Ha érteni akarja kockuló kamasz gyerekét, ezt olvassa el!

Szombat reggel fél kilenc van, és három kamasszal a Hungexpo felé tartok. Ők izgatottak és lelkesek, azon tanakodnak, hogy a mit nézzenek meg először, én meg azon, hol fogok parkolni. Mert az már az Albertirsai út sarkán egyértelmű, hogy hely sehol nincs, a vásárváros felé pedig a még csak szemerkélő hóban hátizsákos, kapucnis tömegek özönlenek. 

Isteni csodaként mégis lett hely, a srácokat már alig lehet visszatartani. A PlayITre megyünk, ahol megpróbálom megérteni, miért mozgat meg annyi embert egy videójáték-kiállítás és -vásár. 

Az átlagéletkor valahol 14-16 között van, a kamaszok fegyelmezett sorokban várnak a bebocsájtásra, pedig irgalmatlan hosszú a sor. Ehhez képest a beengedés igen szervezetten halad, előttem egy kockára fagyott lányka álldogál, aki valamiféle amazonnak öltözhetett, ám az amazonruházatot nem 2 fokra hitelesítették, rajta meg alig van ruha. Nagyjából húsz perc alatt átváltjuk az online vásárolt jegyet, és már mehetünk is a paradicsomba.

A PlayIT az elmúlt években annyira kinőtte magát, hogy idén már kétnapos, és a vásárvárosban kapott helyett, pedig alapvetően nem szól másról, mint, hogy a gamerek és egyéb geekek minél több pénzt hagyjanak a kasszánál, és kockuljanak minél többet. Nem véletlen, hogy itt vannak a legnagyobb márkák, a fél Hungexpo kékben úszik a Windows 10 miatt, de a Samungtól a Sonyig mindenki itt van. A három épületben zajló rendezvény 33000 négyzetméteres lett, és pont olyan, mintha egy mesevilágba csöppentünk volna, ahol valami furcsa nyelvet beszélnek, ami közbe néha beiktatnak néhány ismert sort.

A lényeg, hogy a cégek megmutatják az új játékaikat, lehet itt nézni élőben e-sport versenyt, ami azoknak, akik nem megszállottak, nagyjából annyira érdekes, mint várni a buszra, és közben figyelni az előttünk elmenő autókat, lehet egy csomó helyen mindenféle kvízeket kitölteni, amiért lehet gyűjteni plakátokat, kitűzőt vagy akár gumigránátot.

A Cosplay szekció is képviseltette magát, ők azok a fiúk és lányok, akik valamely számítógépes játékok vagy filmek szereplőit testesítik meg, és igyekeznek minél autentikusabb felszerelést összeszedni. Bár én menekülnék, a fiúk mindig oda mennek, ahol sokan vannak, mert ott történik valami.

Jó gondolat, az egyik sarokban a Pamkutya csatorna youtuberei szorulnak be, és készítik rendületlenül a szelfiket a srácokkal. A több mint 300 ezer feliratkozóval bíró csatorna videói kapósak, Majka Belehalokját több mint 7 millió alkalommal nézték meg. Arra voltam kíváncsi, merre indulnának tovább, és kaptak-e már megkeresést azoktól a cégektől, akik ebben a szegmensben jelen vannak. Béla és Pista válaszolt, miközben várták őket a rajongóik.

"Mindig próbálunk olyan témákat találni, amihez sok ember tud kapcsolódni, kevés videóba próbálunk több tartalmat tenni, és ezért lehet, hogy több van a mi anyagunkban, mint egy átlagos Youtube videóban. Még nem találtak meg nagy cégek, és nem is biztos, hogy azt akarnánk, hogy adjanak egy terméket, ami minket nem érdekel." - vázolták. Talán a félhobbi kategóriába sorolható amit most csinálnak, és mivel a videózás miatt egy csomó embert megismertek, egy mozifilm lebeg a hosszútávú céljaik közt.

Sirius nem paródiákat csinál. Ő Magyarország legmenőbb Minecraft youtubere volt, aztán ezt váratlanul abbahagyta, és azóta más játékokat mutat be Pingvinharcos nevű csatornáján. Őt arra kértem, magyarázza el, miért jó azt nézni, hogy valaki egy játékkal játszik.

"Több minden miatt lehet nézni, egyrészt azért mert tanulni akar belőle, vagy lehet azért nézni, mert szórakoztató amit csinál, ami nem feltétlenül vicceset jelent. Mi például nem vagyunk viccesek, de mondjuk hangulatos a beszélgetés, amit folytatunk. Vagy lehet azért is nézni, mert nincs meg neki a játék, és azt akarja eldönteni, hogy megvegye-e. Nagyon sokan csak és kizárólag azért nézik azt, ha többen játszanak együtt, mert egy olyan baráti beszélgetésben vesznek így részt, ami nincs meg nekik. Ez nagyon-nagyon szomorú, de sok ilyen visszajelzést kapunk, hogy jó a hangulat, és ezért szeretnek nézni. Én magam is nézek ezért élő közvetítéseket. " - részletezte Sirius.

Persze a nagyon sok feliratkozóval és nézővel bíró youtuberek keresnek is, egyrészt maga a cég fizet nekik, másrészt reklámozhatnak szolgáltatást vagy terméket is. Sirius jelenleg kevés videót csinál, inkább dolgozik, de ezt a munkát a videóinak köszönheti. " A pénz több helyről jöhet, a youtubetól közvetlenül, illetve a videós leállhat közvetlenül üzletelni cégekkel. Én ebben nem vagyok jó, de a Legotól kapok legót, ez nagyon király, de össze lehet hozni annyi pénzt, hogy meg lehessen élni belőle. Kérdés, hogy az ember meddig tud hiteles videós maradni.

Ez Magyarországon még mindig felfelé megy, nemzetközi szinten már nem feltétlenül, nagyon sok videós megenged magának olyan megállapodásokat, melyeken már messziről látszik, hogy pénzről szól. Van mondjuk egy jó videós, aki évek óta csinálja a dolgát, és a videói alá énekel, ami egy vicces dolog. Elővett egy teljesen noname mobiljátékot, és mindenki tudta a szekcióban, hogy a pénzért tette ezt. Erre vigyázni kell, de még csak most jutottak el odáig a cégek, hogy észrevegyenek minket. A nagy részük nem is pénzes deal, inkább az, hogy adnak egy monitort, barterezni egyszerűbb mindenkinek." - magyarázta el Sirius.

Mi pedig tovább libbentünk az 576kb standjához, ahol maga Szirmai Gergely és Kiss Imre őrjítették a népet. Róluk annyit kell és érdemes tudni, hogy külön és együtt is csinálnak videókat, Szirmai Gergelyé a Hollywood Hírügynökség, Kiss Imre pedig a Görbe tükröt nyomja. Közös vállalkozásuk a Gameday Iroda. A hatásukat mutatja, hogy Szirmai Londonban interjúzott Tom Hankssel és Spielberggel, Kiss pedig Los Angelesből, a Blissconról tudósított. Őket esélyem se volt megkérdezni semmiről, miközben ők egyik helyszínről igyekeztek a másikra, egészen megdöbbentő módon rohanó kamaszok és prekamaszok követték őket, egy szelfiért könyörögve.

Én még a negyedik órában is úgy éreztem magam, mint egy UFO, de a srácok szerint a buli óriási, és nem is értették, miért örülök annak, hogy van néhány stand Mozdulj gamer! felirattal, ahol meglepő módon mozogni lehetett a sok kockulás után. Az is furcsa volt, hogy a srácok nagy része teljesen egyedül csatangol a Hungexpón, a szülők nem igazán tűntek fel a színen, mintha kutyát sem érdekelne, mivel töltik a gyerekek a napjukat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra