Mi a fontos, ha kórházba kerül a gyerek?

Megfázással, fül-orr gégészeti problémákkal és egyéb gyermekbetegségekkel bajlódnak a legtöbbet a gyerekek 18 éves korukig, és nem ritka az sem, hogy kórházban kell tölteniük az éjszakát. A Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány 750 fős felmérése szerint az ellátás minősége és a diagnózis felállításának a gyorsasága mellett, az MR készülékek elérhetősége a legfontosabb a szülők számára.

Bár az orvostudomány folyamatosan fejlődik, minden szülő rémálma, amikor gyermeke megbetegszik. A Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány 750 fős felmérése szerint a legtöbb esetben megfázással (48 százalék) vagy fül-orr-gégészeti problémákkal (37 százalék) keresik fel az orvost. Gyakori emellett az allergia (21 százalék) és a sérülések (13), de nem ritkák a szemészeti problémák (8), az emésztési zavarok (7) és a pszichológiai/pszichiátriai nehézségek (5) sem.

Van még mit javítani

A legnagyobb egészségügyi gond a megkérdezettek 43 százalékának tapasztalatai alapján már a gyermek 0 és 3 éves kora között jelentkezett, de a válaszok alapján „kritikus” a 4-7 éves korosztály is. A kitöltők leggyakoribb válaszai alapján gyermeküknek 18 éves koráig legalább 21 alkalommal kellett orvoshoz vagy rendelésre mennie: erről tíz szülőből négy számolt be a felmérés során.

shutterstock 54116542
Shutterstock

A gyermeknek a legtöbb esetben a kórházban kellett töltenie az éjszakát (83 százalék számolt be erről), a megkérdezettek közel 41 százaléka nyilatkozott azonban úgy, hogy ilyen esetben nem volt lehetőségük a gyermekükkel együtt a kórházban aludni. A kitöltők csaknem kétharmada mondta, hogy gyermekük 1-5 napot töltött a kórházban, minden negyedik válaszadónál ez 6-15 napot jelentett, és olyan szülő is akadt, aki még ennél is többet: 27 nap fölötti benttartózkodást jelölt meg.

Minden ötödik esetben hiányzik a megfelelő készülék

A felmérés arra is kitért, hogy a gyermek ellátásánál és a diagnózis felállításánál mennyire fontos a gyorsaság, a minőség, a diagnózis felállításának helyben való lehetősége illetve az MR készülék (olyan berendezés, amely különböző testrészek szöveteit tudja megmutatni, kiemelten a gerinc, a belső szervek és a koponya esetén)elérhetősége.

A legfontosabbnak a diagnózis felállításának minősége és annak gyorsasága számított, ezt tíz kitöltőből csaknem kilencen ítélték lényeges szempontnak. Az MR készülék elérhetőségét a válaszadók háromnegyede, a gyermek ellátásának helyben való lehetőségét pedig a kétharmada vélte fontosnak. A megkérdezettek 21 százaléka jelezte, hogy volt már olyan, hogy át kellett szállítani valahova a gyermekét vizsgálatra, mert hiányzott egy berendezés. 

És neked mi a legfontosabb a kórházi ellátás során? Mondd el a Facebook-oldalunkon!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek