Így ne jógázzon, ha babát vár

A várandósság alatti mozgás az esetek jelentős többségében a kismama és a magzat előnyére válik. Ilyenkor általában azokat a sportokat részesítjük előnyben, amelyek nem járnak ugrálással, súlyemeléssel, és amelyek esetében a legkisebb a balesetveszély - azaz a kettlebell vagy a krav maga nem éppen terhesbarát sportok.

Szemben a jógával, amely szelíd, jobbára veszélytelen és ha megfelelően csináljuk, nem csak alakunkat tartja karban, de a szülésre is felkészít. Ennek megfelelően a terhesjóga nagy népszerűségnek örvend, mi is szeretjük - azonban van néhány apróság, amire a saját és a bébi biztonsága érdekében oda kell figyelni.

Egyes testhelyzetek, jógapózok, illetve jógairányzatok ugyanis nem ajánlottak a terhesség alatt. Ezért az a legjobb, ha eleve olyan foglalkozást találunk, amelyet képzett jógaoktató vezet kifejezetten várandósok számára. Ha csak "sima" (nem terhes-) jógaóra van a környéken, akkor feltétlenül informáljuk az oktatót az állapotunkról, ez esetben szólni fog, melyik pózokat kerüljük és melyeket milyen változtatással hajtsunk végre. Ha otthon jógázunk, akkor pedig legyünk nagyon óvatosak, ne erőltessük túl magunkat, és az alábbiakat kerüljük.

1. Túlnyújtás

A terhesség alatt a szervezetünk egy relaxin nevű hormont termel, amitől ízületeink, ízületi szalagjaink az eddiginél lazábbá, könnyebben nyújthatóvá válnak. Ez igen jól fog jönni, amikor majd helyet kell csinálni a babának a csípőízületeink között, de a várandósság alatt az ízületek és ízületi szalagok sérülékenységét is növeli. Különösen vigyázzunk a térdeinkre, ne nyújtsuk tovább a kényelmesnél vagy a megszokottnál.

2. Hascsavarás

A hasunkra irányuló, csavaró mozdulatok értelemszerűen összenyomják a hasi szerveket, átmenetileg csökkentve a vérkeringést az adott területen. Ha sokáig maradunk ilyen pózban, azzal a méh keringését is hátrányosan befolyásoljuk. Hascsavarással járó mozdulat például a Fél Halak Királya-póz - ezt, és a hasonló, "zárt csavarású (a hasat a beszorító)" ászanákat ebben a kilenc hónapban inkább hanyagoljuk, ehelyett az oktató jóváhagyásával "nyitott", vagyis a lábtól elforduló csavarásokat lehet gyakorolni, ezekben a has nem szorul be és nyomódik össze.

3. Hátrahajlás, előrehajlás

Természetesen egyiket sem kell teljesen elkerülni, hiszen a cipőnket is be kell kötni valahogy, csupán arra érdemes vigyázni, hogy a várandósság idején állapotunkhoz igazítva végezzük az efféle gyakorlatokat. A mély hátrahajlások, mint például a Kerékállás ugyanis túlnyújthatják az ebben az életszakaszban igen sérülékeny hasizmainkat, míg a túlságosan mély előrehajláskor a csavaró pózokhoz hasonlóan összenyomjuk alhasi szerveinket is, kevesebb vért juttatva a méh keringésébe.

4. Fordított testhelyzetek

A fordított testhelyzetek veszélye abban rejlik, hogy a várandósság miatt megváltozik a súlypontunk, így az eddig bevált módon és izommunkával nem biztos, hogy meg tudjuk tartani a pózt - az elesés veszélye megnő, elesni pedig várandóan még a szokásosnál is kevésbé szeretnénk. Természetesen, ha profi jógik vagyunk és húsz éve minden reggel fejenállunk, akkor nem kell azonnal abbahagyni a pozitív terhességi teszt kézbevételekor, de ha egyébként is kezdők vagy bizonytalanok vagyunk, akkor jobb az óvatosság.

5. Háton fekvés

A jógarelaxáció testhelyzete, a Savászana ugyan nem tilos a várandósság alatt, de ahogy egyre nő a pocakunk, úgy érdemes a háton fekvés idejét egyre inkább rövidíteni. Ha sokáig fekszünk a hátunkon, az ugyanis összenyomja a szívünkből az alsó testfél felé haladó fő artériát, ezáltal rontja a méhlepény és a magzat keringését. A háton alvás például a kutatások szerint rontja a magzati keringést, emiatt veszélyes is lehet. A terhesség előrehaladtával ezért érdemes inkább a bal oldalunkra fekve relaxálni, és ha kényelmetlen, takarókkal vagy párnákkal megtámogatni a testhelyzetet.

6. Hason fekvés

A hason fekvő pózok a terhesség első trimeszterében még gyakorolhatóak, utána már nem ajánlottak: a has és a méh összenyomása rontja az alhasi keringést. Egy idő után ezek a pozíciók fizikailag is nehezen kivitelezhetővé válnak: nyolchónapos terhesen ne próbálkozzunk Kobrapózzal.

+1: Bikram-jóga

A Bikram-jóga vagy Hot-jóga körülbelül 40 C-ra felfűtött teremben zajlik, a várandósság alatt azonban jobb kerülni a test túlzott felhevülését, azaz a maghőmérséklet tartós emelkedését. Ezért ezekben a hónapokban inkább válasszunk szobahőmérsékletű helyszíneket a jógázáshoz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra