Elvis is ilyen volt: minden, amit nem tudtál a hiperaktivitásról

Érdemes rögtön az elején leszögezni: az ADHD nem az Amerikából importált, lusta szülőktől származó magyarázat a neveletlen gyerek viselkedésére. A betegség olyan tünetegyüttes, amelynek kimutatható szervi eredete van. Kialakulásának oka nem ismert, valószínűleg genetikai és környezeti hatások kombinációjára vezethető vissza.

A legújabb PET-CT (orvosi képalkotó eljárás) kutatások szerint, az ADHD-vel diagnosztizált betegek agyi homloklebeny területe csökkent vérellátást és anyagcsere-szintet mutat. Ez az a terület, amely a figyelemért, tervezőképességért felelős. A kutatók még nem mondták ki, de jó eséllyel közvetlen összefüggés van a tünetcsoport kialakulása és a homloklebeny rendellenes fejlődése között.

Figyelemhiányos hiperaktivitási zavarban (a tünetegyüttes nálunk is elterjedt megnevezése az angol mozaikszó: ADHD) szenvedő gyerekeknek problémát okoz az önfegyelem, a koncentráció fenntartása. Szétszórtak, ezért habár az intelligenciájuk nem különbözik a többi gyerekétől, tanulási nehézséggel bajlódnak. A betegség krónikus, az esetek 60 százalékában a tünetek intenzitása felnőttkorban sem csökken, ami döntően befolyásolhatja az érintettek életét és párkapcsolatát.

Sok a téves, még több az elmaradt diagnózis

A diagnózis felállítása összetett és időigényes feladat, több szakértő bevonását és a gyerek háttérkörülményeinek feltérképezését igényli. Rengeteg energiával teli, egész nap rohangáló gyereket diagnosztizálnak tévesen ADHD-vel. De egy örökmozgó rosszcsont természetesen nem feltétlenül beteg, a kifogyhatatlan energia önmagában nem a figyelemhiány tünete.

Ugyanakkor nagyon sok figyelemhiányos gyerek nem kap megfelelő ellátást, mivel az ADHD tipikusnak vélt jelét, az állandó fizikai aktivitást nem mutatják – mondja a Vermonti Egyetem pszichiátere és nevelési tanácsadója, Dr. David Fassler. Az esetek nagy többségében valóban a hiperaktivitás a legnyilvánvalóbb jelzés, de a betegség vezető tünete a figyelmi funkció zavara.

Álmodoznak, és nem nyüzsögnek

Főleg lányoknál fordul elő az ADHD egyik altípusa: álmodoznak, nem tudják követni az iskolai feladatokat és nem képesek a fontos és lényegtelen dolgok között különbséget tenni, viszont a “nyüzsgős” tüneteket nem mutatják (a felnőttek szintén ritkábban mutatják a hiperaktivitás jelét, ezért a betegség nagykorúaknál használt megnevezése az angol hyperactivity tag nélküli ADD).

A szülő akkor kezdhet a betegségre gyanakodni, ha a gyerek nem képes figyelni az órán, és az értelmi képessége alatt teljesít. A szociális normákat nem tudja betartani, ezért képtelen beilleszkedni, ami önértékelési problémához vezet, ez pedig öngerjesztő folyamatként tovább rontja a tüneteket.

Néha egy szemüveg is elég

Nem kell azonnal a betegségre gondolni, ha a gyerek az ADHD tüneteihez hasonló jeleket mutat. Előfordulhat, hogy ezeket valamilyen lelki-fizikai változás okozza. Triviális, de talán csak egy szemüveg kell a neki, mert nem látja rendesen a könyvét, ezért tanulni és figyelni sem tud az órán. A családban történt válás vagy haláleset is okozhat zavart és teheti dekoncentrálttá a gyerekeket.

Ha a gyermekorvos ADHD-t gyanít, a gyereket tovább kell küldenie egy gyermekpszichológushoz, aki fel tudja térképezni zavar kiváltó okát. Az ADHD már három éves korban felismerhető, ezért nem kell a hatéves gyereknek kezeletlenül szenvednie az iskolapadban. Az iskoláskorú gyerekeknél a betegség előfordulási aránya 2-5 százalék, a fiúknál némileg magasabb.

A csodaszerek nem segítenek

Sajnos a következő módszerek sem gyógyítottak még meg ADHD-s beteget, annak ellenére, hogy így csodaszerként hirdetik:

- vitaminkúra és táplálkozási kiegészítők

- tengeribetegség elleni gyógyszerek

- Candida elleni kúra

- EEG-biovisszacsatolás terápia

Hiperaktív, figyelemzavaros gyerekek többször szenvednek balesetet: gyakrabban esnek biciklivel, gördeszkával és rohannak át az úttesten körülnézés nélkül. Nem feltétlenül kell a gyereket lovagi páncélba öltöztetni, ha bicajra ül, de legalább egy sisak legyen rajta. Az otthoni tisztítószereket tartsuk elzárva, mert az ADHD-s gyerekek gyakrabban nyelnek le mérgező anyagot.

Nem gyógyítható, de jól kezelhető

A terápia a betegség súlyosságától, a gyermek életkorától és a környezet toleranciájától függ. Enyhébb esetben elég lehet a szülők, pedagógusok felkészítése, esetleg speciális képzést nyújtó iskola választása. Súlyosabb esetekben a szakember pszichostimuláns szert írhat fel, amely serkenti a gyerek alulműködő agyi területeit, ezért képesek lesznek jobban figyelni, önmagukat kontrollálni. Tehát a közhiedelemmel ellentétben nem a gyerek szedálásáról van szó.

Lényeges, hogy a gyógyszeres terápia mellett a gyerek megfelelő pszichés segítséget kapjon, szociális készségeket tanuljon. Mindezek mellett a család felkészítése is ugyanolyan fontos: a gyógyszeres kezeléstől a tünetek az esetek nagy részében enyhülnek, de nem fognak teljesen megszűnni. A gyereknek továbbra is sok mozgásra, közösségi játékra lesz szüksége.

Nem gyógyítható

Az ADHD nem gyógyítható, viszont jól kézben tartható probléma. Gyógyszerekkel és a figyelemhiányos beteg életének és környezetének megfelelő átalakításával a személy teljes értékű életet élhet, sőt, néhány munkakörre egyenesen keresik a nagy energiájú, folyamatosan pörgő karaktereket. Íme néhány híres ADD-s, akiknek a nevét ma talán nem is ismernénk, ha nincs a betegségük: Mozart, Salvador Dalí (nem is kérdés), Benjamin Franklin, Elvis (nála sem lehetett nehéz diagnosztizálni), Gábor Zsazsa, Robin Williams. Hosszú a sor, itt vannak a többiek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra