Méregdrága védőoltást javasolnak a szakértők

Hét Európai Uniós országban, az Egyesült Államokban és Ausztráliában kötelező, három szomszédos országban anyagilag támogatott a védőoltás, mellyel a pneumococcus által okozott életveszélyes agyhártyagyulladás, a vérmérgezés és a súlyos tüdőgyulladás megelőzhető. A hazai egészségbiztosítás nem támogatja az oltást, a szülőnek több mint 16 ezer forintot kell kifizetnie, ha szeretné beadatni gyermekének a vakcinát.



A pneumococcus évente több mint 700.000 öt év alatti gyermek halálát okozza a világban. Magyarországon 2002 és 2004 között 19 esetben fordult elő a baktérium okozta agyhártyagyulladás, öt kisgyermek életét nem tudták megmenteni.

A legtöbb egészséges ember orrüregében és garatában megtalálható a pneumococcus baktérium, mely cseppfertőzéssel terjed. Legnagyobb arányban a kétévesnél fiatalabb gyermekek hordozzák - derül ki a Stop Pneumococcus felvilágosító kampány háttéranyagából, melyet a vakcinát gyártó cég finanszíroz.

Az esetek túlnyomó többségében ez nem jelent semmiféle problémát, de évente több ezer gyermeknél okoz a kórokozó középfülgyulladást és arcüreggyulladást. Ritkán, százezerből 12-13 gyermeknél előfordul, hogy a baktérium agresszívvá válik, áttöri a szervezet védelmi vonalát és a véráramba kerülve életveszélyes betegségeket okoz.

Az orvosok sem tudják pontosan, hogy az ártalmatlan kórokozó miért válik egy csapásra „gyilkossá”, beszámoltak azonban arról, hogy a passzív dohányzás, egy korábbi fertőzés hajlamosító tényezők lehetnek. Rizikócsoportba tartoznak még a koraszülöttek, a két éven aluliak, a tápszeres babák és a bölcsődébe járó gyermekek.

Dr. Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója elmondta: csaknem minden negyedik kisgyermek, aki megkapta a pneumococcus okozta agyhártyagyulladást, belehalt a fertőzésbe. Akik pedig túlélik a betegséget, azok gyakran maradandó károsodást szenvednek, és életük végéig együtt kell élniük például a süketséggel, a mozgászavarral – tudtuk meg a felvilágosító program képviselőjétől.

A fél évesnél fiatalabb csecsemőknek négy, a 7-11 hónapos gyermekeknek három, az egy és két év közöttieknek kettő, a 2-5 éves gyerekeknek pedig egy oltást kell adni a védettség eléréséhez. A szakemberek szerint a védőoltás ritkán okoz mellékhatásokat, duzzanat, láz, aluszékonyság körülbelül 7500-ból egyszer fordul elő.

Dr. Sohr György gyermekorvos a Porontynak elmondta, hogy az egyre nagyobb számban előforduló megbetegedések miatt a nem kötelező védőoltások közül ezt az egyet szokta javasolni a szülőknek, mert ezzel megelőzhető a pneumococcus baktérium okozta gennyes középfülgyulladás is.

Mint azt a kampány képviselője elmondta, van rá esély, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a jövő évben 50%-os támogatást nyújt a vakcinára, és az sem elképzelhetetlen, hogy idővel az egész költséget átvállalja, de jelenleg az oltóanyag teljes árát, azaz 16603 forintot ki kell fizetnie annak, aki úgy dönt, hogy beoltatja gyermekét.

Oszd meg másokkal is!
Mustra