10 dolog, amit nem árt, ha tudsz a nőgyógyászati daganatokról

A különböző ráktípusok tünetei mellett azzal kapcsolatban is ad 1-2 tanácsot a HuffPost szerzője, miként érdemes reagálni a diagnózisra.

A Huffington Post néhány éve méhnyakrákkal diagnosztizált szerzője, Karen Hobbs nemhogy túlélte az őt ért megpróbáltatásokat, de még munkahelyet is váltott a betegség hatására. Azóta ugyanis egy a nőket veszélyeztető ráktípusokkal kapcsolatos kutatásokra és a figyelemfelkeltésre szakosodott alapítványnak dolgozik, és ideje java részét azzal tölti, hogy a nőgyógyászattal kapcsolatos, a többség által igencsak kínosnak érzett tünetekről és bántalmakról papol. És viccelődik. Szerinte ez az a 10 dolog, amire érdemes odafigyelni.

1. Ötféle daganattípus létezik

A méhnyakat, a méhet, a petefészket, a szeméremtestet és a hüvelyt veszélyeztető ráktípus is létezik, számos tünetre és testrészükre oda kell tehát figyelnie a nőknek, ha egészségesek akarnak maradni.

shutterstock 570203119

2. Szokatlan vérzés

Ha akkor vérzik valaki, amikor nem kéne, például két menstruáció között vagy szex után, mindenképp érdemes felkeresni egy nőgyógyászt. Lehet, hogy semmi komoly dolog nincs a háttérben, de jobb biztosra menni. 

3. A petefészekrák alattomos

A petefészekrákot az esetek többségében csak akkor diagnosztizálják, ha már máshova is átterjedt. Ennek az az egyik oka, hogy a leggyakoribb tünetek egyike ez esetben a tartós és rendszeres hasi puffadás, amit gyakran az irritábilis bél szindróma tüneteként azonosítanak az orvosok és a Google segítségével öndiagnosztizáló betegek.

4. A szűrés fontossága

A kenetvétel életek ezreit mentik meg minden évben, képesek ugyanis azoknak a sejteknek a kimutatására, amelyek a rákos daganatok meglétére,vagy akár a rákot megelőző elváltozásokra is figyelmeztethetnek.

shutterstock 171518261

5. Ne ítélkezz!

A humán papillomavírus valamelyik fajtája a világ lakosságának 80 százalékát legalább egyszer megfertőzi. A méhnyakrák legfőbb kiváltó okaként ismert vírus megléte egyáltalán nem jelenti azt, hogy különösen kicsapongó és elítélendő életmódot folytatna valaki, igazán ostoba dolog tehát emiatt rosszat gondolni róla, és igen, sokaknak épp emiatt nem akaródzik majd orvoshoz fordulni ugyanis a betegségükkel.

6. Ha lenyeled, kockáztatsz

A füstöt. A cigizés ugyanis a duplájára emeli a méhnyakrák kockázatát.

7. Akkor is nő maradsz, ha kivágnak belőled ezt-azt

A nőgyógyászati daganatok sok esetben a petefészkek, a méh, a méhnyak vagy akár a szeméremajkak egy részének vagy egészének eltávolításához is vezetnek. Bármilyen horrorisztikus ugyanakkor a szeretett testrészek elvesztése, ez még nem jelenti azt, hogy kevesebb maradt benned a „nőies”.

8. Ne félj a viccektől!

Pláne a sajátjaidtól ne. Persze nem kötelező kinevetned magad, a méhnyakrákot túlélt szerzőnek ugyanakkor szemlátomást jólesik azzal viccelődnie, hogy több szakorvos matatott benne mostanában mint szerető.

shutterstock 709776751

9. Ismerd meg magad!

A puffadás és a vérzés jeleire persze nem éppen szexi dolog odafigyelni, a kellemesebb érintések és tapintások ugyanakkor már egynél több feladatot is elláthatnak, és az örömnszerzés mellett az segíthetnek abban is, hogy észrevegyük a változásokat a testünkön/testünkben, amik betegségre utalhatnak. 

10. Nem lehet rosszul csinálni

Ha közölték veled a rossz hírt, és nem igazán tudod hogyan reagálj, nem árt, ha mindig észben tartod, hogy erre vonatkozólag nem igazán létezik használati útmutató, mindenki maga dönti tehát el, kivel mit oszt meg a betegségével kapcsolatban. Simán lehet, hogy állandóan erről fogsz beszélni, de az is hogy egy szót sem tudsz kimondani a rákról. A lényeg, hogy számodra kényelmes legyen a tempó. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra