Hollandiában ösztönzik az anyákat az otthon szülésre

A kórházon kívüli szülés veszélyeit csak a feltételek és lehetőségek egyértelmű meghatározásával lehet csökkenteni, ezért döntött a Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet, a Fővárosi Önkormányzat Szent Imre Kórház, a Fővárosi Önkormányzat Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház és a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, hogy egy közös szervezésű szakmai rendezvényen foglalkoznak a témával, olvasható a konferencia sajtóközleményében.Az elmúlt időszak sajnálatos eseményei, egy csecsemő otthon szülés közbeni halála újult erővel hozták felszínre az otthon szülés problémakörét, ami egyébként is a nőgyógyászi szakma egyik legvitatottabb kérdése az elmúlt tíz évben. Mára egyértelműen láthatóvá vált, hogy a kórházon kívüli szülésre határozott igény van, a szülő nők egy része szívesen él(ne) e lehetőséggel. Magyarországon az otthon szülésnek van már hagyománya, azonban nincsenek meghatározva az otthon szülés feltételei.Tervezett témakörök: 

1. A kórházon kívüli szülésre alkalmas hölgyek kijelölése: nem minden szülő nő esetében lesz lehetőség az otthon szülésre, vannak olyan esetek – pl.: a magzat rendellenes elhelyezkedése (pl. farfekvés), ikerterhesség, korábban a méhen végzett műtét, téraránytalanság (nagy magzat egy kis termetű szülő nőnél) –, amik automatikusan kizárják az érintetteket e lehetőségből.

2. Felkészült és elérhető háttérkórház rendelkezésre állása. Háttérkórház olyan fekvőbeteg ellátással foglakozó intézmény lehet, aki önkéntesen vállalja e kötelezettséget, megfelelő technikai felkészültséggel és személyzettel rendelkezik (pl.: van szülészeti osztálya) és a tevékenységhez szükséges folyamatos rendelkezésre állást vállalni tudja (hiszen egy szülés bármikor megindulhat).

3. Otthon szülést csak az arra felkészült szakemberek vezethetnek le. A szakmai felkészültség szerepe elsősorban az, hogy egy esetlegesen bekövetkező problémát kellő időben felismerjenek, így – ha szükséges – időben tudjanak (például kórházi) segítséget igénybe venni.

A Kórházon Kívüli Szülés Lehetőségei Szimpózium során külföldi előadók számoltak be a nemzetközi tapasztalatokról és gyakorlatról. A Hollandiából érkezett előadó például arról beszélt, hogy náluk a szülések közel 30 százaléka otthoni körülmények között zajlik le, és az egészségbiztosító a kialakított feltételrendszernek megfelelő nőket kifejezetten bátorítja a lehetőség kihasználására. Ez elsőre kicsit furán hangzik, pedig az ok rendkívül egyszerű: a megfelelő feltételek és körülmények között jól levezett otthon szülés lényegesen kisebb kiadással jár a társadalombiztosítási kassza számára.

A magyar származású svájci szülészprofesszor egy érdekes, Svájcban használt „köztes” megoldást mutat be. Ennek lényege, hogy a nőgyógyász rendelője mellett van egy „szülészeti rendelő” is – ami sokkal inkább egy hotelszobához hasonlít, mint egy orvosi helyiségre –, ahol a szülések nem klasszikus kórházi körülmények között, de mégis kvázi az ellátórendszeren belül történnek, olvasható a sajtóközleményben.

A szimpóziumon bemutattak egy olyan, szintén az otthon szüléshez szükséges – egyelőre még csak Fővárosi Önkormányzat Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórházában meglévő – szakmai kezdeményezést, aminek során a megfelelően felkészített szülésznők kórházi körülmények között, de önállóan (közvetlen orvosi részvétel nélkül) vezetnek le szüléseket.
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.