyanakkor jellemzően légből kapottak, tudományos alapot nélkülöznek. Természetesen, mint minden oltóanyagnak, ezeknek is lehetnek mellékhatásaik, de ezek általában csak pszichések vagy múló helyi reakciók.

Oszd meg másokkal is!
Mustra