Ne lehessen a gyerek kampányeszköz!

Kutyával, delfinnel és gyerekkel mindent el lehet adni. Tudják ezt a politikusok is, de mivel a delfin rosszul mozog a parton, a kutya meg haraphat, a legjobb választásnak a gyerek tűnik. Cuki gyerekek társaságában mindenki rokonszenvesebbnek tűnik, kár, hogy általában elfelejtik megkérdezni a szülőket, hogy szerepelhet-e gyerekük a politikussal egy képen a sajtóban. Ennek szeretne most szülők egy csoportja - pártoktól függetlenül - véget vetni, lehet hozzájuk csatlakozni.

Állt már a gyereked népviseletbe öltözve stadionátadáson? Előfordult már, hogy aznap elmaradt az alvás az óvodában, mert a jó politikus bácsi pont ebéd után ért rá – természetesen a helyi televízió kamerájának a kíséretében – mikuláscsomagot osztogatni a gyerekeknek?

Nem? Nem baj, ami késik, nem múlik. Ahogy közelednek a választások, úgy lesz egyre valószínűbb, hogy egy bizonyos ponton a te gyereked iskoláját, óvodáját is kampánycélokra fogja felhasználni valaki.

GettyImages-669668396
The Washington Post / Getty Images Hungary

Ilyen eseteket mutat be „A gyerek nem kampányeszköz” nevű Facebook közösség, amit azért hoztak létre, mert szülőként megelégelték, hogy a gyerekeik arcát a beleegyezésük nélkül használják politikusok kampánycélokra.

Rácz Sarolta, a csoport egyik létrehozója egyébként direkt kérte, hogy ne említsünk meg egyetlen pártot sem, hiszen a kérés, hogy ne használják a gyerekek arcát kampánycélra, minden politikushoz és politikai szervezethez egyaránt szól.

A csoport célja, hogy törvény szülessen: ha a gyerekekről nem iskolai/óvodai munkával kapcsolatban készül fénykép, azt csak a szülők előzetes, írásos hozzájárulásával lehessen a sajtóban felhasználni.

 „Nem akarjuk, hogy gyermekeink, unokáink politikusok kampányeszközeként szerepeljenek a tévében, újságban egy tanév elején mindenkivel aláíratott általános felhatalmazás alapján.

Főszabály szerint a politikus fotós nélkül menjen az iskolába a munkáját elvégezni, a gyermekek pedig politikusok nélkül jelenjenek meg az újságban! Soha többé parancsra kivezényelt óvodáscsoportot!” – áll a csoport leírásában.

Ebben azért van valami

Tanév elején a legtöbb oktatási intézményben valóban aláíratnak a szülőkkel egy papírt, amelyben hozzájárulnak, hogy az intézmény eseményein a gyerekről készült fotókat a nyilvánosságra hozzák. Rácz Sarolta szerint azonban ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy egy politikus a saját választási kampányához is felhasználhatja a gyerekek arcképét. A politikusok az eseti engedélyek beszerzésével bizonyítsák, hogy a szülők bíznak bennük, és akarják a közös megjelenést.

A csoport létrehozói azt szeretnék, ha a gyerekeknek és a szülőknek ezt a jogát törvény szavatolná, ennek érdekében levélben keresték meg mind a 199 országgyűlési képviselőt. Volt, aki melléjük állt, ám volt, aki kioktató hangon utasította vissza a kérést. 

Megkerestük a kérdéseinkkel az adatvédelmi biztos hivatalát is, egyelőre nem kaptunk választ.

Egy általunk megkérdezett ügyvéd úgy vélekedik, hogy az a hozzájárulás, amit a szülőkkel az iskola írat alá év elején, csak az iskolai rendezvényekre lenne szabad, hogy vonatkozzon. Ezektől pedig külön kell választani a politikai kampánycélú eseményeket, vagyis, ha az iskolában megjelenik egy politikus, vagy kivezénylik a gyerekeket virágot ültetni a képviselő-jelölttel, az már nem iskolai esemény, hanem politikai, aminek a fotózásához külön engedély szükséges.

GettyImages-618592586
Maddie McGarvey / Getty Images Hungary

A legtöbbször ugyanakkor a politikusoktól egzisztenciálisan függő óvónők, tanárok nem igazán tudnak, mernek szembeszállni, és azt mondani, hogy márpedig az ő csoportjuk nem lesz biodíszlet egyetlen politikus mellett sem.

Pedig sokszor jobban tennék. A csoport létrehozóinak gyerekével megesett, hogy az előre beharangozott „Mikulás” sajnos pont nem tudott megérkezni az óvodába, mert eltört a szánja, habár a valóságban az így kampányoló politikusnak jött közbe valami fontosabb, mint a gyerekekkel prüntyizni az oviban. El lehet képzelni, mennyire csalódottak voltak a gyerekek, hogy mégsem jön a Mikulás, de hát ez az adott esetben már nem volt olyan fontos szempont. 

Az is megtörtént, hogy utólag, a fényképek sajtóban való megjelenése után pár nappal dugták a szülők orra elé a visszadátumozott beleegyező nyilatkozatot, hogy lefedje magát a politikus, mert valaki botrányt csinált a dologból.  

És mi a te véleményed a dologról?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek