Egy kádban a tesóval - vagy inkább mégse?

Nagy öröm és még annál is nagyobb kaland, ha az embernek – viszonylag kis korkülönbséggel – lánya és fia is születik. Ugyanakkor, legyenek bármilyen jó testvérek, egy idő után azért szöget üt a szülők fejében a kérdés: mikor van itt az ideje szétválasztani az ellenkező nemű tesókat, például fürdetésnél? És a külön szoba ideje mikor jön el?

A testvérek, főleg, ha kicsi közöttük a korkülönbség, sokszor összenőnek, és együtt járnak még pisilni is. Ez kicsi korban nem okoz gondot, de mikor jön el az ideje, hogy a természetes, ősbizalomban élő testvéreket szétválasszuk? Egyáltalán min múlik, hogy mikor jön el? A család szemérmességén, vagy más dolgokon? Rozs Erika szexuálpszichológust kérdeztük.

Alapvetően sok függ attól, hogy a szülők hogyan kezelik otthon a meztelenkedést. A skandináv társadalmak a nyitottabbak közé tartoznak, mi, magyarok azonban elég konzervatívak vagyunk ebben a kérdésben, ami egyébként nem feltétlenül rossz. 

Kezdjük az alapokkal!

A nemi identitás 3 éves korban kezd kialakulni. Ilyenkor kezdik megtanulni magukról a kisgyerekek, hogy ők, és mások milyen nemhez tartoznak. A magyar oktatási rendszer egyébként ebben elég nagy segítséget nyújt, mivel erősen épít a sztereotípiákra: a lányok kezébe babát adnak, a fiúknak legót, és más, logikai játékokat.

shutterstock 447754963
Shutterstock

Egy érdekes kutatásban egy nyolc hónapos csecsemőt felöltöztettek rózsaszín kislány ruhába. A babával mindenki finoman bánt, dicsérték a szépségét, és biztatták, hogy milyen jó férjet fog találni magának. Ezután ugyanazt a babát mini focista mezbe öltöztették, ekkortól a picitől elvárták, hogy ne sírjon (katonadolog, egy fiú nem hüppög), és nem házastársat, hanem hősies és férfias szakmát ajánlgattak neki a felnőttek.

Az pedig nem újdonság, hogy amit mondunk a gyerekeknek, az hatással van rájuk, és meghatározza, hogy hogyan gondolnak magukra.

Bugyiszabály                             

A pszichoszexuális fejlődés 3-5 éves kor körül kezdődik el a kisgyerekekben, ez az a kor, amikor a szülőknek meg kell tanítaniuk a gyereknek az úgynevezett bugyiszabályt. Ez arról szól, hogy ki nyúlhat azokhoz a testrészeihez, amelyeket bugyi fed: 5 éves kortól már nagyjából senki, csak ő maga.

Ez azt jelenti, hogy még a szülő sem: a gyerek ebben a korban már képes önállóan tisztálkodni, magának kell megoldania a dolgot. Még ha a hónalját, meg a füle tövét szükség szerint meg is mossuk helyette, a popsi és a nemi szervek higiéniájáról ő maga gondoskodjon!

A bugyiszabályt azért is fontos megtanítani a gyereknek, mert ezzel megóvhatjuk, hogy korai szexuális abúzus érje. Ha ismeri ezt a szabályt, tudja, hogy a nemi szerve az övé, és óvni fogja az illetéktelen érintésektől.

Kisiskolás kortól már ne fürödjenek együtt!

A szégyenérzet 5-7 éves kor között alakul ki a gyerekekben, ezért, a szexuálpszichológus szerint kisiskolás kortól már egyáltalán nem javasolt együtt fürdetni a különböző nemű testvéreket. A kád kicsi, a gyerekek már nagyok, és a bugyiszabályból adódóan már kellemetlenül érzik magukat, ha véletlenül egy láb, vagy bármi más hozzáér a nemi szervükhöz.

Ez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem is meztelenkedhetnek egymás előtt a testvérek: amíg az egyik gyerek fürdik, a másik használhatja a vécét, vagy megmoshatja a fogát, sőt, még játszhatnak is együtt a kád szélén, de a vízben egyszerre csak az egyik gyerek legyen benne – tanácsolja Rozs Erika szexuálpszichológus.

A másodlagos nemi jellegek megjelenése: a mellek növekedése, a fanszőrzet kialakulása azonban egy olyan határvonal, amitől kezdve más semmiképpen sem javasolt, hogy az ellenkező nemű testvérek egymás előtt meztelenkedjenek.

shutterstock 588713924

Felnőtt meztelenkedhet a gyerek előtt?

Kisiskolás a kortól már érdemes arra is odafigyelni, hogy az ellenkező nemű szülő ne mutassa magát meztelenül a gyereke előtt. Nyilván semmi baj nem történik, ha anyu éppen kilép a zuhany alól, a kisfiú meg belép a fürdőszobába fogat mosni, ugyanakkor mégis jobb elkerülni, hogy túl sok ilyen találkozás történjen, vagy megszokott legyen otthon az ellenkező nemű szülő meztelen testének a látványa.

6-10 éves korban ugyanis az érzelmi hangolódás időszaka zajlik: ahhoz, hogy később, kamasz korában egészséges kapcsolatokat tudjon kialakítani, a gyereknek el kell felejtenie, hogy milyen a szülő meztelen teste. Hiszen a fiújáé/barátnőjéé egészen másmilyen lesz majd, és nem jó, ha az apáéhoz/anyáéhoz hasonlítja.

Külön szoba

Egészen más megítélés alá esik a gyerekszoba kérdése. A szexuálpszichológus szerint itt inkább praktikus szempontokat érdemes figyelembe venni, mint például a korkülönbség. Ha csak pár év van a gyerekek között, vagy ikrek, az alvásszükségletük és az életritmusuk pedig közel azonos, akkor remekül működhet a közös szoba, akár a kamaszkor közepéig is.

118895460
Barcroft Media / Getty Images Hungary

Ha azonban túl nagy a korkülönbség, akkor már csak praktikus okokból is érdemes külön szobát biztosítani a gyerekeknek. Nem biztos ugyanis, hogy jó, ha az iskolás gyereknek zárnia kell a füzeteit, hogy a kicsi beléjük ne firkáljon, az iskolás meg nem mehet be suli után a szobájukba, mert a húga éppen alszik.

A külön szoba igénye általában a kamaszkor közepén szokott megjelenni, amikor valamelyik gyereknek partnere lesz, és ezzel együtt igénye is az intim térre.

Persze akkor sincs semmi baj, ha a tesóknak rögtön külön szobájuk van, úgyis megtalálják a módját, hogy együtt játszhassanak, ha akarnak, de így legalább el is vonulhatnak, ha úgy érzik, ahhoz van inkább kedvük.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek