Nem iszol rendesen? Tippek, hogy ez másoknak ne tűnjön fel

Itt a fesztiválszezon, és egy jó koncert alatt nehéz absztinensnek maradni. Javasolunk néhány alternatívát, melyekkel józanul átélhető a balatoni horgászás alatti sörözés élménye. Ha alkoholmentes rozéfröccsöt iszol, ugyanúgy megmarad a borozás társasági élménye, és akkor sem égsz szénné, ha kölyökpezsgővel koccintasz. Az agresszíven itatni akarókat pedig egyszerűen át kell vágni.

„A múlt héten elmentem egy barátnőm szülinapjára, de mivel másnap orvoshoz kellett mennem, nem ihattam és ehettem semmit. Az alkoholról is kellett lemondanom" – mesélte Györgyi (25). "Mivel egy szülinapot nem lehet odébb tolni, így azt se mondhattam, hogy majd máskor megyek. Elhatároztam, hogy nem iszom egy kortyot sem, max. gyümölcslevet. Nem is ittam, viszont nagyon kínos volt, hogy többen is itatni akartak. Amúgy is kihívás volt tartani magam, most még a környezetet is el kellett viselni. Mindenki be volt poharazva, és nekem még sziporkáznom is kellett... józanul.”

Alkoholmentes borok - ezekkel lehet  kamuzni

Léteznek alkoholmentes borok is, melyek ugyanúgy minőségi eljárással készülnek, mint alkoholos testvéreik. Itt van mindjárt a Light Live Chardonnay - 1790 forintért. Főleg szárnyasokhoz, halakhoz, fehér húsokhoz, és az olasz ételekhez ajánlják. A híres francia szőlőfajtából készült alkoholmentesített bor megőrizte hosszú, tiszta zamatát. Savai és aromái ugyanúgy jelen vannak, mint a normál borokban, így fogyasztása vezetés előtt is engedélyezve van minden borrajongónak. Az alkoholmentes bor születése pillanatában még alkoholos, ezt vonják ki belőle kíméletes, termikus eljárásokkal, membrános kezelésekkel.

Adjatok a kezeim közé két berúgott marketing asszisztenst, és én az életetek estéjét garantálom

„Szerintem a perszonális alkoholtilalom társaság-és bulifüggő” – szögezte le Éva (26). „Ha olyanokkal bulizol, akik szintén nem isznak, az a legjobb, mert akkor senki sem érzi magát kellemetlenül. Tavaly a Balaton Soundra mentem egy absztinens barátnőmmel, reggelig partiztunk, én azért vittem magammal egy energiaitalt és ittam egy kávét, hogy fennmaradjak. És pia nélkül is simán végigtáncoltuk az estét és remekül éreztük magunkat. Legutóbb egy nyitott szórakozóhelyen (miután előtte már ittam máshol, de többet már nem akartam) kértem egy limonádét: a pultosok úgy néztek rám, mint egy UFO-ra, és a körülöttem lévő ismeretlen és ismerős emberek is rákérdeztek, hogy mit iszom, és megdöbbenve hallották a választ.”

Italos nemzet a magyar, de ha levonjuk a kellő tanulságot az 1920-as évek Amerikájának alkoholtilalmával kapcsolatban, rájövünk, hogy az alkohol már annyira beépült a kultúránkba, hogy csak egy globális katasztrófa tüntetheti el... vagy még az sem. Péter (31) egyenesen a szórakozást látja vállalhatatlanul ittas embertársaiban. „Az a közhiedelem, hogy az emberek nem elég szórakoztatóak, ha nincsenek kíméletlenül berúgva. Én nem iszom, ám ha körülöttem mindenki szétcsapta már magát, nagyszerűen érzem magam, mivel ismerem az összes tudati biztonsági rést, amivel a különféle részegeket nagyszerűen lehet szívatni. Adjatok a kezeim közé két berúgott marketing asszisztenst, és én az életetek estéjét garantálom. Egyébként, ha nem akarsz inni, akkor nem iszol – el kell határozni magad."

Ér az alkoholmentes sör

A normál sörök esetében a cefre szárazanyag-tartalma 11 % körül van, az alkoholmentes sörök viszont 6 százalékos sörléből készülnek. Minimális alkoholt egyébként, (legfeljebb 0,5 térfogat százalékot), az alkoholmentes sörök is tartalmaznak. Mivel az iszlám tiltja az alkoholtartalmú italok fogyasztását, így az arab országokban a legjelentősebb az alkoholmentes sörök eladása. Minden nagy sörgyárnak vannak alkoholmentes termékeik, melyeket olykor alma, eper, barack ízesítéssel is feldobnak. A sörrajongók szerint az alkoholmentes sörnek van egy jellegzetes állatszagú-földízű-adalékanyag-aromás miliője, így a belőle kivont alkohol olyanná teszi a jó kis sört, mintha megerőszakolták volna.

Alkohol nélkül is beüt a boldogság

Judit hol az alkohol illúziójában, ál-gyógyszerszedésben, hol pedig a nem létező autójának navigálásában látja a kiutat, ha nem akar inni. „Én nagyon jól tudok alkohol nélkül is bulizni, de ehhez jó társaság szükséges, meg sok-sok tánc, röhögés meg ökörködés: ha nevettetnek, alkohol nélkül is beüt a boldogság” - mesélte.

„Korábban gyakran belefutottam abba, amikor erőszakosan akartak itatni, amit eleinte olyan trükkökkel kerültem ki, hogy almafröccsöt rendeltem, ami ugye hasonlít a fehérborhoz, de volt, hogy behazudtam, hogy erős gyógyszert nyeltem, arra meg nem lehet inni, de gyakran hivatkoztam arra, hogy járművel vagyok (igaz, nem volt autóm, csak bicajom, de hát a jármű, az jármű). Amikor pultoztam, volt egy külön vodkás üvegem, amit vízzel töltöttem tele, ha a vendég meg akart hívni egy italra, mindig abból töltöttem. Aztán idővel megelégeltem, hogy magyarázatokat gyártsak: aki idegesítően presszionál, hogy igyak, annak mindig csak ezt ismételgetem: "Nem akarok inni. Nem akarok inni. Nem akarok inni. Köszi, nem akarok inni. Ennél világosabban nem tudok fogalmazni." - aztán otthagyom az illetőt. Ez mindig bejön.”

Kölyökpezsgővel is átverheted az ittas tömegeket

Vannak, akik nem kívánnak visszaélni az angyalok részegekre felügyelő szolgáltatásával. Nekik szedtünk össze néhány trükköt, a tényleg agresszívan itatni akarók ellen.

Ha házibulit tartasz, rakj félre egy üveg kölyökpezsgőt. Amikor koccintásra kerül a sor, magadnak ebből tölts - senki nem fogja észrevenni, mert a natúr kölyökpezsgőnek hasonló az állaga, mint a valódinak. Vagy lemosod az alkoholmentes sörökről a címkét és már bontogathatod is egész este, megállás nélkül. Ha rákérdeznek, hova lett a címke, mondd azt, hogy így olcsóbban adták a Spárban. Igényesebbek akár arra is rászánhatják az időt, hogy üres sörösüvegek címkéit áztatják le és helyezik át az alkoholmentes palackokra. De ez már nagyon CIA módszer. És körülményes is.

Ha eltökélted, hogy nem iszol, de úgy alakult, hogy fesztiválozol, vegyél egy üveg alkoholmentes sört - lehetőleg úgy, hogy a többiek ne lássák. Kérj a pultnál egy korsót (műanyag poharat), töltsd bele, majd ülj vissza a többiek közé, a szépen habzó vidámsággal a kezedben. Ha más nem iszik bele, az életben le nem buksz.

A vodkának bekamuzott vízzel vigyázni kell, mert elég a mellettünk ülő részéről egy laza szippantás, kis lögybölés (ugye, mert a víz nem mászik a pohár falára) és lebuktunk. De az is megoldás - már ha van rá elég lélekjelenléted - hogy veszel egy stampedli igazi páleszt... és nem iszod meg. De ez már inkább csak gyakorlott mazochistáknak ajánlott.

És itt a kóla-trükk: mert ugye, a sötét folyadékban bármi lehet. Vegyél egy kólát és mondd azt, hogy fel van turbózva jó kis Egri Bikavérrel, sörrel vagy whiskey-vel. Csak ne kínálj meg belőle másokat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek