Feleslegesen tápszerezett babák

Mostanában sorra dőlnek ki a szingli barátnőim: házasság, gyerek gyors ütemben követik egymást, hozzuk a Ratkó-korszak második, sőt harmadik hupliját a születésekben. (Az elsők a szüleink voltak, a másodikok mi, a gyerekeink meg a harmadikak.) A baráti körömben lassan azok kerülnek kisebbségbe, akiknek még nincs gyerekük.



Több friss gyerekes barátnőm azonban komoly nehézségekkel küzd a szoptatás terén: a születése után jól szopó kisbabája néhány napos korára hirtelen mintha elfelejtette volna, hogyan megy ez a dolog. Van, aki nekiállt tápszerrel kiegészíteni, mások csak aggódnak, a harmadiknak a védőnő javasolta, hogy hagyja abba a tápszerezést, mert van elég teje, de nem meri.


Kiderült, hogy ezeket a babákat a csecsemős nővérek valószínűleg tápszerezték vagy teáztatták, mindenesetre cumisüvegből remekül szopnak, ciciből viszont nehezen. A cumisüvegből ugyanis ömlik a cucc, míg anyából sokkal munkásabb kitermelni az ebédet. Így lehet, hogy a jó szopóreflexszel született babák is "elfelejtenek" szopni, mire hazaengedik őket a kórházból, elkényelmesednek ugyanis.

Szegény friss anyukáknak senki se mondta, hogy ha beadják éjjelre a gyereket a csecsemősökhöz, akkor bizony tápszerezve lesznek. Hiszen a baba éjjel is éhes, üvölt, a nővérke pedig mit tehet, szépen beletámasztja a szájába a cumisüveget. Az egyik kétgyermekes anyuka barátnőm elmondta, ő külön előre megkérte a nővérkéket, ne adjanak semmit a gyereknek, inkább hozzák oda neki, ha sír.

Mit tehetünk, hogy ezt megelőzzük? Egyrészt érdemes bababarát kórházat választani, ahol hivatalosan nem adnak semmit az újszülötteknek (kivéve, nyilván, ha arra orvosilag jó okuk van), és arra biztatják az anyukákat, hogy legyenek 24 órában a picivel. Ezekben a kórházakban is van csecsemőosztály, és be lehet adni a bébit természetesen, ha valaki szeretne pihenni kicsit.

Másrészt érdemes az ilyesmit előre megbeszélni a csecsemősökkel, amikor beadjuk a gyereket. Ha már rászokott a cumisüvegre, sok gondot jelent majd visszaszoktatni a cicire, arról nem beszélve, hogy pont az első pár napban nagyon fontos, hogy gyakoroljon, összeszokjon a gyerek-anyuka páros. Az anyai szervezet ugyanis mindig annyi és olyan összetételű tejet választ el, amilyenre a picinek szüksége van. Az első pár napban pedig a tejelválasztás megindulását segíti, ha minél többet mellen van a baba.

Mielőtt anyatej vs tápszer vita alakulna ki, leszögezem, hogy természetesen vannak olyan esetek, amikor szükség van tápszerezésre. Én azonban úgy látom, hogy számos esetben olyankor is tápszert adnak a babának, amikor az teljesen fölösleges, hiszen az anyjának bőven van elég teje. Úgyhogy érdemes a fentieket megfontolva választani kórházat, illetve megbeszélni a kérdést az ott dolgozókkal, és a védőnővel is.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek