18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Sokat néz pornót. De nem ez a baj. A baj az, hogy maszturbál is

Mennyi pornót nézünk? Milyet? Hogyan hat ez a párkapcsolatra? Pornófüggő-e az, aki rendszeresen pornót néz? Hogyan befolyásolja a pornó a testképünket? Na és a szexuális igényeinket? Podcastunk friss adásában többek között ezekről kérdezi Szabó Eszter Csonka Balázs szexuálpszichológust, pornókutatót.

A pornó veszélyes dolog, a gyerekek ebből tanulják meg, mi a szex, az ember könnyen függővé válik, és aki rendszeresen pornót néz, annak a szexuális élete is romokban hever. Legalábbis gyakran hisszük azt, hogy ez így van. De vajon mi az igazság? És megcsalás-e a pornó?

Podcastsorozatunk korábbi adásában részletesen foglalkoztunk a hűtlenség kérdésével, pontosabban azzal, miért lép félre valaki egy kapcsolatból, kinek a felelőssége ez, és hogyan állítható helyre az elveszett bizalom. Legutóbb pedig Péter Anna és Sákovics Diana pszichológus a virtuális hűtlenségről beszélgettek, ahol olvasóink azt is megszavazták, vajon lehet-e megcsalás az, ha valaki még csak nem is találkozik személyesen a másikkal. A téma folytatásaként most a Szeret, nem szeret párkapcsolati pszichopodcast legújabb adásában a pornóról, az azt övező tévhitekről és a pornó párkapcsolatra gyakorolt hatásáról beszélget Szabó Eszter és Csonka Balázs szexuálpszichológus, pornókutató. 

Ha most nincs időd végighallgatni a podcastot, de magaddal vinnél valamit a témából, összeszedtük neked azt a három dolgot, amit mindenképp érdemes megjegyezni: 

  1. Nem az hathat károsan a párkapcsolatra, ha az egyik fél pornót néz. A baj ott van, hogy nem ismerjük fel az ezzel gyakran együtt járó hatásokat. Például azt, hogy ha valaki naponta (többször) maszturbál, annak nem lesz kedve otthon a szexhez. Vagy azt, hogy a pornó generálta igényeinket ráerőltetjük a partnerünkre, miközben neki semmi kedve az egészhez.
  2. Az, hogy a partnerünk pornót néz, még nem jelenti azt, hogy függő. Ahogy azt sem, hogy beteg vagy perverz lenne. Ha így érezzük, akkor érdemes előbb magunkba nézni, hogy pontosan milyen érzéseket kelt még bennünk partnerünk pornófogyasztása. Becsapottnak érezzük magunkat? Kevésnek? Megcsaltnak? Megalázottnak? És mégis miért? Ebben a helyzetben tehát nem a partnerünkkel, hanem a kapcsolattal van a gond, pontosabban azzal, ahogy érezzük benne magunkat. Ez az, amivel foglalkozni érdemes, és nem az a megoldás, hogy a másik ultimátumot kap a pornófogyasztás abbahagyására. 
  3. Azok a gyerekek hiszik leginkább, hogy a szex olyan, mint a pornó, akikkel nem beszélnek a szüleik a szexualitásról. Folyamatosan, a gyerek életkorának megfelelően érdemes beszélgetni velük a testi érintkezésről, a szeretetről, a szexről. Így egészen más fogalmaik lesznek a témáról, mint akkor, amikor tizenéves koruk elején egy online pornójelenetben találkoznak először a szexszel. 

Ha szívesen meghallgatnád a többi adásunkat is, látogass el a Szeret, nem szeret oldalára, ahol kilistázva mindent megtalálsz. Ha pedig inkább olvasnál egy jó kis cikket ebben a témában, akkor ez neked szól: 

Oszd meg másokkal is!
Mustra