Hasfájást is csökkent a babamasszázs

Halk zene, szűrt fény, babaolaj, 25-26 fokra fűtött szoba. Lassan simogatom Málni kezét, aki tágra nyílt szemekkel figyel, láthatóan élvezi a finom masszázst. A gyengéd érintés szorosabbra fűzi a kapcsolatot a baba és a mama között. Hatásával csökkenthető a hasfájás és a fogzási fájdalom. A babamasszázs az apáknak is lehetőséget ad, hogy közelebb kerüljenek kisbabájukhoz.


„A masszírozott babák könnyebben elalszanak nap közben, szervezetük ellenálló képessége növekszik, kiegyensúlyozottabbá válnak” – mondta a Porontynak Fonyó Péterné Zsóka babamasszázs-oktató. „Masszírozás közben az anya is nyugodtabbá válik, jobban tud gyermekre figyelni, szoptatós mamáknál az anyatej termelődése is fokozódik.”

Az oktató szerint a masszázs szinte bármilyen betegség esetén alkalmazható. Látás- és halláskárosodott, epilepsziás és koraszülött babáknál is pozitív hatásról számoltak be.

Zsóka azt ajánlja, hogy a masszázs időtartama legyen 20-30 perc, melyet reggel a legideálisabb végezni. Ha minden nap ugyanabban az időben masszírozunk, a baba megszokja és várni fogja ezeket az időpontokat. Babaolaj, szűrt fény, halk zene és jó meleg, 25-26 fokos szobahőmérséklet szükséges a nyugodt masszírozáshoz.

A babamasszázst általában védőnők oktatják, érdemes a lakhely szerinti védőnő központban érdeklődni, hogy mikor és hol tartanak tanfolyamot. Vannak olyan babamasszázs oktatók is, akik házhoz mennek megtanítani a masszázst, de a technika akár könyvből is elsajátítható.

A Babamasszázs kezdőknek című könyvben megtalálhatók a helyes technikák, például a nyomkodás, dörzsölés, simogatás. A szerző, Peter Walker gyógytornász, aki 15 éve foglalkozik csecsemőkkel, külön fejezetben mutatja be a mindennapi masszázst. Apró részletességig leírja, hogyan kell a különböző testrészeket masszírozni, mire figyeljünk oda, mennyi ideig csináljuk és milyen hatással van a babára.

Enyhébb betegségek okozta kellemetlenségek, nyűgösség megszüntetésére, a gyógyulás gyorsítására is találunk technikákat. Megfázás esetén például olyan masszázstechnikát lehet alkalmazni, amellyel enyhíthetők az orr, légcső, hörgők nyálkahártyájának duzzanata, a gyermek könnyebben viseli a betegséget és gyorsabbá válik a gyógyulása.

A különböző betegségek esetén alkalmazható masszázstechnikák mellett számtalan apró trükkel szolgál a könyv, például illóolajokat javasol, melyekből néhány cseppet kell a masszázsolajba keverni. A levendula- és az eukaliptusz-olaj például kiválóan tisztítja az orr- és arcüreget. A római kamilla pedig a fogzás miatti fájdalmat enyhíti.

A masszázsoktató szerint a legfontosabb, hogy minden a baba akarata szerint történjen. Ha a csecsemő nyűgös, láthatóan nem élvezi a masszázst, ne erőltessük, ilyenkor inkább vegyük fel és öleljük szorosan magunkhoz, ettől biztosan megnyugszik kisbabánk.

Babamasszázs kezdőknek
Hajja & Fiai Könyvkiadó
Budapest, 2004.
Kedvezményes ár 1600 Ft
96 oldal
Oszd meg másokkal is!
Mustra