Mítosz: a felfázásnak nincs köze a meddőséghez!

Igaz, hogy tilos hideg kőre leülni egy kislánynak? Hogyan tisztálkodjon, mire figyeljen, hogyan vigyázzon már gyerekkorától kezdve a nőiségére? A lányos anyáknak nyilván vannak erről elképzelései, ám egyáltalán nem biztos, hogy az otthonról hozott anyai, nagyanyai intelmek egybevágnak a tudományos állásponttal. Dr. Oláh Orsolya nőgyógyászt kérdeztük, aki számos tévhitet oszlat el, és ellátja a lányos anyákat egy csomó hasznos tanáccsal.

A felfázással kapcsolatban számos elmélet és elképzelés létezik, mielőtt azonban ezekre rátérnénk, érdemes tisztázni, hogy egyáltalán mi is az a felfázás. Vannak, akik a fájdalmas vizeletürítéssel járó húgyhólyaggyulladást értik ezalatt, mások az erősebb folyással járó hüvelyi diszkomfortot, sokan pedig az alhasi fájdalom szinonimájaként használják a kifejezést.

A leggyakrabban talán a húgyhólyaggyulladással azonosítják a felfázást.

Az anyukáktól és nagymamáktól még a mai napig hallható, hogy ne üljünk hideg kőre, mert felfázunk, és aztán meddők leszünk. Angolszász országokban elterjedt a köztudatban még az is, hogy a hideg kövön üléstől aranyerünk is lehet.

Mindenkit szeretnék megnyugtatni, hogy ezekből egy sem bizonyított: leginkább városi legendák közé sorolható tévhitek – mondta el a Díványnak dr. Oláh Orsolya nőgyógyász.

A félreértés valószínűleg onnan ered, hogy a téli hidegben a véres vizelettel járó keserves felfázásra panaszkodó betegek a bajt megelőzően rövid dzsekit viseltek, vagy hideg padon ücsörögtek. Ennyi azonban nem elég a bajhoz, minden bizonnyal lennie kellett még valami más kiváltó oknak is.

A népi, korántsem tudományos magyarázat szerint a hidegtől romlik a kismedencei keringés, és csökken az immunsejtek működése, ami megkönnyíti a húgyhólyagban elszaporodó kórokozók dolgát, ám ez, maradjunk abban, hogy egyáltalán nem bizonyított elmélet.

shutterstock 134286491
Shutterstock

A kismedencei gyulladás már okozhat meddőséget

A meddőség és egy korábbi kismedencei gyulladás között viszont könnyen lehet összefüggés, ez tudományosan is bizonyított, erről érdemes inkább beszélni!

Kismedencei gyulladás esetén a gyulladás a petefészkeket és a méhet érintheti. Ha a betegnek nincs szerencséje, mindez olyan hason belüli hegesedéssel járhat, amelynek következtében elzáródhatnak a petevezetékek, és ez mechanikai akadályt jelenthet a spermiumoknak.

A kismedencei gyulladást okozó kórokozók legtöbbször teljesen tünetmentesen vannak jelen a hüvelyben, ezért általában nem is kezelik őket. A méhnyakon keresztül feljuthatnak azonban a kismedencébe, és ott okozhatnak galibát. Rutinszerű szűrésnek nincs értelme, de a nőgyógyász a vizsgálat során látott kép alapján kérheti a kórokozó vizsgálatát, és szerencsés esetben így kiderülhet, ha baj van.

Megnyugtatásképpen: a kismedencei gyulladás nem annyira gyakori, és ha netán egy korábbi gyulladás következtében tényleg átjárhatatlanná váltak a petevezetékek, műtéttel vagy lombik kezeléssel segíteni lehet az így kialakult meddőségen.

Ezt tanítsd a lányodnak!

De mire tanítsák a lányos szülők a gyermeküket, hogyan vigyázzanak magukra, és a nőiségükre? Nőgyógyászként és egy kislány anyukájaként dr. Oláh Orsolya a következő, szakmailag is megalapozott tanácsokat adja:

1. Mosakodás

Tisztálkodásnál ne mossunk bele a hüvelybe szappant vagy tusfürdőt: elég a hüvelybemeneten kívüli részt lemosni. Erre nem kell semmilyen extra mosakodó, ha az illető nem érzékeny odalent. Ha igen, akkor érdemes valami hypoallergén, pH-semleges vagy inkább savas mosakodógélt használni.

2. Bugyi, betét, óvszer

Egy egészséges nő ne öblögesse a hüvelyét! Semmi értelme. Sőt, felborítja a hüvelyflórát. Hordjon inkább pamut fehérneműt a műszálas helyett, menstruációkor használjon inkább betétet a tampon helyett! A tampon helyett a szakember egyébként az intimkelyhet is előnyösnek tartja. Ennek használata mellett - rendszeres időközönkénti ürítés és tisztítás esetén - még kisebb a kockázata a kórokozók elszaporodásának.

A nemi úton terjedő fertőzések kockázata gyakori partnercserénél értelemszerűen magasabb, a nőgyógyász így ebből a szempontból is a monogám párkapcsolatokat támogatja, ellenkező esetben pedig a feltétlen óvszerhasználatot.

3. Kis tükör

Az utolsó és talán legfontosabb tanács, hogy a lányok ismerjék meg a testük működését! Alapvető lenne, hogy tudják, hogyan működik a női nemi ciklus, mikor történik a tüszőérés és a tüszőrepedés, mikor fogamzóképesek, hogy néznek ki “odalent”.

Annyira jó videók vannak már fent YouTube-on, látványos vizuális elemekkel, szórakoztató stílusban előadva (és nem csak angolul), érdemes rákeresni ezekre!

Emellett bátran fogjanak meg egy kis tükröt és vegyék alaposan szemügyre, hogy is néz ki az az alsó fertály. Ennek ismerete elengedhetetlen, hogy a későbbiekben még időben észlelni tudják az eltéréseket és az esetleges rendellenességeket.

Aki ismeri a testét, annak kényelmesebb érzés lesz a kismama lét is. Könnyebb lesz feldolgozni a változásokat a várandósság 9 hónapja alatt, tudatosabb szülésélményre számíthatnak, és egy reális testképpel, egy magasabb szintű testtudattal magabiztosabb nővé érhetnek – tanácsolja dr. Oláh Orsolya.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek