Méregdrága védőoltást javasolnak a szakértők

Hét Európai Uniós országban, az Egyesült Államokban és Ausztráliában kötelező, három szomszédos országban anyagilag támogatott a védőoltás, mellyel a pneumococcus által okozott életveszélyes agyhártyagyulladás, a vérmérgezés és a súlyos tüdőgyulladás megelőzhető. A hazai egészségbiztosítás nem támogatja az oltást, a szülőnek több mint 16 ezer forintot kell kifizetnie, ha szeretné beadatni gyermekének a vakcinát.A pneumococcus évente több mint 700.000 öt év alatti gyermek halálát okozza a világban. Magyarországon 2002 és 2004 között 19 esetben fordult elő a baktérium okozta agyhártyagyulladás, öt kisgyermek életét nem tudták megmenteni.

A legtöbb egészséges ember orrüregében és garatában megtalálható a pneumococcus baktérium, mely cseppfertőzéssel terjed. Legnagyobb arányban a kétévesnél fiatalabb gyermekek hordozzák - derül ki a Stop Pneumococcus felvilágosító kampány háttéranyagából, melyet a vakcinát gyártó cég finanszíroz.

Az esetek túlnyomó többségében ez nem jelent semmiféle problémát, de évente több ezer gyermeknél okoz a kórokozó középfülgyulladást és arcüreggyulladást. Ritkán, százezerből 12-13 gyermeknél előfordul, hogy a baktérium agresszívvá válik, áttöri a szervezet védelmi vonalát és a véráramba kerülve életveszélyes betegségeket okoz.

Az orvosok sem tudják pontosan, hogy az ártalmatlan kórokozó miért válik egy csapásra „gyilkossá”, beszámoltak azonban arról, hogy a passzív dohányzás, egy korábbi fertőzés hajlamosító tényezők lehetnek. Rizikócsoportba tartoznak még a koraszülöttek, a két éven aluliak, a tápszeres babák és a bölcsődébe járó gyermekek.

Dr. Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója elmondta: csaknem minden negyedik kisgyermek, aki megkapta a pneumococcus okozta agyhártyagyulladást, belehalt a fertőzésbe. Akik pedig túlélik a betegséget, azok gyakran maradandó károsodást szenvednek, és életük végéig együtt kell élniük például a süketséggel, a mozgászavarral – tudtuk meg a felvilágosító program képviselőjétől.

A fél évesnél fiatalabb csecsemőknek négy, a 7-11 hónapos gyermekeknek három, az egy és két év közöttieknek kettő, a 2-5 éves gyerekeknek pedig egy oltást kell adni a védettség eléréséhez. A szakemberek szerint a védőoltás ritkán okoz mellékhatásokat, duzzanat, láz, aluszékonyság körülbelül 7500-ból egyszer fordul elő.

Dr. Sohr György gyermekorvos a Porontynak elmondta, hogy az egyre nagyobb számban előforduló megbetegedések miatt a nem kötelező védőoltások közül ezt az egyet szokta javasolni a szülőknek, mert ezzel megelőzhető a pneumococcus baktérium okozta gennyes középfülgyulladás is.

Mint azt a kampány képviselője elmondta, van rá esély, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a jövő évben 50%-os támogatást nyújt a vakcinára, és az sem elképzelhetetlen, hogy idővel az egész költséget átvállalja, de jelenleg az oltóanyag teljes árát, azaz 16603 forintot ki kell fizetnie annak, aki úgy dönt, hogy beoltatja gyermekét.

Mustra