Magyar diákok is indulhatnak a Google tudományos versenyén

Vajon kíváncsinak születni kell? Vagy a kíváncsiság a környezet, a verseny, netán egy jó tanár hatására alakul ki? Mi most számodra a legfontosabb kérdés a világon – és te milyen kérdésre szeretnél felelni?

A Google keresi a jövő legragyogóbb ifjú tudósait, hogy kreativitásukkal és izgalmas megközelítésükkel változtathassanak a világon.

Ha van egy jó kérdésed és terved, hogyan juss el a válaszig, itt a lehetőség.

google-science-fair

A 2012-es Global Science Fair egy olyan globális verseny, amely nyitva áll minden 13-18 név közötti, interneteléréssel rendelkező fiatal számára.

Az idén ráadásul a Google komolyan veszi a kihívás globális oldalát, hiszen a tavalyival ellentétben idén 13 különböző nyelven lehet pályamunkát beadni az egy-két-háromfős csapatoknak. Persze a magyar nincs köztük, de ez senkit ne tartson vissza a nevezéstől.

A cég 90 regionális döntőst választ majd, 30 főt vagy csapatot az észak- és délamerikai kontinensekről, 30-at az ázsiai régióból és 30-at Európából és Afrikából. A neves döntőbírák (mint az internet egyik atyjaként is emlegetett legendás Vint Cerf, valamint a Nobel-díjas Ada Yonath és David Gross) a 15 döntős közül korcsoportonként választanak nyerteseket, valamint egy fődíjat ítélnek oda az általuk legjobbnak tartott pályaműnek.

A győztesé a fődíj, 50.000 dollár, valamint -többek között- egy galapagosi utazás és egy gyakornoki lehetőség a Google a CERN, vagy a LEGO központjába.

A 2011-es, első versenyre több mint 10 000 pályamű érkezett 90 országból. A témák között volt olyan, amelyik a rák gyógyításával foglalkozott, akadt aki egy robotnak tanított volna angolt, de még olyan pályamű is akadt, aki arra kereste a választ, hogyan lehetne gyorsabb vitorlást építeni. Mi több, az egyik döntőbe jutott pályamű annyira inspirálólag hatott a cégre, hogy idén különdíjat adnak egy szociális, egészségügyi vagy környezetvédelmi projektnek.

A verseny teljes egészében online bonyolított, amely megkönnyíti a nevezést. Jeletkezés előtt érdemes elolvasni a tippeket a sikeres pályamű leadásához (.pdf), valamit a legfontosabb tudnivalókat. Leadás előtt pedig ne felejtsd el átfutni a javasolt checklistet, nehogy lemaradjon valami! És ha netán a Porontyot is értesíted, mi beszámolunk jelentkezésedről.

Csajok! Ti is!

Tudtátok, hogy a tavalyi győztes mindhárom korcsoportban lány volt?

Lauren Hodge (13-14 éves korcsoport) háztartási vegyi anyagokat vizsgált (Projektleírás)

Naomi Shah (15-16 éves korcsoport) megpróbálta bemutatni, hogy a belső levegőminőség javítása csökkenti az asztmagyógyszerek szükségességét (Projektleírás)

Shree Bose (17-18 éves korcsoport) bizonyos rákgyógyszerekkel szembeni rezisztanciára talált megoldást (Projektleírás) Shree-t még a Fehér Házba is meghívták győzelmét követően.

Izgalmasan hangzik? Jelentkezz április 1-ig!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek