A koraszülés az apa traumája is

Amikor a vártnál jóval korábban születik meg egy baba, az nemcsak az anyának, de az apának is nehéz. Több szempontból is fontos lenne, hogy az apák is jelen lehessenek a baba mellett: segítenek, támaszt nyújtanak az édesanyának, bevonhatók a baba körüli napi teendőkbe, új, az anyától eltérő ingereket adnak a babájuknak. Nem utolsósorban az édesapáknak is szükségük van a koraszülés okozta trauma feldolgozására.

Egy koraszülés az egész családnak megrázó élmény, és ebben a helyzetben hajlamosak vagyunk csak az édesanya érzéseit, traumáját és veszteségeit nézni. Gyakran megfeledkeznek az édesapákról, akik hasonló mértékben, de férfi mivoltukból fakadóan másképp élik meg a gyermekük korai érkezését.

Vannak kórházak, ahol az apa jelenléte nem elfogadott, jó néhány kórház csak korlátozottan engedi be őket, és vannak azok a szerencsés családok, ahol mindkét szülő korlátlanul látogathatja a babát, akinek mindkét szülőjére szüksége van a gyógyuláshoz, a kiegyensúlyozott fejlődéshez.

A Melletted a helyem Egyesület PICi filmek sorozatának egyik legutóbbi része ezt a helyzetet mutatja be, érdemes megnézni, de akinek nincs rá tíz perce, annak röviden összefoglaljuk.

shutterstock 396467266

Andrek Andrea pszichológus szerint az apai jelenlét egészen más, mint az anyai. Az apák, még az ilyen vészhelyzetekben is, másfajta impulzusokat közvetítenek a baba felé. Ez megmutat nekik valamit a világ sokszínűségéből, és azt, hogy nemcsak az anya az egyetlen támogató, hanem ott van vele valaki más is, aki ugyanúgy mellette áll.

Az édesapa jelenléte mind az édesanya, minda koraszülött baba számára nélkülözhetetlen. Dr. Méder Ünőke, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika újszülöttgyógyásza szerint az édesapa jelenléte segítséget jelent az édesanyának megbirkózni azzal az óriási traumával, amit átélnek, amikor elszakítják tőlük a babájukat.

Dr. Tenk Tamás, a Csolnoky Ferenc kórház neonatológusa szerint az apa jelenléte óriási segítséget jelent az anyának, amikor a baba hónapokig kezelésre szorul. Egészen más, ha családi körben zajlik le ez a szituáció, mintha az anyának egyedül kell az egészet végig csinálnia, támogatás nélkül.

A 24 órás látogatás nem azt jelenti, hogy egy szülő egész nap a kórházban van, sokkal inkább azt, hogy saját maga tudja megszervezni az otthon, a családdal, és a kórházban töltött idejét, és ilyenkor a kórház alkalmazkodik. Dr. Schill Beáta, a Szent György kórház neonatológusa szerint a szülő ugyanolyan egyenrangú partner, mint a gyerekorvos, a védőnő, a szoptatási tanácsadó, és mindannyian a babát szolgálják, hogy ideálisan tudjon fejlődni a nem ideális születési körülményei ellenére.

A koraszülött intenzív osztályon a baba állapotáról minden nap informálják a szülőket. A pszichológus szerint szerencsés, ha ilyenkor mindkét szülő jelen van, hiszen mindketten más és más információkat tarthatnak fontosnak. Jobb, ha nem az édesanya adja át az infókat az apának, hanem mindketten, első kézből értesülnek a fejleményekről.  Az apákat sokszor a számok és a technikai dolgok érdeklik, az édesanyák pedig az érzelmek felől közelítik meg a problémát. Az apák általában bátrabbak, és könnyebben tesznek fel kérdéseket.

Az apák nemcsak lelki támaszt nyújtanak az édesanyáknak, hanem ők is megtanulják azokat a gyakorlati feladatokat, amik a baba körül előfordulnak, a tisztába tevéstől a tornáig, így ők is önállóan el tudják majd végezni. Azok az apák tudnak később aktívan jelen lenni és gondoskodni az újszülöttről, akik jelen lehettek a PIC-en, és lehetőségük volt ráhangolódni a babára.

A pszichológus szerint az ilyen esetekben sokszor a férfiak is támaszra szorulnak érzelmileg. Sokkal elfogadottabb, ha egy anya kimutatja az érzéseit, és éppen ezért kell annyira odafigyelni az apákra, mivel egész életükben arra szocializálják őket, hogyne fejezzék ki az érzéseiket.

Fontos, hogy az apa ne kerüljön bele az anyát támogató, és másokat megtartó szerepébe, hanem a család, a tágabb környezet is érzékelje, hogy az apának a koraszülés ugyanakkora veszteség, mint az anyának. Nagyon nagy árat kell fizetni azért később, ha az apa nem érezhet akkor, amikor maga a folyamat zajlik – magyarázta Andrek Andrea pszichológus. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek