Még nincs is foga, mit mossak rajta?

A szájápolást már az első fogak kibújása előtt el kell kezdeni, fontos a megfelelő rutin kialakítása, a fluorid viszont elhagyható. Baba fog- és szájápolási kisokosunk következik egy fogorvos szakmai segítségével.

Habár a drogériákban hegyekben állnak a baba fogápolási kellékek, amitől a fiatal szülőnek rögtön szorongása támad, józan ésszel elég nehéz kiigazodni, és okosan eldönteni, hogy mi az a termék, amire tényleg szükség van, és mi az, amire nem. Egyáltalán, mikor kell elkezdeni a babák fogápolását?

Logikusan adja magát a válasz: majd akkor, ha lesz foga. Csak hát ez nem teljesen így van. A babakori száj- és fogápolással kapcsolatos információk útvesztőjében dr. Balázs András fogorvos segít nekünk eligazodni.

A szakember szerint a babák szájápolására már az első fogacskák kibújása előtt is érdemes odafigyelni. Ehhez semmilyen eszközt nem kell külön beszerezni, elég egy benedvesített gézlap, vagy textilpelenka csücske, amivel óvatosan végig törölgetjük esténként a baba ínyét, nyelvét. Ennek a műveletnek nemcsak az a szerepe, hogy tiszta legyen, hanem hozzá is szokik a baba, hogy ott bent, bizony, vannak teendők esténként. Így, ha szerencsénk van, elkerülhetjük később a sírás-rívást emiatt.  

Fogkefével az első fogaktól

Az első fogacskák kibújása után jöhet a fogkefe! A jó babafogkefének kicsi és puha a feje, viszont jól megragadható, masszív a nyele. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban (jó, hát más szájában ügyesen matatni mégiscsak gyakorlatot igényel), akkor használhatunk ujjra húzható, szilikon fogkefét is.

Ilyenkor már semmiképpen sem ér ellinkelni a fogmosást. A tejfogakra vigyázni kell, mert azokkal rág a gyerek, ha romlani kezd, ugyanúgy fáj, ráadásul, ha valami baj történik velük, akadályt képezhetnek a beszédfejlődésben is.

shutterstock 152250293
Shutterstock

Először a szülő lesz egyre ügyesebb a fogmosás terén, később azonban elérkezik az a pillanat, amikor a gyerek maga akarja a kezébe venni a fogkefét. Ez nagyon helyes, semmiképp sem érdemes benne megakadályozni, sőt, ilyenkor lehet elkezdeni tanítgatni a jó technikára, és az alaposságra. Két éves kor körül még úgyis mindig bent van a gyerekkel a szülő a fürdőszobában, míg hat éves korban ez már nem annyira magától értetődő, szóval pici korban kell, hogy berögződjön a megfelelő fogmosási rutin. (Zárójelben jegyezzük meg, hogy a Tévémacitól tanult vízszintes fogkefe húzogatás nem éppen a jó technika, hacsak nem a fognyaki kopás a cél.)

Fluoriddal, vagy anélkül?

A másik nagy kérdés, hogy milyen fogkrémet használjunk, és főleg: mennyit? Utóbbira a válasz egyszerű, kezdetben egy rizsszemnyit kell a fogkefére tenni, 3 éves kor után mehet a borsónyi.

A fogkrém összetétele már bonyolultabb kérdés, a fő dilemma, hogy fluoridos, vagy fluoridmentes készítményt válasszunk-e. A jelenleg elérhető, legjobb minőségű vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a fluorid nem csökkenti a fogszuvasodás gyakoriságát, vagyis elhagyható. Sokkal inkább a mechanikai tisztítás minősége számít – és akkor most vissza is értünk a helyes fogmosási technika fontosságához.

Fogorvos

Megoszlanak a vélemények, hogy mennyi idős korban érdemes először elvinni a babát fogorvoshoz. Az amerikai gyerekorvosok, és a fogorvosok szövetsége is azt javasolja, hogy egy éves kor előtt érdemes megejteni az első vizitet – igaz, ez a gyakorlatban itthon nem igazán szokott összejönni. Dr. Balázs András azt javasolja, hogy valamikor 2 és 3 éves kor között jó, ha megtörténik az első vizsgálat, ilyenkor ugyanis már kibújtak a tejfogak. Ha azonban elszíneződést, vagy más rendellenességet látunk a kicsi fogain, akkor azonnal irány a fogorvos!

Mostanában egyébként egyre gyakrabban lehet arról hallani, hogy a gyerekek imádnak fogorvoshoz menni, mert az egy érdekes, jó program, és fel sem merül bennük, hogy borzalmas élmény lenne. Ez nyilván a szülő, és a fogorvos hozzáállásától egyaránt függ. Minden esetre a jó gyerekfogorvos kincset ér, és hosszú időre megalapozza a gyerek hosszan tartó, jó kapcsolatát a fogaival.

A legjobb viszont itt is a megelőzés, aminek a legegyszerűbb módja, hogy cukros italok helyett a víziváshoz szoktatjuk hozzá a babát – hívja fel a figyelmet a fogorvos. Ezért a jó szokásért egyébként később is hálát fog rebegni a gyerek szervezete.

Oszd meg másokkal is!
Mustra