6 dolog, ami biztos, hogy csak ezen a helyen van az országban

GettyImages-1270966358

Szerényen bújik meg Magyarország északkeleti csücskében a Zemplén, amely tele van igazi csodákkal. Egy igazi gyöngyszem, ahol tucatnyi olyan látnivaló található, amilyen máshol nincs kicsiny kis hazánkban.

Sok embert lehetne zavarba ejteni egy olyan kéréssel, hogy nevezze meg a Zempléni-hegység legszebb pontját. A Bodrog és a Hernád folyók által határolt, a Nagy-Milictől Tokajig húzódó terület ugyanis telis-tele van különlegességekkel, amolyan bakancslistás helyekkel. Például ezekkel.

1. Híres várak egy kupacban

A festői boldogkői csak az egyik a Zemplén híres várai közül, amely egyébként az Országos Kéktúra egyik állomása is. Ott van még Magyarország legkorábbi kővárainak egyike, a 13. század elején épített füzéri vár, karnyújtásnyira tőle, 639 méteren pedig a folyamatosan épülő és szépülő regéci vár, valamint a Várhegyen álló sátoraljaújhelyi is, amely első okleveles említése 1261-ből való. Itt, a Zemplénben található a vármegye legfiatalabb vára, a 16. század végén kialakított szerencsi, és az ország talán leghíresebbje, a sárospataki Rákóczi-vár, amely a magyar nemzeti örökség része. 

A sárospataki Rákóczi-vár Vörös-tornyából gyönyörű kilátás nyílik a városra és a zempléni hegyekre
A sárospataki Rákóczi-vár Vörös-tornyából gyönyörű kilátás nyílik a városra és a zempléni hegyekreIzzet Keribar / Getty Images Hungary

2. Kőkapu

A Zemplén természeti szépségei közül mindet megemlíteni nem is lehet, de kiemelni jó párat mindenképpen fontos.

A festői szépségű Kőkaput például, amely gyalog, autóval, biciklivel is megközelíthető, de a legnagyobb élmény mégiscsak az, ha Pálházáról kisvasúton vonatozunk a Zemplén „belsejébe”, Rostalló irányába.

A nagyjából félórás út után leheveredhetünk a békésen pihenő, kőkapui csónakázótó partján, amely mellett egy sziklaszirten magasodik a 19–20. század fordulóján, svájci vadászkastélyok mintájára épült kőkapui vadászkastély. Az itteni környezet nemcsak azért csodás, mert beleszippanthatunk a hamisítatlan, illatos és friss zempléni levegőbe, hanem azért is, mert itt térerő sincs – nem kell tehát attól félnünk, hogy a telefon belecsipog a csendünkbe.

3. Megyer-hegyi Tengerszem

Olyan, mint a Sárospatakhoz tartozó Megyer-hegyi Tengerszem, nincs még egy Magyarországon. Bár a neve tengerszem, valójában azonban egy egykori malombánya „gödre”, amelyet magáévá tett a természet.

Az itt összegyűlt csapadékvizet – amely mélysége helyenként a 6,5 métert is elérheti – a tengerszem 70 méteres falai ölelik körbe.

Csodás kirándulóhely, amelyet Károlyfalva és Sárospatak-Botkő felől is meg lehet közelíteni. 

A Megyer-hegyi Tengerszemhez hasonlót nemigen találni Magyarországon
A Megyer-hegyi Tengerszemhez hasonlót nemigen találni MagyarországonKrisztian Balint / Getty Images Hungary

4. Sátoraljaújhelyi kalandpark

A Zemplén szívében található egy olyan kalandpark is, amely egyszerre két leget is a magáénak tudhat.

Sátoraljaújhelyen működik ugyanis Magyarország leghosszabb, 1332 méter hosszú ülőszékes libegője, és a maga 2257 méteres hosszával itt van hazánk leghosszabb csövön rögzített bobpályája is.

Bár megunni nem nagyon lehet a kalandozást, ám ha egy kis nyugalomra váltanánk, a csúszás és robogás után felsétálhatunk a Magas-hegy tetején álló kilátóhoz. Innen egy kellemes séta a Világörökség részévé nyilvánított, 5 hektár felszín alatti, több mint 10 kilométer hosszú Ungvári pincerendszer

A libegőzés alatt nagyokat szippanthatunk a friss zempléni levegőből
A libegőzés alatt nagyokat szippanthatunk a friss zempléni levegőbőlmajorosl / Getty Images Hungary

5. Hercegkúti pincesorok

Ma már a Tokaj-Hegyalja szimbólumának számítanak a Sárospatak szomszédságában található hercegkúti pincesorok. A 195 pincéből álló Kőporosi- és a Gombos-hegyi pincesorok a népi építészet remekei, amelyek 2002-ben felkerültek az UNESCO világörökségi listájára is kultúrtáj kategóriában. A látvány önmagáért beszél.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ambient Lights (@borbelyk) által megosztott bejegyzés

6. Telkibánya

A felsorolásból nem hagyhatjuk ki Telkibányát sem, amihez még csak hasonló sincs az országban. Kevesen tudják ugyanis, hogy a település egykor Magyarország aranytermelésének csaknem egyharmadát adta. A nagy múltú arany- és ércbányászatáról híres, körülbelül 500 lelkes községet már a 13. században is bányatelepként említették, egy századdal később azonban bányavárossá lett. Noha ma már nincs itt aranybányászat, aranybányatúrán azért még részt vehetünk, amelynek során bekukucskálhatunk egy középkori bányajáratba. A festői helyen egyébként már önmagában az is nagy élmény, ha csak sétálunk a környéken. És közben nem árt, ha felkészülünk: utunk során megannyi ásványt gyűjthetünk. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra